Χίος Μπροστά: Αμάθεια και επικινδυνότητα χέρι-χέρι

Ο κ. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών όσο επιχειρεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα τόσο περισσότερο εκτίθεται και αναδεικνύει την πλήρη άγνοιά του για τα θέματα που του έχουν ανατεθεί να διαχειρίζεται.
Σήμερα μας «ενημέρωσε» εκ νέου σχετικά τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια. Μέχρι πρόσφατα αγνοούσε ότι έχει αρμοδιότητα ο Δήμος. Σήμερα, στις άλλα αντί άλλων τοποθετήσεις του επιχείρησε να μετατοπίσει το θέμα επί των ετοιμόρροπων διατηρητέων. Μπέρδεψε ακόμη και τις έννοιες του ετοιμόρροπου, με του επικίνδυνου και του διατηρητέου. Και πάλι αδιάβαστος για το τι μπορεί να κάνει ο Δήμος επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες σε άλλους.
Τον ενημερώνουμε ότι ακόμη και αυτή η απαρχαιωμένη νομοθεσία την οποία μπορεί για αρχή να αναζητήσει στο κωδικοποιητικό διάταγμα της 14/07/1999 ΦΕΚ Δ’ 580/22-07-1999, και στις μετέπειτα αρκετές τροποποιήσεις του, ο Δήμος έχει αρμοδιότητες που μπορεί να ασκήσει επί ετοιμόρροπων και επικινδύνων ανεξαρτήτως εάν είναι διατηρητέα ή όχι.
Επί των διατηρητέων προφανώς θα πρέπει να εμπλακεί και η Εφορεία Αρχαιοτήτων για την όποια διαδικασία, την οποία εάν ήθελε θα μπορούσε να εκκινήσει Αυτό δεν συνεπάγεται ότι ο Δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για καταγραφή τους και για την έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης.
Αυτό δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι ο Δήμος Χίου δεν δήλωσε κανένα ετοιμόρροπο όταν ζητήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το Δεκέμβριο 2020, οπότε 112 Δήμοι δήλωσαν 9.342 ετοιμόρροπα, μεταξύ δε αυτών περί τα 2.000 αφορούν σε Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Σε τελευταία ανάλυση αντί να παραπληροφορεί για να αποποιηθεί τις ευθύνες του ας ρίξει μία ματιά στο τι κάνουν άλλοι Δήμοι. Ενδεικτικά τον ενημερώνουμε για ορισμένες μόνο περιπτώσεις από το 2012 έως σήμερα: Δήμος Θεσσαλονίκης, κατεδάφιση διατηρητέου κτίσματος στις 9/4/2012. Δήμος Ξάνθης κατεδάφιση διατηρητέων 14/06/2013. Δήμος Βέροιας απευθείας ανάθεση εκτέλεσης κατεδάφισης επικίνδυνου διατηρητέου 14/11/2014. Δήμος Αθηναίων, έκδοση 13 αδειών κατεδάφισης εγκαταλελειμμένων και ασυντήρητων διατηρητέων 21/07/2019. Δήμος Βέροιας άδεια κατεδάφισης διατηρητέου 25/01/2021
Επιτέλους λίγη περισσότερη προσοχή για τόσο σοβαρά θέματα δεν βλάπτει. Δυστυχώς, καθημερινά αποδεικνύεται ότι η αμάθεια της Δημοτικής Αρχής και η επικινδυνότητα συμβαδίζουν χέρι – χέρι.
ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.