Χρονογράφημα|| ΕΔΩ ΑΡΜΕΝΙΑ. Η Χαμένη … Τιμή… Του Πλανήτη Γή… Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Πόλεμος Τέλος…  Εφόσον Ρωσία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνία λήξης του πολέμου. Το κείμενο «υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν» στις 9/11 και προβλέπει «πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Κατά τον Πούτιν, η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ προχθες στις 23:00 (ώρα Ελλάδας). «Την 9η Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν (Ιλχάμ Αλίεφ), ο πρωθυπουργός της Αρμενίας (Νικόλ) Πασινιάν και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Βλαντίμιρ Πούτιν) υπέγραψαν διακήρυξη που αναγγέλλει την πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Ήδη η Ρωσία αναπτύσσει από τη νύχτα ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή με 1.960 στρατιωτικούς που μεταφέρονται αεροπορικώς στην διάρκεια της νύχτας. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Βλάντιμιρ Πούτιν που  σε δήλωσή του πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η συμφωνία που υπεγράφη «θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες» για να υπάρξει «μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οποία Υποκρισία…

Αρμενία και  Αρμένιοι στρατιώτες ανάβουν κεριά πριν το Αζερμπαϊτζάν καταλάβει την περιοχή Karvachar στο Μοναστήρι Dadivank .Τώρα τι θα απογίνει αυτό το μνημείο Χριστιανισμού στα χέρια των Αζέρων;

Δύο σχεδόν μήνες Αρμενία και Αζερμπαϊστάν συγκρούονται τυφλά για … Διαμάχες αιώνων, η Αρμενία στον κυκλώνα της θυσίας άλλη μία φορά λόγω της στρατηγικής θέσης της και της θρησκείας της.

1915. Η γενοκτονία ξεκινά. Η γενοκτονία του λαού των Αρμενίων. Ένα έγκλημα των Οθωμανών Τούρκων χωρίς τιμωρία, μια γενοκτονία που δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ οι ίδιοι και που οι πολιτισμένοι της γης λαοί κάνουν κι εκείνοι με τη σειρά τους ότι δεν γνωρίζουν…

2020. Έτσι ξαφνικά(;) και με συμμετοχή Τουρκίας ,το αδελφό της μουσουλμανικό κράτος Αζερμπαϊστάν αποφασίζει να ‘αδειάσει’ το Ναγκόρνο Καραμπάχ από τους Αρμένιους. Ναγκόρνο Καραμπάχ,το μήλο της έριδος ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊστάν , κατοικημένο από Αρμένιους διοικούμενο με ειδικές συνθήκες αλλά πάντα γη διεκδικούμενη από τους Αζέρους….

Μονή Δαβιδ

Δυο μήνες πόλεμος… Χιλιάδες διαδηλώσεις των Αρμενίων σε όλη τη γη. Κανείς δεν έδωσε σημασία. Αρμένιοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν υπέρ ιερών κι Οσίων… Απέναντι τους πολλαπλάσιες δυνάμεις του εχθρού, πληρωμένοι  ξένοι μισθοφόροι, υπερσύγχρονα όπλα… Βομβαρδισμοί Χριστιανικών πόλεων συνεχείς, νεκροί και τραυματίες χιλιάδες άμαχου λαού, όμως η Δύση ασχολείται με τις εκλογές στις ΗΠΑ.. Δεν ξέρουν  και δεν άκουσαν τίποτα.. Τα διεθνή ΜΜΕ κοφεύουν ή παίρνουν το μέρος των Αζέρων.. Ίσως γιατί οι Αζέροι  είναι μουσουλμάνοι…Η ομόθρησκη των Αρμενίων Ρωσία; Οι Χριστιανοί ανά τον πλανήτη;

Παιδάκια σε καταφύγια, 18χρονοι με ένα τουφέκι στο χέρι τρέχουν στην πρώτη γραμμή  για την Τιμή της Γης τους…

Για …την τιμή του πλανήτη γη που άφησε μια μικρή Χριστιανική χώρα ανυπεράσπιστη στις βουλήσεις των πάνοπλων Αζέρων τι να πεις;

Η Αρμενία έχασε εδάφη, μοιραίο επακόλουθο με βάση τις δυνάμεις της. Έχασε 5.000 ίσως και παραπάνω μαχητές της… Αλλά…

<Όποιος λέει πως είναι νικητής

διαπράττει ένα ανιαρό λάθος

όποιος λέει πως είναι νικημένος

διαπράττει ένα σπαραχτικό λάθος>.

Ν.Καρούζος. Έτσι γράφει ο Έλληνας ποιητής … Λέτε να ισχύει;

Δύο μήνες ένας λαός ψυχή και σώμα ενωμένα σε μία γροθιά πάλεψε απεγνωσμένα για την Πίστη και τα Ιδανικά του. Όλος ο πλανήτης έκανε ότι δεν βλέπει… Τα διεθνή ΜΜΕ σιωπούσαν. Τα facebook των ‘φιλάνθρωπων’ χρηστών που για τους μαύρους ‘πρόσφυγες’ χύνουν χρόνια μαύρο δάκρυ τώρα δεν είδαν τίποτα. Τώρα δεν είχαμε να κάνουμε με ανθρώπους έγχρωμους εμπόρευμα δουλεμπορίου αλλά με λευκούς κι ίσως το μόνο λαό  στον πλανήτη γη με τη χαμένη τιμή ,που δεν έσκυψε ακόμη το κεφάλι …στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

Αρμενία. Αιώνες στο μάτι του κυκλώνα από τους μουσουλμάνους, αιώνες πολέμων, γενοκτονιών ,λυσσαλέων μαχών για την εξαφάνιση της από το χάρτη. Όμως είναι ακόμη εδώ. Ίσως κάποιοι θεώρησαν κατάλληλη στιγμή για την οριστική της γενοκτονία και αφανισμό.

Το μόνο σίγουρο. Κι ένας Αρμένιος να μείνει θα τον βρούν μπροστά τους. Αυτοί, οι πανίσχυροι , αυτοί με την χαμένη τιμή. Όχι του ..πετρελαίου, την δική τους χαμένη τιμή…. Γιατί το πετρέλαιο κι όλα τα ορυκτά εκεί ψηλά στην γη των Αρμενίων θα …μείνουν στην γή να την πλουτίζουν όπως και το αίμα των αθώων Αρμένιων μαχητών….

Λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Υπήρξαν άπειρες οι φορές που οι Ρώσοι μόνη ελπίδα των Αρμενίων-όπως και δική μας στην επανάσταση του ’21-, που δεν ανταποκρίθηκε. Αυτό και τώρα. Και τότε μετά τους Αρμένιους …σειρά είχε η Ελλάδα που κι αυτή το ’22 περίμενε βοήθεια της Δύσης που δεν ήρθε ποτέ.. 11 Νοέμβρη η Χίος γιόρτασε χωρίς παρελάσεις κι αεροπορική επίδειξη την ανεξαρτησία της από τους Οθωμανούς Τούρκους. Τούρκοι, 2 πολεμικά μαχητικά τους …έκαναν παρέλαση πάνω από τις Οινούσσες….

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.