ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ Η γριά κότα έχει το …..ζουμί! ή οι …πλούσιοι παλιόγεροι

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Τίτλος πρόσφατου άρθρου σε μεγάλο Αθηναϊκό site: Οι Έλληνες συνταξιούχοι από τους πλουσιότερους της χώρας πολίτες….

Ναι, καλά το διαβάσατε! Και σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν μετά από ενδολεχή μελέτη οι οικονομικοί μας επιστήμονες που συνέταξαν την <Μελέτη Επάρκειας Συντάξεων> την οποία μόλις και κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή και η οποία, μαζί με την αναλογιστική μελέτη, πλαισιώνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Απόσπασμα από την …μνημειώδη έκθεση:

Οι συνταξιούχοι καλοπερνάνε όπως διαπιστώνει η μελέτη του υπουργείου εργασίας που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν καλύτερο μέσο επίπεδο διαβίωσης από τον μέσο όρο του βιοτικού επιπέδου της χώρας.Πρόκειται για τη «Μελέτη Επάρκειας Συντάξεων», η οποία διαπιστώνει, ενώ το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων παλαιότερα, προ της κρίσης ήταν χαμηλότερο του μέσου εθνικού όρου, σήμερα είναι υψηλότερο.

Μάλιστα, συμπληρώνει ότι αν συνυπολογιστούν και τα τεκμαρτά εισοδήματα (ακίνητα κ.λπ.), η θέση των συνταξιούχων, ίσως είναι καλύτερη!!!!!!!!

Αιτία, είναι, όπως σημειώνεται στη μελέτη, οι περικοπές των μισθών και των ημερομισθίων στη διάρκεια των μνημονίων, οι οποίες ήταν μεγαλύτερες, σε σχέση με τις περικοπές των συντάξιμων αποδοχών.

Παρατηρεί συγκεκριμένα ότι από τις συντάξεις, μειώθηκαν περισσότερο οι υψηλές και όχι οι μεσαίες και οι χαμηλές.

Από τη «Μελέτη Επάρκειας Συντάξεων», προκύπτουν διάφορα συμπεράσματα, τα κυριότερα των οποίων είναι πως το επίπεδο των μισθών στην οικονομία πλέον είναι χαμηλότερο, από τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Το γεγονός αυτό εγείρει αυτομάτως θέμα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, καθώς δεν είναι βιώσιμη μια οικονομία, η οποία έχει υποαμειβόμενους εργαζόμενους και συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές.

Η «Μελέτη Επάρκειας Συντάξεων»

Τα βασικότερα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η μελέτη του υπουργείου Εργασίας είναι τα ακόλουθα:

  • Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το μέσο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων και των μελών των νοικοκυριών τους είναι ελαφρά υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου, ενώ τα ποσοστά των συνταξιούχων και των μελών των νοικοκυριών τους που βρίσκονται κάτω από το όριο επαρκούς βιοτικού επιπέδου είναι αρκετά χαμηλότερα του εθνικού μέσου όρου.
  • Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ακόμα και όταν οι συνταξιούχοι βρίσκονται κάτω από το όριο επαρκούς διαβίωσης, συνήθως δεν απέχουν πολύ από αυτό.
  • Συγκριτικά με τα περισσότερα από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, η σχετική θέση των Ελλήνων συνταξιούχων σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο δείχνει να είναι περισσότερο ευνοϊκή. Πριν από μερικές δεκαετίες το βιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων γενικότερα και των συνταξιούχων ειδικότερα υπολειπόταν σημαντικά του εθνικού μέσου όρου στην Ελλάδα. Όμως, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 παρατηρείται αφενός σημαντική αύξηση των συντάξεων σε πραγματικούς όρους, «ωρίμανση» του συστήματος (με περισσότερα νοικοκυριά ηλικιωμένων να αποτελούνται από δύο συνταξιούχους) και υιοθέτηση ενός πλέγματος πολιτικών που, ουσιαστικά, καθιστούσαν τους ηλικιωμένους και, κυρίως, τους συνταξιούχους το μόνο τμήμα του πληθυσμού που καλυπτόταν από ένα είδος (και μάλιστα, ενισχυμένου) Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (υπερανταποδοτικές ως προς τις αντίστοιχες εισφορές κατώτατες συντάξεις, σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και ΕΚΑΣ). Σαν αποτέλεσμα, την επόμενη δεκαετία και μέχρι τα χρόνια της κρίσης τόσο το μέσο βιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων συμπολιτών μας όσο και το ποσοστό φτώχειας τους σταδιακά συνέκλιναν προς τον εθνικό μέσο όρο.
  • Και, η σχετική θέση των συνταξιούχων και των μελών των νοικοκυριών τους στην κατανομή εισοδήματος βελτιώθηκε σημαντικά, ενώ τα ποσοστά φτώχειας των μεγαλύτερων σε ηλικία ομάδων (65+) υποχώρησαν αισθητά χαμηλότερα από αυτά των υπολοίπων ηλικιακών ομάδων.

Ίσως είναι και καλύτερα…!!!!!!!! (τα θαυμαστικά δικά μου).

Αυτά από την μελέτη που έκαναν-επί πληρωμεί- τα σαΐνα της Επιτροπής…

Άσχημα τα πράγματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους που …καλοπερνάνε εφόσον το καλό μας Κράτος έκοψε από τις συντάξεις των μεγαλοσυνταξιούχων με τα μνημόνια κι από εκείνους όχι…. Πασάδες οι γέροι μας….

Αν διαβάσετε αναλυτικά και προσεκτικά την έκθεση ιδεών των ειδικών επιστημώνων θα συμπεράνετε ότι κι εγώ. Με το νέο ασφαλιστικό μαχαίρι στο λαιμό των φτωχών συνταξιούχων. Δεν χρειάζεται και πολύ  δα φαντασία και εξυπνάδα…

Μόλις προχτές συνάντησα στο δρόμο ζευγάρι φίλων μου ηλικιωμένα άτομα που πήγαιναν στην στάση του τρόλευ. Η πλούσια γριά συνόδευε τον πλούσιο γέρο σύζυγο της μέχρι τη στάση. Όχι, δεν θα πήγαινε μαζί του στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών για την επέμβαση που έπρεπε να κάνει στο μάτι του. Εισητήρια;

Ολόκληρη η γειτονιά μου ψάχνει εναγωνίως φτηνή γκαρσονιέρα για πλούσια γριά χήρα που ο ιδιοκτήτης της την πετά καταχείμωνα στο δρόμο επειδή δεν μπορεί να καταβάλει το νοίκι της. Πέθανε ο πλούσιος γέρος της και σαν χήρα με την μεγάλη σύνταξη που παίρνει δεν τα βγάζει πέρα. Σαν δεν ντρέπεται… που ξοδεύει η χήρα τόσο παρά;

-Που πάτε κ. Έλλη, θα βρέξει.

-Στου κ. Κώστα να πάω ένα τσουρέκι και λίγο τσάι του βουνού, μου φέρανε δυο , πάω το ένα οι γέροι πεινάνε..

Α να χαθούνε οι παλιόγεροι που πεινάνε… που πάνε την σύνταξη που είναι πιο μεγάλη από το μισθό υπαλλήλου; Κι έχουν και τεκμήριο. Το καλύβι τους είναι δικό τους… Καλέ αυτοί θα ρίξουν έξω το ασφαλιστικό…

Οι 7 στους 10 Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με νέες ομάδες του πληθυσμού να το πλησιάζουν επικίνδυνα. Οι 6 στους 10 Έλληνες δεν πήγαν διακοπές το 2019, οι δρόμοι, τα σούπερ μάρκετ κι οι φούρνοι στις 10 του μήνα χάνουν τους γέρους με τον παρά που τους ξαναβλέπουν την πρώτη του επόμενου μήνα που ‘μπαίνει’ η παχυλή σύνταξη στο λογαριασμό τους στην Τράπεζα.

Ακούς εκεί, να ξεχάσουνε να τους μειώσουν στους παλιόγερους τους παραλήδες τις συντάξεις και κοίτα τώρα τι πάθανε οι κακόμοιροι. Θα τους πέσει έξω το ασφαλιστικό. Κι είναι και πολλοί οι παραλήδες γέροι… και δεν λένε και να πεθάνουν.. δε χορτάσανε αστακούς και σαμπάνιες; Κι’ άλλα θέλουν;

Στην πολυκατοικία μου είναι η έκτη χρονιά χωρίς κεντρική θέρμανση. Βασική αιτία οι πολλοί πλούσιοι –χάριν του μνημονίου- γέροι συγκάτοικοι που αδυνατούν να πληρώνουν πετρέλαιο. Δύο υπερήλικες λόγω του κρύου έχουν να βγουν μήνες έξω. Αν ζουν θα βγούν μετά το Πάσχα. Και, σαφώς θα τρέξουν στην Τράπεζα για τις χρυσές τις λίρες… Από κοντά να τους έχουμε τους πλούσιους…

Μία γριούλα φεύγει από το Τρίτο Νεκροταφείο της Νίκαιας με τα πόδια για το καλύβι της –κτίσμα του ’40- στον Κορυδαλλό. Ο συχωρεμένος δεν είχε φροντίσει να της πάρει λιμουζίνα… Λές να την πήρε μαζί του και γι’αυτό η γριά πάει ποδαράτη; Αλλά ίσως είναι τσιγγούνα και κρύβει τις λίρες κάτω από το στρώμα… Η  πλούσια παλιόγρια!

Είναι πολλοί ρε παιδιά οι γέροι. Καλή και σίγουρη πηγή αφαίμαξης…Να, από πού θα τα αρπάξουμε τώρα…

Σκέφτομαι πως μοιραία κάποια στιγμή και μετά από βάλε και 40 χρόνια στον πίνακα διδασκαλίας θα έρθει η στιγμή της σύνταξης. Η πλούσια παλιόγρια που δεν πρόλαβα να τα τινάξω εν ενεργεία ίσως πάρω κάποια ψίχουλα αλλά θα πρέπει να είναι κάτω από το όριο μισθού γιατί θα πέσει έξω το ασφαλιστικό. Και τους μισθούς; Αν πέσουν κι άλλο οι μισθοί- 400-500 ευρώ- η αμοιβή σήμερα νεοπροσληφθέντων, έ, τότε ούτε νέοι, ούτε γέροι. Στα θυμαράκια να κοιτάμε ανάποδα τα ραπανάκια όλοι μας….

Κάτω τα χέρια από τους γέρους… Ένα κίνημα, ένα κόμμα, κάποιος τέλος πάντων να οργανώσει μία πορεία νέων πολιτών για τα δικαιώματα των πλούσιων γέρων.. Εκεί που είναι σύντομα θα πάμε όλοι.. στην Τρίτη ηλικία… Ακούς εκεί.. θέλετε να γεράσετε; Τότε σύνταξη-όπως την ξέρατε- γιόκ.

Φωτό: εύπορη συνταξιούχα στο χωριό Ολύμποι της Χίου. πηγή: chios.in.

 

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος

Ερευνήτρια Ελληνικής λογοτεχνίας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.