ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ|| Της Ελλάδας τα μάρμαρα που τα πήραν &…να (μην) τα γυρίσουν…

 

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Από την 10ετία του ’80 που η Μελίνα Μερκούρη διεκδικούσε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο μέχρι σήμερα κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι.

Νερό που δεν έφερε όχι μόνο  τα μάρμαρα αλλά ούτε και  τον εκπολιτισμό μας. Για κοιτάξτε που και σε ποιους ζητάμε να επιστραφούν τα μάρμαρα:

Πειραιάς & Θεμιστοκλής.

Τον Πειραιά ίσως και μόνο για το λιμάνι  του που πάμε να ταξιδέψουμε στα νησιά τον γνωρίζουμε όλοι. Κάποιοι λίγοι έχουν ακουστά τον Θεμιστοκλή από ..τα τείχη του Θεμιστοκλή κάπου εκεί γύρω στο λιμάνι…

Κι αν κάποτε οι αρχαίοι πρόγονοι μας οι Αθηναίοι ταξίδεψαν στην ανατολή και την Περσική πόλη Μαγνησία να φέρουν να θάψουν τον στρατηγό τους τον Θεμιστοκλή που απεβίωσε εκεί το 490 π.Χ., τι έγινε; Θα πουν κάποιοι κυνικά. Τον έφεραν λοιπόν, οι Αθηναίοι τον Θεμιστοκλή που άλλοι λένε ότι αυτοκτόνησε εκεί στην εξορία, άλλοι ότι πέθανε φυσιολογικά(Θουκιδίδης) και τον έθαψαν που; Αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο εδώ κι αιώνες. Κανείς δεν γνωρίζει που ετάφη ο Θεμιστοκλής. Μια από τις εκδοχές είναι αυτή η παρουσιαζόμενη του μυστήριου τάφου στα Λιπάσματα Δραπετσώνας. Για αυτόν έχουν γραφεί πολλά, εικάζεται ότι είναι ο τάφος του Θεμιστοκλή. Είναι πράγματι ή όχι; Αυτό θα το αποδείκνυαν συστηματικές έρευνες της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ποιόν ενδιαφέρει να βρεθεί ο τάφος του Θεμιστοκλή; Ψηλά γράμματα , κανέναν. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει η μέχρι σήμερα παντελής αδιαφορία των πάντων.

Πειραιάς και Λιπάσματα Δραπετσώνας. Εδώ το ταφικό μνημείο που αποδίδεται στον Θεμιστοκλή. Ίσως να μην είναι ο τάφος του αυτός εδώ και να βρίσκεται σε κάποιο άλλο σημείο της Πειραϊκής. Το που το γνωρίζουν ίσως… μόνο οι  αρχαίοι Αθηναίοι που ταξίδεψαν στην μακρινή Περσία όπου απεβίωσε ο Θεμιστοκλής εξόριστος και μετέφεραν κρυφά τα οστά του στην Αθήνα να ταφούν  εδώ εις ένδειξη ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του με τις ανάλογες τιμές.

Ο Θεμιστοκλής αναμφίβολα υπήρξε ένας διορατικός πολιτικός και ένας μεγαλοφυής ηγέτης που ενδυνάμωσε το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας, κατέστησε την Αθήνα πρώτη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και απάλλαξε την Ελλάδα από την περσική απειλή, παρότι συναντούσε συνεχώς αντιδράσεις στην εφαρμογή των σχεδίων του. Κατά τον Πλούταρχο, ο Θεμιστοκλής υπήρξε ο κύριος συντελεστής της σωτηρίας της Ελλάδας. Ο προσωπικός του θρίαμβος, η ναυμαχία της Σαλαμίνας, αποτελεί καμπή στους περσικούς πολέμους και μία από τις σπουδαιότερες ναυτικές συγκρούσεις στην ιστορία.

Δείτε την κατάντια του τάφου-υποτίθεται του Θεμιστοκλή-, σήμερα στην Δραπετσώνα, να κοιτά απέναντι την Σαλαμίνα εκεί που ο Θεμιστοκλής θριάμβευσε συντρίβοντας τους Πέρσες, με μια νίκη που καθόρισε τον δυτικό πολιτισμό…

Ας αφήσουμε τον Πειραιά και να πάμε όχι πολύ μακριά, πάμε  στην Κω και στο περίφημο Ξυστό της Κω τον αρχαιολογικό χώρο που υπέστη μεγάλες ζημιές με τον σεισμό του 2017 όταν από τους 16 αναστηλωμένους κίονες του Ξυστού της αρχαίας Κώ μόνο 4 παρέμειναν όρθιοι .

Φτάσαμε στο 2021, τέσσερα δηλαδή  χρόνια μετά από την καταστροφή κι όλα παραμένουν έτσι όπως τα άφησε ο σεισμός…

Δυστυχώς στον ίδιο χώρο το υπέροχο νυμφαίο είναι κλειστό και το θρυλικό ψηφιδωτό της Ευρώπης σκεπασμένο για την προστασία του από το …2002!!! που κάποιοι του προκάλεσαν φθορές όταν έψησαν πατάτες πάνω του…. Κι ήταν …Έλληνες όχι μετανάστες…

Δείτε χόρτα, ούτε το χώρο δεν πάνε να καθαρίσουν κι ίσως η πυρκαγιά να καραδοκεί.

Ίσως κι επιτέλους να είναι καιρός για μια διαφορετική προσέγγιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς-Για να το εκφράσω κομψά-.

Λοιπόν τι λέτε; Μας αξίζει η Επιστροφή των μαρμάρων;

 

Φωτό Ξυστού Κώ: σελίδα Αθηνολόγιο/ βοήθημα:Wikipedia.

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.