Φόροι που τρομάζουν, φοροφυγάδες που δεν φοβούνται

Προκόπης Χατζηνικολάου:.

Οι ποινές φυλάκισης, τα πρόστιμα και τα λουκέτα δεν φαίνεται να φοβίζουν πολλές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμα και συνταξιούχους, που εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν εκδίδοντας είτε πλαστά φορολογικά στοιχεία είτε αποκρύβοντας εισοδήματα από το κράτος.

Tα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι εντυπωσιακά και δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο, παρά το γεγονός ότι μπορεί να εντοπιστεί ευκολότερα από το παρελθόν. Υφαρπάζουν τον ΦΠΑ, δεν εκδίδουν αποδείξεις, κατακλύζουν την αγορά με πλαστά τιμολόγια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να μειώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.

Μάλιστα, τα ποσοστά παραβατικότητας στο σύνολο των διενεργηθέντων ελέγχων και ερευνών υπερβαίνουν το 60% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η υπερφορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές έχουν εκτινάξει τη φοροδιαφυγή στα ύψη, αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Οι περισσότεροι αρνούνται ότι το κράτος είναι «μεγαλομέτοχος» στις επιχειρήσεις και ότι θα πρέπει να καταβάλλουν το 60% των εισοδημάτων στο κράτος, ενώ άλλοι γνωρίζουν ότι η σύνταξη που θα πάρουν δεν θα φθάνει για τα έξοδα μιας εβδομάδας και φτιάχνουν το κομπόδεμά τους από τώρα. Πάντως, το σπορ της φοροδιαφυγής δεν εμφανίστηκε στα χρόνια της κρίσης. Ανέκαθεν κινούνταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Στα δίχτυα των ελεγκτών πιάστηκαν, μεταξύ άλλων, κατασκευαστικές εταιρείες, κύκλωμα υδραυλικών που προφανώς σχετίζεται και με άλλες παράνομες εργασίες, γιατροί, δικαστικοί επιμελητές, πολλοί συνταξιούχοι, ανεπάγγελτοι, τουριστικοί πράκτορες και πρατήρια υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με το απολογιστικό σχέδιο:

Εικονικά φορολογικά στοιχεία

1. Κατασκευαστική εταιρεία στην Αθήνα εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 5,3 εκατ. ευρώ και έλαβε εικονικά στοιχεία αξίας χωρίς ΦΠΑ 4,9 εκατ. ευρώ. Ο έλεγχος οδήγησε στην εξάρθρωση κυκλώματος στο οποίο εμπλέκεται πληθώρα ληπτών εικονικών στοιχείων οι οποίοι καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

2. Εταιρεία υδραυλικών εγκαταστάσεων στον νομό Μεσσηνίας εξέδωσε εικονικά στοιχεία αξίας 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ φυσικό πρόσωπο στη Μεσσηνία με την ιδιότητα του υδραυλικού εξέδωσε εικονικά στοιχεία 17 εκατ. ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

3. Γιατρός, μαιευτήρας γυναικολόγος στην Αθήνα, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 452.300 ευρώ.

4. Δικηγόρος στον νομό Κορινθίας δεν εξέδωσε 639 αποδείξεις και απέκρυψε εισοδήματα 4,3 εκατ. ευρώ.

5. Δικαστικός επιμελητής στον νομό Αιτωλοακαρνανίας δεν εξέδωσε 2.879 αποδείξεις και απέκρυψε εισοδήματα 90.108 ευρώ.

Χονδρικό εμπόριο

6. Εταιρεία χονδρικού εμπορίου συσκευών κινητής τηλεφωνίας στην Αθήνα εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας χωρίς ΦΠΑ 6 εκατ. ευρώ.

7. Επιχείρηση μαρμάρων στην περιοχή της Καβάλας απέκρυψε καθαρά φορολογητέα κέρδη 706.923 ευρώ.

8. Σε επιχείρηση εμπορίας κρεάτων στην Πάτρα εντοπίστηκε αδήλωτη ταμειακή μηχανή και διαπιστώθηκε απόκρυψη εισοδημάτων 920.630 ευρώ.

9. Τουριστικό πρακτορείο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αποκρύπτοντας έσοδα ύψους 2,34 εκατ. ευρώ.

Πρατήρια υγρών καυσίμων

10. Υποκατάστημα πρατηρίου υγρών καυσίμων στη Ζάκυνθο δεν εξέδιδε αποδείξεις λιανικής πώλησης, αποκρύπτοντας έσοδα ύψους 821.575 ευρώ.

11. Σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αθήνα διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων αξίας 107.359 ευρώ, ανακριβής υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ 1,4 εκατ. ευρώ και απόκρυψη εσόδων ύψους 6,2 εκατ. ευρώ.

Φυσικά πρόσωπα

12. Ζευγάρι συνταξιούχων στην Αθήνα δεν δήλωσε εισοδήματα από άγνωστη πηγή, ύψους 67.214 ευρώ.

13. Ανεπάγγελτος στην Αθήνα προσαύξησε την περιουσία του κατά 555.244 ευρώ.

14. Συνταξιούχος στην Αθήνα δεν δήλωσε εισοδήματα αγνώστου προελέυσεως, ύψους 203.425 ευρώ.

15. Σε δημόσιο υπάλληλο στην Κρήτη καταλογίστηκε ποσό υπεξαίρεσης 191.987 ευρώ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.