ΧΙΟΣ. 1822: Σφαγή της Χίου. Κάβο Μελανιός: Εδώ που η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη από το αίμα των Χιωτών…

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

 

Πάμε Χίο και στο δυτικότερο σημείο του νησιού στο Κάβο Μελανιός στο ακρωτήρι του νησιού της Χίου  που έχει τόση ιστορία όση και… ο πλανήτης Γη.

Χρόνια παλιά , χρόνια άγραφης ιστορίας μα με την ύπαρξη Πολιτισμού,  Θεών και θρησκείας στο σημερινό ‘Αγιονήσι του Χριστιανισμού, τη Χίο’, εκεί στο βορρά του νησιού και στο ακρωτήρι του Μελανιού τα αρχαία χρόνια  πάνω στο λόφο και σε θέση με θερμές πηγές δεσπόζει ένας Ναός. Ο Ναός της Μέλαινας Δήμητρας. Η μεγάλη Θεά των Εθνικών τιμάται ,λοιπόν, στην Χίο σε αυτό το απόκρημνο ακρωτήρι με υπέρλαμπρο Ναό που συγκεντρώνει πιστούς από όλο το νησί. Μέλαινα σημαίνει μαύρη και αυτό το προσωνύμιο είχαν δώσει οι πιστοί στη Θεά Δήμητρα λόγω της πένθιμης περιβολής που φορούσε κατά την αναζήτηση της κόρης της Περσεφόνης.(Παυσανίας).

Και, Μέλαινα Άκρα η  αρχαία ονομασία του ακρωτηρίου. Εδώ που σήμερα έχει εκλαϊκευτεί το όνομα και έμεινε απλά το χωριό Μελανιός και ο κάβος Μελανιός.

Χριστιανικοί χρόνοι και στην θέση του αρχαίου ναού οικοδομούν με τα υλικά του Ναού της Μέλαινας Δήμητρας οι Χριστιανοί  Χριστιανική Εκκλησία.

Και το όνομα αυτής; Αγία Μελάνη. (Πανηγυρίζει 9 Ιουνίου).

Στην θέση που ήταν ο Ναός της Αγίας Μελάνης σήμερα βρίσκεται  το μνημείο που θυμίζει την αιματηρή θυσία των Χιωτών το ’22.

1822: Σφαγή της Χίου. Κι εδώ στο Μελανιός  ή Μέλαινα Άκρα των Αρχαίων Χίων (μαύρος γκρεμός λέγεται σήμερα) θα παιχτεί ένα μεγάλο δράμα, η θυσία 10.000 Χιωτών στα χέρια των Οθωμανών. Το αίμα των Χιωτών που περίμεναν μάταια βάρκες να τους περάσουν απέναντι στο νησί των Ψαρών για να σωθούν από το τούρκικο μαχαίρι, βάρκες που δεν ήρθαν ποτέ και, το μαύρο ακρωτήρι βάφτηκε κόκκινο από το αίμα τους…

Το Μελανιός -στο δυτικότερο σημείο της Χίου με θέα τα Ψαρά- απέχει από την πόλη της Χίου 60 χιλιόμετρα, είναι ένα χωριό- ακρωτήρι κατοικημένο από τους άγραφους χρόνους και ‘σημαδεμένο’ από την μεγάλη σφαγή αθώων που συντελέστηκε εκεί το ’22. Στη θέση Πύργος διατηρούνται ερείπια αρχαίου Κάστρου.

Φωτογραφίες: διαδίκτυο.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.