Χάρτινη Βαρκούλα της Χρυσούλας Σπυρέλη

ΧΑΡΤΙΝΗ ΒΑΡΚΟΥΛΑ

“όπου θέλει το κύμα μαζί του θ᾿ αράξεις”

(Κ. Χατζόπουλος, ‘Απλοί τρόποι’, 1920).

Βάρκα το βράδυ στο βυθό μπλέκει με τ’ όνειρό μου

Δεν άραξες. Δεν άραξα.

Στην κουπαστή γερμένοι αγκαλιά

το φουσκωμένο κύμα

ανάποδα μας τίναξε ναυάγια φρικτά

μέσα στα βράχια βάραθρα, τα σκοτεινά

εκεί μας εταξίδεψε απελπισμένη

η βάρκα.

 (βαρκούλα από λευκό χαρτάκι η ψυχούλα σου

τώρα, Καλέ μου, έλα

– ώρα που δίνει ο ήλιος τη χρυσή κλωστή-

με χέρια παιδικά να με διπλώνεις χάρτινη

και να με ρίχνεις στο νερό να ’ρχονται κι άλλες

χάρτινες χρωματιστές  βαρκούλες

ν’ απλώνονται αρχίζοντας παιχνίδι το ταξίδι μας

 με τον παλιό ρυθμό.

 

Άσ᾿ τη βάρκα στο κύμα όπου θέλει να τρέχει

… άκρη ὁ κόσμος δεν έχει).

Σεπτέμβρης 2018)

Χρυσούλα Σπυρέλη

…………………………………………………

Η ποιήτρια Χρυσούλα Σπυρέλη εκλεκτή εκπαιδευτικός και ερευνήτρια της νεοελληνικής λογοτεχνίας , είναι μεταξύ άλλων και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η υψηλού επιπέδου παιδεία και κουλτούρα της έχουν μεταξύ άλλων’ καταγραφεί’ στο πνευματικό έργο της, στη δουλειά της στα γράμματα.

Μελέτες, δοκίμια, άρθρα , βιβλιοκρισίες κλπ θα έχετε σίγουρα διαβάσει σε ηλεκτρονικά και  έντυπα μέσα όπου και συνεχώς δημοσιεύεται λογοτεχνική δουλειά της.

Ποιήτρια αξιόλογη, ποιήτρια που κατά την άποψη μου είναι σημαντική εκπρόσωπος μιας γενιάς, ενός αιώνα που τέλειωσε, ενός αιώνα που άρχισε….

Λυρικοί στίχοι που …..φωνάζουν ότι η κλασική ποίηση είναι εδώ συγκινεί και διατηρεί την διαχρονικότητα της. Ποίηση της Χρυσούλα Σπυρέλη ‘πάντρεμα’ του χτες με το σήμερα και ένα βήμα για το αύριο.

Η ποιήτρια γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Βλάση της Αιτωλοακαρνανίας .. κάπου εκεί κοντά στο Αιτωλικό γενέτειρα του κορυφαίου συμβολιστή ποιητή μας Κώστα Χατζόπουλου. Τον θαυμάζει κι… από τα λίγα που βλέπουμε τηρεί τον άγραφο κανόνα του Κ.Χ.: ο ποιητής… να ….είναι ποιητής…

Αναζητείστε στα βιβλιοπωλεία την πρόσφατη συλλογή της Οι στίχοι της Ανήλιαγης/εκδόσεις Γαβριηλίδης 2019. Στη δε εργογραφία της συναντάμε ακόμη τρείς ποιητικές συλλογές. Την πρώτη της συλλογή : Τηλε-φάος/εκδόσεις Πασχέντη 2002, συλλογή που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών. Και, τις συλλογές: Χρωματιστές ενδείξεις/εκδόσεις Γαβριηλίδη 2011, Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά πάρε και τον πατέρα/εκδόσεις Γράμμα 2016.

Ευχαριστώ την εκλεκτή λογοτέχνιδα Χρυσούλα Σπυρέλη για την συμμετοχή της στη στήλη της Ποίησης του site της diafaneia.eu.

Εικόνες διαδικτύου.

Επιμέλεια στήλης.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.