Υγειονομικοί του Δημοτικού κήπου και του κέντρου! Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 …Νο 21.. Όλα στο φως!

 Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή…..

Μεγάλη Πέμπτη….. συνήθως λέμε τα δώδεκα Ευαγγελία που αναγιγνώσκονται με την σταύρωση του Χριστού! Συνεπής στις φιλοχριστιανικές μου θέσεις, ιδέες και απόψεις με πραγματική πίστη και αγάπη στην Παναγία και τον Χριστό θα συνεχίσω την πορεία μου στην συγγραφή των Ιατρικών Γεγονότων και δεν θα κάνω τα δώδεκα Ευαγγελία δεκατρία! Μόλις πριν λίγο τελείωσε η ακολουθία και μέχρι να με πάρει ο ύπνος λόγω σκέψεων και συναισθημάτων που έρχονται στο μυαλό…. λογικό είναι λόγω της μεγάλης Εβδομάδας ξεκινώ από εκεί που σταμάτησα στο Νο 20… στην στροφή της Βενιζέλου στην διασταύρωση με την Ροίδου ήταν το ιατρείο του Γεωργίου Φασουλάκη ιατρού Δερματολόγου Αφροδισιολόγου…. ιατρός του δημοσίου και του Υγειονομικού Κέντρου Χίου που εξέταζε τις θεραπενίδες γύρω στα στενά… στα μαυροπαπουτσίδικα… ήταν ο γιατρός που όρισε η χούντα στις 7 Ιουλίου του 1967 πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου και της Αντιπροσωπείας ΤΣΑΥ Χίου και του παραδώσαμε τα αρχεία και τα έπιπλα με αντίστοιχα πρωτόκολλα παραλαβής και παράδοσης από τον εκλεγμένο Πρόεδρο και διοικητικό συμβούλιο Γιάννη Αυγουστή!

Δίπλα ακριβώς το οδοντιατρείο του Γιάννη Μπουμπάρη προέδρου του οδοντιατρικού συλλόγου και αργότερα του μακροβιότερου Δημάρχου Χίου…. στην αρχή της Βενιζέλου το Ιατρείο του σχολείατρου Γεωργίου Πατηνιωτάκη που πολλές φορές βρεθήκαμε μέσα στο χειρουργείο που βοηθούσε πολλές φορές τον Γιάννη Ζαφείρη….. αργότερα χρημάτισε ελεγκτής ιατρός του δημοσίου και Νομίατρος… δίπλα ο παιδίατρος Εμμανουήλ Βογιατζής και ο οδοντίατρος Γιάννης Βιτέλας!

Στην οδό Χάνδακος δίπλα στο ιατρείο και το σπίτι του Χειρουργού Κωνσταντίνου Βαλαντάση ήταν και είναι το Ακτινολογικό εργαστήριο του Μιχαήλ Μπιλιράκη και τώρα συγγενών του… είμαστε και φίλοι συνεργάτες και μου έχει βγάλει και ακτινογραφίες στις 19 Απριλίου του 1967 όταν γκρεμοτσακίστηκα στην Νέα Μονή… ήταν ο πρώτος που έφερε τομογράφο στην Χίο!

Αμέσως μετά το μικροβιολογικό εργαστήριο του Κώστα Σταματέλου και αμέσως μετά η κλινική Αυγουστή όπου θα αφιερώσω πολλά κεφάλαια για σπουδαία γεγονότα και περιστατικά και ιατρικά και προσωπικά! Στο Ηρώον πεσόντων απέναντι ήταν ο παλαιός Οίκος Ναύτου με διοικητικό προσωπικό τον αξέχαστο Μίμη Ντρουφάκο κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο του ναυταθλητισμού και πολλές φορές πρόεδρος του ΝΟΧ… γιατροί παθολόγοι ήταν Αρχίατρος ο Λύσανδρος Καλλέργης…ο Παντελής Φαράκλας….ο Γιάννης Καλογριάς που έκανε ιατρείο και στο Βροντάδο αλλά πολλές φορές έγραφε συνταγές στους ναυτικούς για εξυπηρέτηση και μέσα στο Φαρμακείο του Γιάννη Σπίνου στην οδό Κανάρη στην παραλία…. και ο Κωνσταντίνος Τσοπανομίχαλος που είχε και ιατρείο στην πολυκατοικία του στην γωνία της Κύριλλου Τρεχάκη… δίπλα ακριβώς στον Οίκο Ναύτου η ΩΡΛ κλινική του Μιχάλη Βιολάκη το ιατρείο και το σπίτι του με έχει χειρουργήσει το 1965 με αμυγδαλές!

Ερχόμαστε τώρα στην πολυκατοικία…. όπως ονομαζόταν τότε…. Βουρνού …. Γεροντέλλη… Χαλλιορή…. είναι και μέχρι σήμερα πολυκατοικία των γιατρών! Ο φίλος και παλιός συνεργάτης από την έναρξη της καριέρας του στην Χίο δίπλα στην πρώτη κλινική Αυγουστή στην Απλωταριά ο αείμνηστος μικροβιολόγος Μιχαήλ Βουρνούς τότε γραμματέας και μετά πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου… αργότερα πρόεδρος του πρώτου αιρετού Νομαρχιακού συμβουλίου μαζί με τον Νομάρχη Γιώργο Καλουτά που και οι δύο έφυγαν ξαφνικά και νέοι σε ημερομηνίες για μένα σημαδιακές  …25 Σεπτεμβρίου 1998 όπως η μάνα μου και η μάνα της Ιουλίας και ο Καλουτάς 15 Δεκεμβρίου του Αγίου Ελευθερίου…. στην ίδια πολυκατοικία ήταν ο καρδιολόγος Στέφανος Ζεστανάκης και ο Ιπποκράτης Μαστρογιαννάκης καρδιολόγος που είχε αντικαταστήσει τον Σταμάτη Τσιμπή ως Διευθυντής της Παθολογικής κλινικής που το 1975 τον αντικατέστησε ο Βαγγέλης Μονογιουδης… και οι δύο αν και καρδιολόγοι έφυγαν πολύ νέοι από την ζωή ! Επίσης ο Οφθαλμίατρος Γιάννης Κοσμίδης και για δύο χρόνια Βουλευτής…η ενδοκρινολόγος κ.Τσιμπουρλή και ο σύζυγος της παθολόγος Γεώργιος Καλλέργης…. αργότερα ο ακτινολόγος Γεώργιος Καστής με την σύζυγο του πνευμονιολόγο Βάσω Παπαϊωάννου και δεν γνωρίζω σήμερα πόσοι άλλοι νεότεροι υπάρχουν !. Στην πολυκατοικία Τσοπανομίχαλου ο ορθοπεδικός χειρουργός Ευάγγελος Ατσάλης… και ο ακτινολόγος Σταμάτης Μυριαγκός… λίγο πιο κάτω στην πολυκατοικία Ψώρα το Ακτινολογικό του Μικέ Ψώρα σήμερα δεν υπάρχει κανένα από τα δύο…. στους επάνω ορόφους οι υπηρεσίες του υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών και Υγείας… δίπλα στο βενζινάδικο Σιδεράτου ο Δερματολόγος Σίμος Γεραζούνης πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού στην Χίο…..

δίπλα στον Άγιο Ιάκωβο στην πολυκατοικία Μυριαγκού πάρα πολλοί νεότεροι γιατροί όπως ο Χριστόφορος Κουτελάκης ,ο ΩΡΛ Γιάννης Αναστασάκης και άλλοι που δεν γνωρίζω ! Δίπλα στην γωνία ο οφθαλμίατρος Αργύρης Κομμάς και στον πάνω όροφο ο καρδιολόγος Γιώργος Ζαννίκος που όταν ήταν μικρός του έδωσα νάρκωση για οξεία σκωληκοειδίτιδα…. δίπλα στην οδό Αγίου Φωτίου ο ακτινολόγος Γιάννης Μαννάρας που μεταφέρθηκε από την οδό Ιάσωνα Καλαμπόκα και είναι ο πρώτος με υπερηχογράφο στην Χίο! Υπόλοιποι Υγειονομικοί του κέντρου του Νοσοκομείου και του Βροντάδου σε επόμενη συνέχεια…
Καλό ξημέρωμα Μεγάλης Παρασκευής!
Χίος 17 Απριλίου 2020
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.