Φάλαινες Φυσητήρες Ανατολικά της Χίου

 

Ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο με φάλαινα φυσητήρα ανάμεσα σε Χιο – Ικαρία και Σάμο. Μία εικόνα που είναι αθέατη στην καθημερινότητά μας, αλλά επαναλαμβάνεται εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια σε αυτή την ξεχωριστή θάλασσα.

Στο βόρειο – ανατολικό Αιγαίο, καθώς συνεχίζουμε την επίμονη έρευνα στο ανοιχτό πέλαγος, στη μοναδική θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο, την Ικαρία και τη Σάμο, πάνω από τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνά τα 1100 μέτρα σε βάθος.

Είναι ένα από τα 4 είδη θαλάσσιων θηλαστικών που μελετάμε αυτές τις ημέρες σε αυτή τη μοναδική περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το πόσα λίγα γνωρίζουμε σήμερα για τους φυσητήρες, τους γίγαντες των θαλασσών μας. Η παρουσία τους αναφέρεται στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα, με τις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη.

Ως είδος κατάφερε να επιβιώσει για εκατομμύρια χρόνια, ενώ σήμερα μοιάζει να αμύνεται στην ανθρώπινη επίδραση, ζώντας στις θάλασσες που υπεραλιεύουμε, γεμίζουμε με πλαστικά απορρίμματα και επικίνδυνα λύματα και υποβαθμίζουμε με τόσους άλλους τρόπους.

Εάν δεν γνωρίσουμε τις θάλασσές μας και το μοναδικό τους πλούτο, είναι αδύνατον να τις διαχειριστούμε και να τις προστατέψουμε!

Επί σειρά ετών αναγνωρίζουμε τον ένα από τους φυσητήρες της φωτογραφίας, από το μεγάλο μέρος της ουράς του που έχει κοπεί.

 

🐳Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο το κόσμο με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα. Έχει διάρκεια ζωής περίπου τα 70 έτη. Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2,500 ενήλικα άτομα.

📌Διακριτικά χαρακτηριστικά του είδους:
Οι φυσητήρες αναγνωρίζονται εύκολα από το μεγάλο τετράγωνο κεφάλι τους. Το ραχιαίο πτερύγιο έχει τριγωνικό σχήμα και δεν είναι πολύ εμφανές, με τον φυσητήρα να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού.

🌊Περιβάλλον:
Συνήθως συναντώνται στο ανοιχτό πέλαγος, σε περιοχές με μεγάλα βάθη και απότομα θαλάσσια φαράγγια ή ρήγματα. Όταν βουτάνε για να βρουν την τροφή τους, καταδύονται από τα 300 μέχρι τα 3000 μέτρα που παραμένουν για 20-50 λεπτά.

🛳Κύριες απειλές:
Συγκρούσεις με μεγάλα πλοία (κυρίως ταχύπλοα πλοία), παρεμπίπτουσα αλίευση σε παράνομα παρασυρόμενα δίχτυα, υποβρύχια ηχορύπανση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.