Φαφαλιός: Στηρίζουμε το Λονδίνο για να παραμείνει το επίκεντρο της Ναυτιλίας μετά το Brexit

Με μία ανάλυση των παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων με πρωταγωνίστριες τις ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος του Greek Shipping Cooperation Committee, Χαράλαμπος Φαφαλιός, στην εκδήλωση των Ελλήνων εφοπλιστών του City για την κοπή της πίτας.

«Με αυτές τις τεράστιες γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται, δημιουργείται μία ανασφάλεια σχετικά με το κατά πως θα εφαρμοστούν από τις μεγάλες δυνάμεις, ευχόμαστε ειρηνικά. Είναι ευχής έργο στην εμπορική φιλονικία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να επιτευχθεί συμφωνία γιατί αν αυτό δεν συμβεί τότε μπορεί να επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στις οικονομίες και των δύο χωρών.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις αυτές, όλοι οι κλάδοι της ναυλαγοράς σημείωσαν μία αξιοσημείωτη ανάπτυξη ειδικά capesize, εξαμενόπλοια και LNG αλλά και στον αριθμό παραγγελίων για ναυπηγήσεις αυτού του τύπου πλοίων.

Με υπερηφάνεια μπορούμε να πούμε ότι ο ελληνικός στόλος συνεχίζει την ανάπτυξή του μέσω ενός συνδιασμού από νεότευκτα πλοία, σύγχρονα μεταχειρισμένα και απόσυρση για παλιοσίδερα των παλιότερων.

Το αποτέλεσμα του συνδυασμού αυτού είναι ο ελληνόκτητος στόλος να αποτελείται από πλοία σύγχρονης τεχνολογίας, ασφαλή και οικολογικά» τόνισε ο Χαράλαμπος Φαφαλιός.

Όσο αφορά τις επιπτώσεις του BREXIT, ο πρόεδρος του Committee τόνισε ότι «οι περισσότεροι από εμάς θα υποστηρίξουμε την προσπάθεια του Λονδίνου να παραμείνει το επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να επενδύσει περισσότερα στη Ναυτική Εκπαίδευση και αν δεν μπορει να το κάνει ας επιτρέψει την λειτουργία ιδιωτικών σχολών ώστε να καλυφθεί το κενό. Πρέπει επισης να τονίσουμε την ανάγκη μεγαλύτερης εκπροσώπησςη σε εθνικό επίπεδο στον ΙΜΟ και στην Ε.Ε.»

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Ποιος είναι ο Χαράλαμπος Φαφαλιός:

Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου

Ο Χαράλαμπος Γ. Φαφαλιός γεννήθηκε το 1961 και κατάγεται από παλαιά ναυτική οικογένεια της Χίου. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου το Μάιο του 2010.

Και οι δυο παππούδες του ήταν ναυτικοί, ο ίδιος δε είναι περήφανος που έχει από πρώτο χέρι γνώση του επαγγέλματος, αφού έχει υπηρετήσει σε πλοία τρείς φορές στο παρελθόν. Σπούδασε στο Λονδίνο και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Νιουκάστλ. ‘Έχει εργαστεί στην οικογενειακή εταιρία Fafalios Ltd. ως Baltic shipbroker για πάνω από 25 χρόνια και δραστηριοποιείται στις ναυλώσεις σε καθημερινή βάση. Έχει εμπειρία σε θέματα ναυτιλιακής ασφάλισης, τραπεζικά και όλα όσα αφορούν στην ναυλομεσιτεία (ξηρού φορτίου, υγρού φορτίου, αγοραπωλησία, έρευνα).

Είναι μέλος σε διοικητικά συμβούλια διαφόρων οργανισμών της ναυτιλιακής βιομηχανίας, όπως το Baltic Exchange, η Intercargo και το ABS. Πρωτοεκλέχθηκε μέλος του συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου το 2002 διαδεχόμενος τον πατέρα του Γιάννη Δ. Φαφάλιο που συμμετείχε στο συμβούλιο αυτό επί πολλές δεκαετίες.

«Η Ελληνική Ναυτιλία έχει κάνει τεράστια πρόοδο τα τελευταία 150 χρόνια έχει εξελιχθεί από μικρό παίκτη της Μεσογείου στο μεγαλύτερο εφοπλιστικό έθνος ανεξάρτητων πλοιοκτητών της Ευρώπης και ίσως του κόσμου», λέει ο Χαράλαμπος Φαφαλιός.

«Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα η Ελλάδα έχει προσφέρει μερικές από τις πλέον νεωτεριστικές, ικανές και επιτυχημένες προσωπικότητες της ναυτιλίας , των οποίων η αναζήτηση της τελειότητας, έχει σπανίως ξεπεραστεί. Η συνεχιζόμενη παράδοση τους (σε μερικές περιπτώσεις έξι ή επτά γενιές παράδοση) δεν δείχνει σημάδια κάμψης.»

«Οι περισσότερες ναυτιλιακές οικογένειες ξεκίνησαν από ταπεινούς ναυτικούς των οποίων η αποφασιστικότητα και η σκληρή δουλειά τους πήγαν μακριά ενώ διατήρησαν την ταπεινοφροσύνη τους», σχολιάζει.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.