ΨΑΡΑ. Λαμπρή εκδήλωση βράβευσης του Δημήτρη Ανδριάνα. Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του δήμου Ψαρών, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση: «Αφιέρωμα μνήμης και τιμής».

Στην εκδήλωση ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φρεζούλης παρουσίασε το βιβλίο «Αναφορά στην ιστορία των Ψαρών» του Γιάννη Καλτσά, του αείμνηστου δασκάλου του νησιού την περίοδο 1951-1966, που επανεκδόθηκε από το δήμο Ψαρών στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στον εκλεκτό Ψαριανό κύριο Δημήτριο Ανδριάνα, πρώην πρόεδρο του συλλόγου «Αδελφότης Ψαριανών» και στην επί δεκαετίες πολύ μεγάλη προσφορά του στα Ψαρά, μέσα από τους αγώνες του για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων του νησιού, την αρθρογραφία του και το πολύ πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Προβλήθηκε επίσης το οδοιπορικό του κυρίου Ανδριάνα μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στην «Αλήθεια» και στην εκπομπή «Ανθρώπινες Διαδρομές» του Δημήτρη Φρεζούλη.

Αναφερόμενος  ο δήμαρχος κ. Κώστας Βρατσάνος στον κύριο Ανδριάνα εξήρε την πολύχρονη, πολύπλευρη και ανιδιοτελή προσφορά του στο νησί και τόνισε ότι είναι χρέος του δήμου και της τοπικής κοινωνίας να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο και το πολύ πλούσιο αρχείο του, που αποτελεί «θησαυρό» ανεκτίμητης αξίας για το νησί και την ιστορία του.

Ο δήμαρχος τέλος επέδωσε στον Δημήτρη Ανδριάνα τιμητική πλακέτα.

Δημήτρης Ανδριάνας.

Ετών 91!!!

 

Αειθαλής, αεικίνητος και μόνιμα ερωτευμένος με τον γενέθλιο τόπο του τα Ψαρά ο Δημήτρης Ανδριάνας ευπατρίδης από τους τελευταίους πλέον στον τόπο μας έτυχε να βραβευθεί για το έργο του-ακόμη μια φορά-, εν ζωή κάτι μη σύνηθες στον τόπο μας.

Αν και έχει πάρει πολλά βραβεία και μετάλλια στη ζωή του αυτή η βράβευση από την ιδιαίτερη πατρίδα του τόν χαροποίησε ιδιαίτερα..

-Νοιώθω βαθιά συγκίνηση και ικανοποίηση κυρία Γαΐλα με αυτή την βράβευση. Όταν συναντηθούμε θα σας φέρω να δείτε το δίπλωμα που μου απένειμε ο δήμαρχος. Ήταν μια εξαιρετική βραδιά. Η αίθουσα κατάμεστη, δεν το περίμενα. Όλα τα Ψαρά ήταν εκεί και στο τέλος της εκδήλωσης όλοι μα όλοι ήρθαν να μου σφίξουν το χέρι και να με αγκαλιάσουν. Έχω συγκινηθεί πολύ.

Αληθεύει κύριε Ανδριάνα ότι θα προσφέρεται στην Βιβλιοθήκη των Ψαρών έργο σας αποτελούμενο από 176 τόμους;

-Ασφαλώς. Είναι ένα έργο ζωής κυρία Γαΐλα. 176 τόμοι με την ιστορία των Ψαρών , το νησί μου που γι αυτό έχω δώσει  όλη την ζωή μου, την ψυχή μου.

Είστε ερευνητής των Ψαρών με περίπου 30 βιβλία με αποκλειστικό θέμα τα Ψαρά. Να υποθέσω ότι κάτι ακόμη ετοιμάζετε;

-Δεν σταματώ ποτέ το γράψιμο, κάτι ετοιμάζω.

Περάσατε καλά τις λίγες μέρες που μείνατε στα Ψαρά;

-Αυτές τις μέρες στο νησί μου με την βράβευση μου που για μένα ήταν κάτι σαν αποθέωση για το έργο μου, για την προσφορά μου στα Ψαρά που έχω δώσει την ψυχή μου γι αυτά , ναι ήταν για μένα μέρες αξέχαστες έτσι που με αγκάλιασαν όλοι. Φίλοι κι εχθροί. Σας είπα για το άλλο βραβείο ;

-Ποιο βραβείο κύριε Δημήτρη;

– Ο Δήμος μου απένειμε και το Χρυσό βραβείο της Ηρωικής νήσου των Ψαρών σε μια θαυμάσια τελετή στο Άγαλμα της Δόξας παρουσία πολλών επισήμων προσώπων της Εκκλησίας και της Αυτοδιοίκησης.

Συγχαρητήρια. Το άγαλμα πως σας φάνηκε;

-Εξαιρετικό. Να πάτε να το δείτε κυρία Γαΐλα. Παλαιότερα είχα κάνει προσπάθεια για τοποθέτηση του αγάλματος της Δόξας στα Ψαρά , είχα και 5 εκμαγεία από γλύπτες αλλά τελικά και τελευταία στιγμή η προσπάθεια δεν προχώρησε. Αυτό τώρα είναι εντυπωσιακό.

Σας ακούω ενθουσιασμένο κύριε Δημήτρη.

-Πράγματι γιατί ήταν καταπληκτικές οι εκδηλώσεις κι η εμπειρία μου αυτή μου έδωσε μεγάλη χαρά όπως ήδη σας είπα.

Δημήτρης Ανδριάνας, ένα αγόρι από τα Ψαρά που τα εγκατέλειψε στα 14 του χρόνια για…

Γιός του Γιώργου Ανδριάνα ιδιοκτήτη εμπορικού καταστήματος (3  εμπορικά καταστήματα είχε τότε το νησί) και της Τριανταφυλλιάς το 1944 στην κατοχή όταν οι Γερμανοί κατάσχεσαν το κατάστημα του πατέρα του με την βοήθεια συγγενικού προσώπου  βρέθηκε στον Πειραιά για να σπουδάσει.

-Τότε δεν υπήρχε Γυμνάσιο στα Ψαρά κυρία Γαΐλα, πολλά χρόνια αργότερα απέκτησε το νησί Γυμνάσιο-Λύκειο κι αυτό έγινε κατόπιν ενεργειών μου. Στον Πειραιά τελείωσα το Β’Γυμνάσιο. Ακόμη θυμάμαι το ταξίδι εκείνο μέσα στην κατοχή με το ιστιοφόρο των αδελφών Μπουμπάρη που μετέφερε λάδι στο Λαύριο. Έτσι άφησα το νησί μου και τον επόμενο χρόνο εδώ στον Πειραιά ήρθε κι η οικογένεια μου κι ο πατέρας μου αφού είχε καταστραφεί πλέον οικονομικά από τους Γερμανούς άρχισε να ταξιδεύει , ναυτικός.

Τιμητική πλακέτα λοιπόν από τον Δήμο Ψαρών και τον δήμαρχο τους κύριο Κώστα Βρατσάνο στον Δημήτρη Ανδριάνα το αγόρι από τα Ψαρά που έκανε αξιόλογες σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έφτασε να γίνει Αρχιμηχανικός  της Εταιρίας Νιάρχου για 45 έτη. Όμως ο μεγάλος του έρωτας ήταν και είναι πάντα τα Ψαρά.

Μου έχετε πει αρκετές φορές κύριε Δημήτρη ότι έχετε ξοδέψει τεράστια ποσά για τα Ψαρά. Έχετε ταυτόχρονα αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σας , την ίδια σας την ζωή στο νησί σας. Γιατί όλα αυτά;

– Ήταν καθήκον μου να κάνω ότι έκανα για τον γενέθλιο τόπο μου.

Ο Δημήτρης Ανδριάνας λατρεύει τα Ψαρά. Όμως και τα Ψαρά …φαίνεται ότι λατρεύουν εκείνον από την παρουσία στην τιμητική γι αυτόν εκδήλωση 1.600 –όπως γράφτηκε-, συμπολιτών του.

Θερμά Συγχαρητήρια κύριε Ανδριάνα.

Θερμά Συγχαρητήρια  επίσης στους διοργανωτές της λαμπρής εκδήλωσης και στον δήμαρχο του νησιού κ. Κώστα Βρατσάνο τον οποίο ευχαριστώ για την διάθεση του φωτογραφικού υλικού.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.