Χίος πριν 30 χρόνια 1985 (Μητσοτάκης) οδός Ελ. Βενιζέλου!!!

 

Πού είναι, αυτή η γειτονιά, η μικρή γειτονιά που είχε τα μαγαζιά ανοιχτά, κι όλοι οι άνθρωποι εκεί είχαν καθημερινά γιορτή και μοίραζαν γέλιο, χάδια και φιλιά. Οδός Ελ. Βενιζέλου 59 όπου είναι σήμερα το supermarket ΑΒ Βασιλόπουλος, το φαρμακείο Κοκκινάκη και υπάρχει ακόμη και η ψησταριά ¨Το Στέκι¨. Τις θύμησες αυτές μου τις φέρνει ο ερχομός στη Χίο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς σ΄ αυτήν την γειτονιά!!

Την Εφορία και το Δημόσιο Ταμείο με όλους τους υπαλλήλους, τους, τενεκέδες Μακκά, τον Πελαντή, τον Σούκα και τον Σταμούλη και μετά το Standard Market με τον Βέγγο. Τον Φλατσούση την Εμπεισάν και κατόπιν Διαμαντή Βοριά, τον Κοιλαλού ή τα αστέρια της γειτονιάς Χατζηγιαννάκη, Ξυλλά – Ευθύμη Κλήμη, κυρ Γιώργη Μονιούδη, Παναγιώτη Θεοδοσίου, ο άνθρωπος για όλους στη γειτονιά, ή τον Θεόδωρο Τόπακα και τον υποφαινόμενο.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΟΣ!!! Φωνές, γέλια, πλάκες, καλαμπούρια, γιαουρτοπόλεμος, ατάκες, καφέδες, τεζάκια – ουζάκια και ό, τι άλλο φανταστεί κανείς. Υπήρχαν καθημερινά και οι αυτόκλητοι επισκέπτες, φίλοι, συγγενείς και κουμπάροι της γειτονιάς. Το ΚΑΛΗΜΕΡΑ έπαιρνε κι έδινε, δεν άνοιγε κανείς το μαγαζί του αν δεν έμπαινε στα ήδη ανοιχτά μαγαζιά να πει την ΚΑΛΗΜΕΡΑ και να μάθει τα νέα της γειτονιάς.

Σήμερα νέκρα και ξεραΐλα.  Δεν ακούς ούτε μια καλημέρα λες και έχουν νεκρώσει τα πάντα. Λες και δεν υπάρχουν άνθρωποι.

Κατήφεια και εσωστρέφεια.

ΘΥΜΑΜΑΙ δεκαετία 1980-1990 και δη το 1985 μόλις είχε αναλάβει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ο Κων/νος  Μητσοτάκης και ερχόταν στην Χίο λόγω επικείμενων ευρωεκλογών.

Ήταν απόγευμα και μόλις είχαμε ανοίξει τα μαγαζιά. Ο Ευθύμης από το απέναντι μαγαζί πάνω στο μπαλκόνι Βενιζέλου 59 με προκάλεσε ανεμίζοντας μια σημαία του ΠΑΣΟΚ. Τότε η Ελλάδα ήταν Πασοκοκρατούμενη με τις κλαδικές να διαφεντεύουν τον τόπο και τον λαό μας. Τότε ο μόνος ίσως που αντιδρούσε, φώναζε και μιλούσε και δεν λογάριαζε τίποτα ήμουν εγώ και σηκώνω  τρεις σημαίες της Νέας Δημοκρατίας με τον Πυρσό και την Φλόγα. Τις ανέμιζα με χάρη, με γέλιο και καλαμπούρι.

Προς στιγμήν τα έχασα γιατί βλέπω τον Ευθύμη να κατεβάζει τη σημαία του ΠΑΣΟΚ και να κρύβεται πίσω από την πόρτα του μπαλκονιού. Είχε αντικρίσει από μακριά το κομβόι με τα αυτοκίνητα που είχαν παραλάβει από το αεροδρόμιο τον Κων/νο Μητσοτάκη και τον συνόδευαν στην διαδρομή για γνωριμία της πόλης αλλά με πλήρη ησυχία και ηρεμία. Δειλά – δειλά διότι φοβόταν αντιδράσεις από τους πρασινοφρουρούς του ΠΑΣΟΚ.

Εγώ έμεινα σαν στήλη άλατος με τις τρεις σημαίες υψωμένες και προβεβλημένες. Οπότε σταματά μπροστά μου η μαύρη mercedes  με τον Μητσοτάκη, τον Κεφάλα, τον Μαυριδόγλου νομίζω και τον Καρακατσάνη ή τον Μισαηλίδη. Μου φωνάζει ο  Μητσοτάκης ……..πηγαίνω κοντά ……..με χαιρετά και μου λέει ….. το βράδυ θέλω να έρθεις στου Γιαμού στο τραπέζι δίπλα μου.

Φυσικά και πήγαμε με την Ιουλία και την γαλάζια παρέα μας. Από τότε έχω ακόμη τα τηλέφωνα που μου έδωσε αν ποτέ χρειαστώ κάτι. Της κυρίας Κυπραίου (7249571) και (7245743) καθώς και του Μιχάλη Νηστικάκη (7226708).

Αργότερα μου είπε ο Γιάννης Κεφάλας ότι ο Μητσοτάκης  είχε πει μέσα στο αυτοκίνητο μόλις με είχε δει από μακριά με τις τρεις σημαίες σηκωμένες, ¨ΝΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΣΗΜΑΔΙ¨.  Ήταν οι μόνες σημαίες που αντίκρισε στη Χίο και στην περιοδεία που έκανε.

Δεν είμαι σίγουρος αν εκείνο το βράδυ μετά το φαγοπότι και την συγκέντρωση στου Γιαμού πήγαμε κομβόι όλα τα αυτοκίνητα   με σημαίες και περάσαμε μέσα από την σφηκοφωλιά …….τα Θυμιανά και έγινε χαμός .

Αυτά τα ωραία πριν από 30 χρόνια μου θύμισε ο ερχομός στη  Χίο του Κυριάκου Μητσοτάκη.   ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΣ!!!

Καλή επιτυχία !!! Μήπως δει ο τόπος μας μια άσπρη μέρα μετά από τόσα χρόνια που  ο πατέρας του τα έλεγε  αλλά κανείς δεν τον  άκουγε. Σήμερα όλοι το ομολογούν!!!

Η Μεγάλη Πολιτική παρεξηγημένη Προσωπικότητα της Ελλάδος μετά τον Κων/νο Καραμανλή. Και ας τον λένε καντέμη.  Όσο το λένε τόσο περισσότερα χρόνια θα ζει και θα βασιλεύει!

Να είναι καλά, γερός και δυνατός και να πάρουν οι νέοι τα μυαλά του που στα 97 του χρόνια είναι ακόμη ξουράφι!

Χρόνια πολλά !!! Καλά Χριστούγεννα!!!

Χίος 5/12/2015

Ώρα 5:00  το πρωί

 

                                                                            Λευτέρης Πυκνής

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.