Χρίστος Στεργ. Μπελλές. «Ανάσταση» Όταν η ποίηση συναντά … την Ορθοδοξία…

 

 Τίτλος: ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Μέσα στο σπίτι μου αναστήθηκ’ ο Χριστός

μόλις εψές τη νύχτα

Τον είδα και Του μίλησα

ακόμη και Τον άγγιξα…θαρρώ…

εγώ…εγώ… εγώ…ο φαρισαίος

…ο φαρισαίος μέχρι εψές

…εγώ, που Τον εσταύρωσα

…εγώ, που δεν Τον πίστεψα ποτέ…

…..

Κρατάς απ’ το ’να χέρι τα γυαλιά σου

και τα ζητάς, για μια  στιγμή,

τα βάζεις με τον εαυτό σου…

Σαράντα χρόνια Σε ζητώ

μες στις γραφές,

μέσα στις καμαρούλες του μυαλού,

μες στης ζωής μου τα παντού.

Σαράντα χρόνια ζω κοντά Σου

μες στο περβόλι τ’ ουρανού,

σαράντα χρόνια μού μιλάς τη γλώσσα…τη δικιά  Σου…

ποιητής: Χρίστος Στεργ. Μπελλές.

………………………………………………

Από την ποιητική συλλογή του Χρίστου Στεργ. Μπελλέ «Αίμα πινελιά…» άντλησα το παρόν αριστουργηματικό ποίημα με τίτλο ‘Ανάσταση’ στην προσπάθεια μου αναζήτησης ποιημάτων θρησκευτικών και στο πνεύμα των ημερών για συγγραφή άρθρου. Σας ενημερώνω ότι αυτό ήταν κάτι δύσκολο γιατί η θρησκειολογία που επικρατεί στις μέρες μας στα θεολογικά –υποτίθεται-, κείμενα έκανε ορμητική εμφάνιση και στο είδος της θρησκευτικής ποιήσεως. Δυστυχώς.

Τον Χιώτη ποιητή Χρίστο Μπελλέ -προσωπική άποψη-, τον θεωρώ έναν από τους σημαντικότερους νεοέλληνες ποιητές. Δωρικός και λυρικός συγκινεί βαθιά τον αναγνώστη του.

Στο θρησκευτικό κομμάτι της θεματολογίας του –όπως ήδη θα διακρίνατε κι εσείς στο παρόν ποίημα-, ο ποιητής αποτυπώνει τις ψυχικές του διακυμάνσεις με στίχους συγκινησιακά φορτισμένους και πλούσιους σε πάθος σε όλες του τις εκφάνσεις.

Πνοές θρησκευτικές και μεταφυσικές -τολμάω να γράψω -,δίνουν στο ‘Ανάσταση’ ο απροσποίητος πόνος, η ειλικρίνεια, η τρυφερότητα, ο αυθορμητισμός, η βαθιά ευαισθησία κι η πηγαία αγάπη για το ‘θείο’ και για τον άνθρωπο.

Θερμά Συγχαρητήρια στον βραβευμένο και μεταφρασμένο σε ξένες γλώσσες ποιητή  μας. Ευχαριστώ κ. Μπελλέ για την άδεια δημοσίευσης του ποιήματος σας.

Για την diafaneia.eu.

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.