ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- Master Ορθόδοξης θεολογίας 
Τις τελευταίες ημέρες άρχισε και πάλι το γαϊτανάκι πολλών αμαθων και ανιδεων, γύρω από τις σχέσεις Θρησκείας και Επιστήμης, με αφορμή το ζήτημα του κορονοιου.
Για να τελειώνουμε μια κι έξω με όλους αυτούς τους “καραβλαχους” (που νομίζουν ότι είναι και καλλιεργημένοι άνθρωποι):
1). Δεν μας ενδιαφέρει τι ισχυρίζονται οι θρησκείες. Εμείς είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ανήκουμε στην Εκκλησία, που είναι ζωντανό, ενεργό και σωτήριο Σώμα και όχι θρησκεία (θεωρία, αντίληψη, φιλοσοφία, διαλογισμός, κλπ). Η Εκκλησία είναι “αποκεκαλυμενη” αλήθεια (αυτό, θέλει χρόνο για να το εξηγήσω και δεν είναι εύκολο από εδώ).
2). Η Εκκλησία αναγνωρίζει, σέβεται, τιμά και συνυπάρχει αρμονικά με την Επιστήμη. Οι θρησκείες μπορεί να την απεμπολουν, η Εκκλησία όχι. Άλλο, η διαφοροποίηση ανθρώπων της Επιστήμης ή της Εκκλησίας μεταξύ τους και άλλο διαφοροποίηση Επιστήμης και Εκκλησίας. Δεν αντιπροσωπεύει ένας ή περισσότεροι άνθρωποι τον φορέα η Οργανισμό που επικαλείται, αλλά το σύνολο αυτού και σύμφωνα με όσα πρεσβεύει.
3). Η θεολογία είναι κατεξοχήν Επιστήμη.
4). Η Επιστήμη έχει δοθεί στον άνθρωπο από τον Θεό. Έτσι αναγράφεται στην Αγία Γραφή, σε πλείστα όσα χωριά. Συνεπώς, η Επιστήμη είναι κάτι που ανήκει κι αυτό στον Θεό, όπως ανήκει και η Εκκλησία. Δεν αντιμάχεται το ένα το άλλο.
5). Η Αγία Γραφή αναφέρει “έρευνας τας γραφάς”. Πουθενά δεν λέει “πίστευε και μη ερεύνα”. Όποιος ισχυρίζεται στον λόγο του το δεύτερο, ούτε Ορθόδοξος είναι, ούτε έχει σχέση με την θεολογία.
6). Η Αγία Γραφή αναφέρει “ει τις φθείρει τον ναόν του Θεού, φθερει αυτόν ο Θεός”. Όποιος καταστρέφει τον Ναό του Θεού (ψυχή και σώμα του ανθρώπου) θα τον καταστρέψει (με την έννοια της αιώνιας απώλειας) ο Θεός.  Έτσι, η Εκκλησία μέριμνα για τον άνθρωπο (και για την ψυχή και για το σώμα του). Αυτός είναι και ο λόγος που απεχθάνεται την αμαρτία, διότι είναι μέσο απώλειας του, ενώ  εκείνος είναι Ναός του Αγίου Πνεύματος, πλασθεις κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού.
7). Η Εκκλησία, από την αρχή της πανδημίας, τήρησε ευλαβικά όσα ζήτησε η Πολιτεία. Απεναντίας, η Πολιτεία στάθηκε ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες της, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα τραγικά αριθμητικά δεδομένα στη νόσηση και τη θνησιμότητα συνανθρώπων μας.
8). Κανένας δεν μπορεί να ενεργεί με δικτατορικους και φασιστικους τρόπους. Τουλάχιστον στην δημοκρατική Ελλάδα μας. Υπάρχει το μέσο του διαλόγου και της επιχειρηματολογίας. Η κυβέρνηση ήλθε σε διάλογο με την Εκκλησία, μόλις πριν 15 ημέρες και συναποφασιστηκε ο εκκλησιασμός των πιστών (μέχρι 25 ατόμων στους ενοριακούς Ναούς και μέχρι 50 ατόμων στους Μητροπολιτικούς και Καθεδρικούς) για τις 3 ημέρες, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια. Τι μεσολάβησε και πραξικοπηματικά ο κ. Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το κλείσιμο των Ναών για την ημέρα των Φώτων; Μήπως δεν τηρήθηκαν τα μέτρα; Όχι. Μήπως αυξήθηκε το ιικο φορτίο εξαιτίας των Ναών; Όχι. Τότε; Μόνο αυτός γνωρίζει. Και μόνο αυτός επιλέγει την μέθοδο εξαγγελίας “τελεσίγραφων” μέσω twitter (νέα, φιλελεύθερη, μόδα κι αυτό…!!!). Και εάν ακόμη είχε λόγους να το κάνει, γιατί δεν υπήρξε προσυνεννοηση και διάλογος με την Εκκλησία; Έχει αντιληφθεί ότι, δεν είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ που θρέφουν τους ανθρώπους, αλλά και οι Εκκλησίες; Έχει αντιληφθεί ότι, από την αρχή της πανδημίας έχουν αυξηθεί η κατάθλιψη, οι αυτοκτονίες και τα ψυχοφαρμακα;  Ασχολήθηκε καθόλου με το ζήτημα αυτό; Ασχολήθηκε κανένας από τους δεκαδες υφυπουργούς του με αρμοδιότητες την οικογένεια, την ψυχική υγεία, κλπ; Τι θέλουν, δηλαδή, να καταστήσουν έναν ολόκληρο λαό σε ρομπότ, που θα υπακούσει κάθε εντολή τους, δίχως καμία εξήγηση; Όχι, κύριοι.
Η Εκκλησία τηρεί τον λόγο της. Τηρήστε κι εσείς τον δικό σας. Δεν σας πείραξαν τα 25 άτομα εντός του Ναού. Είστε υποκριτές. Στη Μυτιλήνη που πήγε -πριν 5 ημέρες- ο πρωθυπουργός, όσοι τον συνόδευαν ήσαν διπλάσιοι από όσους είναι το όριο εισόδου πιστών στον Μητροπολιτικό Ναό της Μυτιλήνης. Μην μας κοροϊδεύετε πια.
Ας αναλάβει καθένας τις ευθύνες του!
Ένα, μόνο, να ξέρει ο Κούλης και η ΝΔ: Ξεκίνησε ήδη η αντίστροφη μέτρηση, απογοητευμένος ο κόσμος που τους πίστεψε και εμπιστεύθηκε. Θα δουν πολλά, προσεχώς!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.