Ψηφιακό δημόσιο: «Πύλη» στο μέλλον

 

 Μία από τις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Πρωθυπουργός, είναι ο μετασχηματισμός του κράτους και των υπηρεσιών του σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό σύστημα, που θα ανταποκρίνεται στην ψηφιακή επανάσταση της εποχής μας και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες απαιτώντας τη φυσική τους παρουσία στις συναλλαγές τους με το δημόσιο.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους φαίνεται να προχωρά με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς και αυτό πιστοποιείται με μια σειρά καινοτομιών και νομοθετικών πρωτοβουλιών που είναι ήδη σε εξέλιξη ή δρομολογούνται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έναρξη της πλήρους λειτουργίας του ευρωπαϊκού αριθμού 112, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2020 ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία ειδοποίησης των πολιτών για έκτακτες ανάγκες. Επίσης προχώρησε η διαλειτουργικότητα και η διασύνδεση μητρώων (όπως π.χ. της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών) για την απαλλαγή προσκόμισης ληξιαρχικών πράξεων (γέννησης, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, διαζυγίου και θανάτου) στην εφορία. Τέλος, ως τώρα ενοποιήθηκαν οι κόμβοι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της Κοινωνίας της Πληροφορίας, στο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής για συγκέντρωση όλων των πληροφοριακών συστημάτων των επιμέρους φορέων της Δημόσιας Διοίκησης σε μία ενιαία δομή.

Το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και δράσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • e-ΕΦΚΑγια τους ασφαλισμένους, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ξεπεραστεί το χρόνιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.
  • Λειτουργία της διαδικτυακής πύλης gov.gr, όπου θα βρίσκονται κωδικοποιημένες όλες οι βασικές υπηρεσίες του δημοσίου, στις οποίες θα έχει πρόσβαση ο πολίτης με ένα κλικ.
  • Ψηφιοποίηση δήλωσης γέννησης μέσα στο μαιευτήριο χωρίς ξεχωριστές επισκέψεις σε ΚΕΠ, ληξιαρχείο και στο ταμείο του πατέρα ή της μητέρας, ενώ θα πιστώνεται αμέσως το επίδομα γέννησης που θεσπίζει η κυβέρνηση.
  • Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως: η ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και ηλεκτρονική εξουσιοδότηση, ηλεκτρονική δήλωση ανεργίας, άυλη συνταγογράφηση, εγγραφή σε παιδικό σταθμό/νηπιαγωγείο, ηλεκτρονικό προσωρινό δίπλωμα, ενιαίος αριθμός πολίτη / ταυτοποίηση πολίτη, που θα επιτρέψει στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε πλήθος online υπηρεσιών.

Παράλληλα προβλέπεται η αναβάθμιση της λειτουργίας των ΚΕΠ μέσω της ψηφιοποίησης διαδικασιών για τη διευκόλυνση πολιτών και επιχειρήσεων.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι φιλόδοξο και η απρόσκοπτη υλοποίησή του θα δώσει ανάσα στους πολίτες και θα συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται στις δοσοληψίες των πολιτών με τον δημόσιο τομέα.

Ευελπιστούμε να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου για τον εκσυγχρονισμό των παρεχομένων υπηρεσιών, την εξάλειψη της περιττής γραφειοκρατίας, την συντόμευση του χρόνου διεκπεραίωσης και τέλος –το σπουδαιότερο- την σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς ταλαιπωρία και λάθη.

Η επιτυχία της ψηφιακής διακυβέρνησης θα αλλάξει την εικόνα της χώρας και την καθημερινότητα όλων μας!

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός

Καθηγητής Πληροφορικής

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.