«Φιλολογικόν Eἱλητάριον» στη Βιβλιοθήκη της Μητρόπολης Άγιος Αγαπητός

 

Η Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ακολουθώντας την μακραίωνη παράδοση  σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία  υπήρξε φύλαξ της Κλασικής Παιδείας , άρχισε τη νέα ποιμαντική διακονία ,«’’ Ὅπως ἄν ἐξ Ἑλληνικῶν…’’ – Φιλολογικόν Eἱλητάριον».

          Πρόκειται για  σειρά ομιλιών και μαθημάτων με θέματα από την Αρχαία, τη Λατινική, τη Βυζαντινή και τη  Νεοελληνική Φιλολογία και  Ιστορία, πού θα πραγματοποιούνται στον χώρο της Βιβλιοθήκης της Ιεράς  Μητροπόλεως ΑΓΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ.

Ἡ νέα αυτή  διακονία στηρίζεται στον τρόπο με τον οποίον  προσέγγισαν την Κλασική  Παιδεία οι φιλόσοφοι και  μάρτυρες Απολογητές  Ἰουστίνος και Αριστείδης , οι Καππαδόκες  Πατέρες Βασίλειος ὁ Μέγας, Γρηγόριος ὁ Θεολόγος και Γρηγόριος Νύσσης, ὁ Ιωάννης Χρυσόστομος, ὁ Μέγας Φώτιος, ὁ Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, ὁ Ἅγιος Νικόδημος ὁ Ἁγιορείτης, ὁ Ἅγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως κ.ἂ., οι οποίοι σαν τις μέλισσες  επισκέφτηκαν τα ρόδα της θύραθεν  παιδείας λαμβάνοντας τη γύρη και αποφεύγοντας ότι μη ωφέλιμο πνευματικά.

Τα προγράμματα αυτά δύνανται παρακολουθούν άνθρωποι κάθε ηλικίας κατά τα ενδιαφέροντα τους.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος ξεκίνησε τις ημέρες του ιερού  Δωδεκαημέρου με θέμα «Μαθήματα Παλαιογραφίας» και διδάσκουσα την Ἐλλογιμωτάτη κ. Ἀντωνία Σαρρῆ, Επίκουρη Καθηγήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού  και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την Τρίτη 27η  Δεκεμβρίου 2022 ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, Πτυχιούχος του Φιλολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εμπνευστής και διοργανωτής του όλου προγράμματος τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού της  φιλολογικής διακονίας και  εξέφρασε τη συγκίνηση του διότι το πρόγραμμα ξεκινά με την πνευματική του θυγατέρα κ. Ἀντωνία Σαρρῆ, ἡ οποία έκανε εισαγωγή στα ειδή της γραφής και την παπυρολογία.

Στην πρώτη συνάντηση συμμετείχαν αρκετοί Κληρικοί και Επιστήμονες, οι οποίοι  ενθουσιάστηκαν από το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης. Το θέμα θα συνεχιστεί την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 και την Τρίτη 3  Ιανουαρίου 2023.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.