Χριστιάνα Καλογήρου: «Κομβικός ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην ανάπτυξη των νησιών μας»

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου στην ομιλία της στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 στη Χίο, χαρακτήρισε κομβικό τον ρόλο των Επιμελητηρίων στην ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών.

 

Η κα. Καλογήρου επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσα από τη στρατηγική της για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και τη χρηματοδότηση δράσεων έξυπνης εξειδίκευσης, από τους πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2014- 2020», σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές επιχειρήσεις, επιδιώκει την ανάπτυξη μιας νέας περιφερειακού επιπέδου δομής και οργάνωσης, με κυρίαρχο τον ρόλο των Επιμελητηρίων.

Ακολουθεί η τοποθέτηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου:

 

«Σήμερα, σε μια περίοδο μετάβασης, σε μια νέα εποχή με κύρια χαρακτηριστικά την επένδυση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, την παγκόσμια κινητικότητα, τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στο εμπόριο, τις νέες οικονομικές δραστηριότητες και μορφές οργάνωσης και δικτύωσης των επιχειρήσεων, ο ρόλος των Επιμελητηρίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμος.

Ο επιμελητηριακός θεσμός έχοντας μακρά παράδοση στην ευρωπαϊκή επιχειρηματική δραστηριότητα και ισχυρότατη παρουσία στη διαμόρφωση των οικονομικών πολιτικών, έχει καταξιωθεί τόσο στον χώρο των επιχειρήσεων, όσο και ως ο κύριος θεσμικός συνομιλητής των κυβερνήσεων, αλλά και των υπερεθνικών οργανισμών.

Ένα από τα κρισιμότερα θέματα στη συζήτηση για την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας και την οικονομική τους ανάπτυξη είναι η έλλειψη δομών και θεσμών στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Οι όποιες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν διαπνέονταν από έναν έντονο κρατισμό και καθώς στηρίζονταν οικονομικά μόνο από συγχρηματοδοτούμενα έργα είχαν, όπως αποδείχθηκε, περιορισμένη συμβολή στην εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων, ενώ η διάρκεια εφαρμογής τους σπάνια υπερέβαινε τη διάρκεια του προγράμματος χρηματοδότησης.

Εμείς, ως  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσα από τη στρατηγική μας για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας από τους πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2014- 2020» και τη χρηματοδότηση δράσεων έξυπνης εξειδίκευσης, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές επιχειρήσεις, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη μιας νέας περιφερειακού επιπέδου δομής και οργάνωσης, με κυρίαρχο τον ρόλο των Επιμελητηρίων.

Οι κοινοί μας αγώνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφερε η οικονομική κρίση και το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα, έχουν σφυρηλατήσει την ενότητα και τη συνεργασία των τοπικών φορέων των νησιών μας.

Σε μια εποχή κρίσης και δυσκολιών, οφείλουμε να κάνουμε όλοι το καλύτερο και αυτό το καλύτερο αναπτύσσεται γύρω από έναν άξονα καινοτομίας, εξωστρέφειας, επινοητικότητας και δημιουργίας. Και όλα αυτά με επίγνωση ότι πέρα από το παρόν στο μακρύ χρόνο διαμορφώνεται κάθε νέα πραγματικότητα».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.