Όχι άλλη εθνική ήττα!

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμη επεισοδίου στις ούτως ή άλλως τρικυμιώδεις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ειρωνεία είναι ότι πρωταγωνιστές δεν είναι μόνο οι γείτονες, που δεν σταματούν να προκαλούν σε καθημερινή βάση με τη στάση, τις δηλώσεις και τις επιθετικές ενέργειές τους στο Αιγαίο, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!

Η αρχή έγινε με τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά στο Φόρουμ των Δελφών που ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «Έλληνες και Κύπριοι είναι… μοναχοφάηδες (!) σε σχέση με τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου»! Λίγες μέρες αργότερα κατά την διάρκεια συνεδρίασης επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδης και Δουζίνας υποστήριξαν  πως «πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία»! Στην απίστευτη σειρά των ανεύθυνων αυτών δηλώσεων ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τσιρώνη, ότι «το Καστελόριζο δεν ανήκει γεωγραφικά στο Αιγαίο» αναπαράγοντας με τον χειρότερο τρόπο τις ανιστόρητες και προκλητικές θέσεις της Τουρκίας.

Οι θέσεις της Τουρκίας υπήρξαν πάντοτε μαξιμαλιστικές, αναθεωρητικές, προκλητικές και εχθρικές για τα ελληνικά συμφέροντα. Ήδη από τη δεκαετία του 1970 η γειτονική χώρα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Τα «προβλήματα» που δήθεν υπάρχουν στο Αιγαίο και στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά  έντιμο συμβιβασμό, δημιουργούνται από τις μονομερείς απαιτήσεις και ενέργειες της Τουρκίας, που επιχειρεί να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με θέμα συζήτησης την εδαφική μας ακεραιότητα!

Καμία ελληνική κυβέρνηση όμως δεν διανοήθηκε ως σήμερα να μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής, πολύ δε περισσότερο να εκφράσει θέσεις που προσεγγίζουν εκείνες των Τούρκων! Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, δυσκολεύεται κανείς να αντιληφθεί σε τι πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ειδικά τη στιγμή που, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν έχει απομονωθεί από το δυτικό στρατόπεδο, η Αθήνα εμφανίζεται να τη δικαιολογεί και ακόμη χειρότερα, να υιοθετεί την ρητορική της Τουρκίας…

Με δεδομένη μάλιστα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο «διπλωματικό….. αριστούργημα των Πρεσπών», προκαλείται δικαιολογημένη ανησυχία για την τύχη ενός τόσο σοβαρού εθνικού θέματος και την ύπαρξη (;) κρυφών διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας από μια κυβέρνηση σε αποδρομή και εν μέσω τόσο έντονων αντιδράσεων από τους Έλληνες πολίτες για την μέχρι τώρα στάση της στην εξωτερική πολιτική. Δημιουργείται η εντύπωση, δυστυχώς, πως κάποιοι εκτός Ελλάδος προωθούν «λύσεις» για όλα τα ανοικτά μέτωπα, σύμφωνα με συμφέροντα ξένα και αλλότρια προς τα ελληνικά, θεωρώντας δεδομένο ότι στην εξουσία βρίσκεται μια πρόθυμη κυβέρνηση….

Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι πολύπλοκα και οφείλει η υπεύθυνη κυβέρνηση να τα αντιμετωπίζει εντός του πλαισίου των Διεθνών Σχέσεων με αποκλειστικό γνώμονα τα ελληνικά συμφέροντα, τα δικαιώματά μας όπως απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες, με ετοιμοπόλεμες Ένοπλες Δυνάμεις ως αξιόπιστη δύναμη αποτροπής.

Ο κατευνασμός και η υποχωρητικότητα στις ατελείωτες τουρκικές προκλήσεις και απαιτήσεις που ουδεμία σχέση έχουν με το Δίκαιο και την καλή γειτονία, είναι σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας!  Οφείλουμε σεβασμό στην Ιστορία αυτού του τόπου και να παραδώσουμε μια δυνατή και περήφανη πατρίδα στα παιδιά μας!

 

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός

Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.