Φώτης Αγγουλές:  Μην καρτεράτε…

 

Φώτης Αγγουλές ο Χιώτης ‘προλετάριος’ ποιητής  είναι ο σημερινός φιλοξενούμενος της δημοφιλούς στήλης μας.

«Μην καρτεράτε να λυγίσουμε
μήτε για μια στιγμή,
μήδ’ όσο στην κακοκαιριά
λυγά το κυπαρίσσι.
Έχουμε τη ζωή πολύ
πάρα πολύ αγαπήσει».

           Φώτης Αγγουλές.

………………………………………………………………………………….

Σχόλιο.

Ο ποιητής Φώτης Αγγουλές( Φώτης Χονδρουλάκης) γεννήθηκε στον Τσεσμέ της Τουρκίας το 1911 αλλά μεγάλωσε στη Χίο όπου κατέφυγε η οικογένεια του μετά τον διωγμό του 1915. Κομμουνιστής ποιητής, μέλος του ΕΑΜ στα κινήματα της Μέσης Ανατολής και μέλος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Λυρισμός και απλότητα τα κύρια χαρακτηριστικά της ποίησης του Φ.Α.,στου οποίου την εργογραφία συναντάμε τους τίτλους:

«Αμαβασιά» (η νύχτα, αμέσως μετά τη χάση του φεγγαριού), «Πορεία μέσα στη νύχτα» (1958), «Κραυγές στον ήλιο» (1938), «Φωνές» (1943), «Φλόγες του δάσους» (1946), «Φουτσιγιάμα» (1962), «Μενεξέδες» (1938), «Οπτασίες στην έρημο» (1943), «Εντελβάις» (1946).

Ο ποιητής απεβίωσε  από οξύ πνευμονικό οίδημα μέσα στο επιβατηγό πλοίο «Κολοκοτρώνης», ταξιδεύοντας από τη Χίο στον Πειραιά, στις 27 Μαρτίου 1964, σε ηλικία 53 ετών.

Μην καρτεράτε να λυγίσουμε… ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Ο Φώτης Αγγουλές ο αυτοδίδακτος ποιητής πιστεύει απόλυτα στον άνθρωπο και στην δύναμη της ψυχής του. Αναμφίβολα τα καλύτερα ποιήματα του τα έγραψε μέσα στις φυλακές και στις εξορίες που βίωσε λόγω της ιδεολογίας του, ιδεολογίας που τον ‘αρμάτωσε’ και του έδωσε το θάρρος για να αντιπαλέψει τη βαρβαρότητα του συστήματος, τις διώξεις, τις συλλήψεις , την τρομοκρατία.

Μην καρτεράτε να λυγίσουμε…. Διαχρονικοί κι επίκαιροι στίχοι κι όπως δεν ξεχνιέται ένα αγαπημένο πρόσωπο μετά το θάνατο του εάν εμείς δεν το ξεχάσουμε έτσι  κι ένας ποιητής που όταν διαβάζουμε τους στίχους του παίρνουμε δύναμη από την δύναμη τους …ξεχνιέται;

 

Πρόσφατα οι εκδόσεις Ατέχνως κυκλοφόρησαν το βιβλίο:

Φώτης Αγγουλές
Προλετάριος ποιητής

Του Ηρακλή Κακαβάνη.
Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα υποδείξετε, χωρίς επιβάρυνση.
Παραγγελίες: EkdoseisAtexnos@gmail.com/? 6979795057.

Στο διαδίκτυο διάβασα ότι μπορείτε να το προμηθευτείτε σε τιμή προσφοράς κι από: politeianet.gr

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.