Φυματίωση.. απολύμανση.. και η σημερινή πανδημία του Κορωνοϊού! Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963- 1980 …..Νο 8

 ….. Όλα στο φως! Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή

Το σημερινό περιστατικό είχα σκοπό να το δημοσιεύσω αργότερα..

Αλλά τα καταιγιστικά τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα παγκοσμίως με την πανδημία του Κορωνοϊού και τους ψεκασμούς απολύμανσης που βλέπουμε,  με αναγκάζουν να παρουσιάσω μια τραγική πραγματική ιστορία που συνέβη στην αρχή της παρουσίας μου στο χώρο της Υγείας και διαδραματίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1964 στην πρώτη κλινική του Γιάννη Αυγουστή στην οδό Βασιλικάρη 2 και Απλωταριάς σημερινή… Πυξίδα…

Γεγονός που έμεινε ανεξίτηλο σημάδι στο μυαλό μου με την τραγικότητα της κατάστασης τόσο του ασθενούς κ. Βασίλη όσο και της πολύτεκνης οικογένειας του δύο καροτσάκια και δύο αγόρια ακόμη μικρά και την μάνα που στάθηκε Βράχος και μεγάλωσε και σπούδασε τα παιδιά της και τα αποκατέστησε επάξια στην Χιώτικη κοινωνία! Είχε μεταφερθεί στην κλινική ο κ. Βασίλης με ακατάσχετη βρογχορραγία και όπως διαγνωστικά απέδειξαν οι εξετάσεις είχε ανοικτό σπήλαιο φυματίωσης…η κατάσταση ήταν δραματική και καταδικασμένη και έπρεπε να μεταφερθεί την εποχή εκείνη που η φυματίωση ήταν ενεργή ακόμη, σε σανατόριο….. Φυσικά το πιο κοντινό ήταν της Αγιάσου στην Μυτιλήνη. Αλλά τα μποφόρ και η κακοκαιρία μέσα στο καταχείμωνο ήταν απαγορευτικά γιατί τα καράβια ήταν ακόμη το Κανάρης και μερικά ακόμη της ίδιας κατηγορίας που δεν ήταν δυνατόν να ταξιδέψουν τότε με οκτώ μποφόρ.

Στην Υγειονομική υπηρεσία της Χίου δηλαδή στο Υγειονομικό Κέντρο διευθυντής ήταν ο περιβόητος Νομίατρος Σπύρος Κακαλιούρας  Κέρβερος και σκληρός δίχως ανθρώπινα συναισθήματα… νόμιζε ότι ήταν ο κυρίαρχος του κόσμου και κρατούσε τον Πάπα απ’τα φρύδια! Έπρεπε με άμεσες διαδικασίες να μεταφερθεί στο σανατόριο γιατί διαφορετικά θα έκλεινε την κλινική που ήταν γεμάτη ασθενείς… μόλις μας είχε δώσει άδεια επέκτασης από δεκατρείς κλίνες σε είκοσι πέντε και μόλις είχαμε εγκαταστήσει το ακτινολογικό μηχάνημα που μας είχε επιβάλει. Ευτυχώς η οικογένεια πήγε στον βουλευτή Νικόλαο Ζορμπά που δεν κοίταζε σε ποιόν κομματικό χώρο βρίσκεσαι και με ενέργειες του έγινε η μεταφορά του κ Βασίλη με πολεμικό πλοίο στην Μυτιλήνη . Βέβαια μετά από λίγο καιρό ο κ Βασίλης ταξίδεψε στην αιωνιότητα! Ήταν και το μοναδικό περιστατικό με ακατάσχετη βρογχορραγία που είδα σε όλη την παρουσία μου στο χώρο της υγείας.

Η φυματίωση είναι μια μεταδοτική ασθένεια από αρχαιοτάτων χρόνων ίσως είναι και η πρώτη που πολλές φορές διαιωνίζεται μέχρι σήμερα παρόλα τα εμβόλια που γίνονται στα μικρά παιδιά…. αλλά σε υποβαθμισμένες χώρες δεν ξέρουμε το τί συμβαίνει… πάντως είναι μεταδοτική π.χ.  όπως σήμερα με τον Κορωνοϊό που είναι πανδημία! Ασθένεια των πνευμόνων με την κλασική θεραπεία του καθαρού αέρα και οξυγόνου και φυσικά φαρμάκων της εποχής όπως η στρεπτομυκίνη, η ρυφαμπικίνη και μερικά ακόμη που δεν θυμάμαι …. Όπως βλέπουμε σήμερα τον Κορωνοϊό να καταστρέφει τα πνευμόνια με τις πνευμονίες και τελικά τον θάνατο….το ίδιο ήταν και η φυματίωση τα παλαιότερα χρόνια μέχρι που έγιναν τα εμβόλια και φυσικά υπάρχουν και τα φάρμακα που την θεραπεύουν!

Η οικογένεια υπέστη μεγάλες ταλαιπωρίες γιατί τους επέβαλε να υποστούν σειρά από εξετάσεις… φυσικά ήταν όλοι υγιέστατοι! Αμέσως έστειλε στην κλινική συνεργείο απολύμανσης και ψεκάστηκε το δωμάτιο και σφραγίστηκε για κάποια εικοσιτετράωρα. Το συνεργείο ήταν ο εποχιακός ψεκαστής Κώστας Αξιώτης συνεπικουρούμενος από τους επόπτες εξυγίανσης δημόσιους υπαλλήλους του Υγειονομικού Κέντρου Χίου Γιάννη Μπανιά… Στέλιο Νεοφώτιστο… και Νικόλαο Αληθινό. Επίσης στο Υγειονομικό Κέντρο Χίου τότε υπηρετούσαν ως γιατροί ο Οφθαλμίατρος Χρήστος Μπίτσας λόγω των τραχωμάτων της εποχής και ο Γεώργιος Φασουλάκης Δερματολόγος Αφροδισιολόγος με την μηνιαία εξέταση των θεραπενίδων στα μαυροπαπουτσίδικα με τα κόκκινα φανάρια…. Επίσης υπάλληλοι γραφείου ήταν η Ιωάννα Μαυρίκη.
Η Ειρήνη Δεληγιώργη και η Αναστασία Παπαχατζηδάκη – Ψυχιά και νοσοκόμα για τα τραχώματα η Παρασκευή Κουκλίτσου -Καλογερά και οδηγός ο Στέφανος Παντελάρος που πολλές φορές οδηγούσε και το ασθενοφόρο του Νοσοκομείου… Για να καταλάβουν οι σημερινοί γιατροί αλλά και οι πολίτες μας το πόσο αυταρχικός και ο φόβος κι ο τρόμος ήταν τόσο για τους γιατρούς αλλά και για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα αναφερθώ σε δύο γιατρούς που υπέστησαν τον εξευτελισμό της ιατρικής τους αξιοπρέπειας! Κατέφθασε μια πρωία μαζί με δύο μεγάλους σε ηλικία αγροτικούς γιατρούς ο ένας απ ‘τα Κουρούνια ο Ζωρζής Βαρκάρης και ο άλλος απ’ το Πυργί ο Γεώργιος Θεοτοκάς στην κλινική, μπαίνει μέσα στο γραφείο του Αυγουστή και του λέει πάρε από αυτούς τους δύο ασθενείς τα διαγράμματα γιατί θέλω να εξετάσω αυτούς τους δύο εάν ακούνε και μπορούν να εξασκούν το ιατρικό επάγγελμα.
Μου λέει ο Αυγουστής φέρε μέσα τα δύο διαγράμματα…. αλλά εγώ πονηρό Καλλιμασιωτάκη έγραψα την διάγνωση σε δύο χαρτάκια και έδωσα στον κάθε γιατρό από ένα… γιατί δεν γνώριζα εάν ακούνε ή όχι. Πρέπει να ήταν ή τέλος του 1964 ή το 1965 … Τούς φώναξε με βλοσυρό ύφος λες και ήταν στρατηγός και τους έβαλε να εξετάσουν τους δύο ασθενείς και να του αναφέρουν το τι ακούνε από τα πνευμόνια και την καρδιά των ασθενών. Ευτυχώς ήταν διαβασμένοι με τα σκονάκια που τους έδωσα και απάντησαν σωστά… από τότε με υπεραγαπούσαν και οι δύο και όταν κάθε μήνα που κατέβαιναν στην πόλη για να πληρωθούν ερχόταν στην κλινική και μας έφερναν γλυκά ή κάτι άλλο απ’ το χωριό! Απ’ότι μου έλεγε ο Γιώργος Βαρκάρης γιατρός και πρώην βουλευτής και δήμαρχος όταν διάβασε το γεγονός που το αναφέρω και στο βιβλίο μου …..Λευτέρης Ιουλία Έρωτας Δημιουργία … γιός του Ζωρζή Βαρκάρη τους ταλαιπωρούσε συχνά πυκνά μέχρι που έφυγε από την Χίο και τον αντικατέστησε ο Νομίατρος Εμμανουήλ Χαραλαμπάκης! Πολλές είναι οι ενέργειες και οι πράξεις αυτού του αυταρχικού Νομίατρου που έχουν αφήσει εποχή στην Χίο! Δυστυχώς αυτά τα γεγονότα μου θυμίζει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της σημερινής εποχής με την πανδημία του Κορωνοϊού! Εύχομαι να το ξεπεράσουμε σύντομα και να μπούμε στην κανονικότητα της ζωής μας!
Χίος, 15 Μαρτίου 2020
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.