ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΕΡΙΔΗ

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, συνήλθε σήμερα 24/5/2022 ημέρα Τρίτη και ώρα 12.30 πμ., στα γραφεία του Συλλόγου επί της οδού Ροδοκανάκη επι τω αγγέλματι του θανάτου του συνταξιούχου Αρεοπαγίτη Δικαστή και  επίτιμου Αντιπροέδρου    του   ΑΠ  Αναστασίου Περίδη και αποφάσισε τα εξής:

  1. Τη σύνταξη του παρόντος ψηφίσματος.

«Ο εκλιπών υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα ως Δικαστής και άνθρωπος. Στο νησί μας υπηρέτησε από τον Νοέμβριο του 1984 έως τον Νοέμβριο του 1987 και οι πιο παλιοί συνάδελφοι που ήσαν τότε ενεργοί και άλλοι στο απόγειο της δικηγορικής τους διαδρομής καθώς και οι συμπολίτες μας αυτής της γενιάς ,ενθυμούνται τον Αναστάσιο Περίδη ως έναν άνθρωπο εξαιρετικά νομομαθή αλλά και πράο, φιλήσυχο οικογενειάρχη, δίκαιο και συνάμα επιεική ,καλλιεργημένο και με ενδιαφέροντα. Αγάπησε τη Χίο και την περιηγήθηκε ως ανήσυχος επισκέπτης στο κάθε της χωριό με την Βρεταννή σύζυγό του Κριστίν και τα τρία παιδιά τους , την Μαρία, τον Στέφανο, την Αλεξία.

Υπήρξε ο μοναδικός Πρόεδρος Πρωτοδικών που με δική του πρωτοβουλία εισηγήθηκε και απέσπασε κονδύλια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την επισκευή του κτιρίου –που φιλοξενεί  την αίθουσα του ακροατηρίου και το ποινικό τμήμα σήμερα αλλά εκείνη την εποχή εξυπηρετούσε μόνο του και τις πολιτικές γραμματείες και όλες τις αστικές κ.λ.π. υποθέσεις- που πράγματι υλοποιήθηκε με τα εξωτερικά επιχρίσματα, τα εμβληματικά φανάρια στην Προκυμαία και έτσι συντηρήθηκε ,ως την πρόσφατη ανακαίνιση στις μέρες μας. Λέγεται ότι η χαρά των τότε δικηγόρων ήταν τόσο μεγάλη που πέραν του αποχαιρετιστήριου δείπνου τον κατευόδωσαν μέχρι το πλοίο της αναχώρησης του, συνοδεύοντάς τον με αυτοσχέδια «παινέματα» !

Ο Αναστάσιος Περίδης μας τίμησε και στην μεγάλη εκδήλωση του Δ.Σ. Χίου για την εκατονταετία του το 2014 ,ανταποκριθείς με χαρά και συγκίνηση στην πρόσκλησή μας και συναντήθηκε με αρκετούς συναδέλφους μας που συνέπεσαν κατά την θητεία του 1984-1987,ενώ γνωρίσθηκε και με νεώτερους. Υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη με σύνεση, γνώση  και ενδυνάμωσε τη λειτουργία της στο τότε Πρωτοδικείο του νησιού, που διοικητικά απέδιδε άψογα ,με πλήθος υποθέσεων ,τη δικηγορία να ανθεί, με περισσότερους υπαλλήλους, με πιο δεμένες ανθρώπινα σχέσεις, μια άλλη εποχή/ένας άλλος κόσμος. Με την ιδιότητα του σπουδαίου Δικαστικού Λειτουργού άφησε το δικό του ιδιαίτερο «αποτύπωμα» ως Δικαστής καριέρας  τόσο με τη νομομάθειά του όσο και με το ευρύ φάσμα των γνώσεων πού είχε , αλλά εδώ στο νησί μας ,όσοι συνάδελφοι και συμπολίτες είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, τον θυμούνται με αγάπη για τον πολιτισμό του, την πραότητα ,την προσήλωσή του στο Δίκαιο ,την επιείκεια και το ανθρώπινο. Θα ήταν δε παράλειψη να μην αναφερθούμε στην αγάπη του για το νησί και τους ανθρώπους του ,τις κοινωνικές σχέσεις του με τους παλιότερους δικηγόρους και το άρωμα μνήμης που διατηρούσε με τις ευχές του των εορτών ανά χρόνο, σε όλη του την πορεία ως Εφέτης, Αρεοπαγίτης, συνταξιούχος επι τιμή Αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, προς τον Δικηγορικό μας Σύλλογο παρ όλο που τα χρόνια είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί με ότι αυτό συνεπάγεται. ΄Όλα αυτά μαρτυρούν τους δεσμούς του εκλιπόντος με το νησί μας ,ο ίδιος αποτέλεσε  ουσιαστικό ανεξίτηλο κομμάτι των νομικών δρώμενων του τόπου και ο αποχαιρετισμός μας σ εκείνον, είναι εν ταυτώ μια ευκαιρία για τους νεώτερους  συναδέλφους να μάθουν ,για τον εξαίρετο αυτό Δικαστικό Λειτουργό, που πέρασε από το Πρωτοδικείο  μας, αφήνοντας το δικό του ξεχωριστό στίγμα καλοσύνης , δικαιϊκής αντίληψης και αξιοπρέπειας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

  1. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου τιμώντας τη μνήμη του εκλιπόντος  επίτιμου Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Αναστασίου Περίδη αποδίδει ποσό αξίας 150,00 ευρώ υπέρ του Σωματείου εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες «ΕΡΜΗΣ»  Ελληνικού Αττικής και διαβιβάζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του , αποστέλλοντας  το παρόν ψήφισμα ,-που θα δώσει προς δημοσίευση στον τοπικό Τύπο-, στη σύζυγό του Κριστίν Περίδη Πέλοπος 7 Αμφιθέα Παλαιό Φάληρο 17564 ΑΘΗΝΑ.

 

 ΧΙΟΣ 24/5/2022

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ/

ΑΝΘΙΠΠΗ ΖΑΝΝΑΡΑ ,

ΤΟ Δ.Σ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΡΓΕΣ, ΑΙΚ.ΧΟΥΛΗ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΓΚΟΣ,

ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΑΛΟΥ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΑΚΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΓΑΤΖΗΣ,

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΑΤΖΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΛΟΙΜΟΝΟΥ .

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.