«Όχι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο στα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών

Στη Χίο συνεδρίασε τη Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνου Μουτζούρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για μια συνεδρίαση που μετά από πολλά χρόνια φιλοξενήθηκε εκτός Μυτιλήνης. Μια προεκλογική υπόσχεση του συνδυασμού, η οποία τηρήθηκε, με στόχο να πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις της Περιφέρειας σε όλα τα νησιά. Τις αποφάσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης με τις κλειστές δομές σε Λέσβο, Χίο και Σάμο έλαβε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκαν όλες οι απόψεις με την πλειονότητα των περιφερειακών συμβούλων να τονίζουν την αντίθεση τους στη δημιουργία των υπερδομών. Μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίασης τελικά στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίστηκε να στηριχτούν οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων του Βορείου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης σε συνέντευξή του στην ραδιοφωνική εκπομπή του Κων/νου Κυδώνη «Καλημέρα με τον ΑΝΤ1» δήλωσε τα εξής:
«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρόγραμμα της για το μεταναστευτικό. Εγώ έχω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις. Πρώτον, θεωρώ ότι είναι άδικος ο αριθμός δυναμικότητας των τριών κέντρων με δεδομένο ότι η Λέσβος έχει άλλον πληθυσμό και άλλη επιφάνεια, άλλη έχει η Χίος και άλλη η Σάμος. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό όπου έκανα, παίρνοντας ως δεδομένο τους 5.000 της Λέσβου, στη Χίο αντιστοιχούν 2.800 και στη Σάμο 1.700 αναλογικά με τον πληθυσμό. Μια δεύτερη παρατήρηση που κάνω σχετίζεται με τον αριθμό 5.000+, το + που αναφέρεται πρέπει οπωσδήποτε να προσδιοριστεί. Η Κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της χωρητικότητας των νέων αυτών κλειστών δομών και να την προσαρμόσει σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού των νησιών» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Ακόμα πρόσθεσε «πιστεύω πως με τις κλειστές δομές  θα μειωθούν οι ροές, αφού θα σταματήσει να υπάρχει δέλεαρ.., δηλαδή τώρα μπορούν οι μετανάστες να πάνε στις πόλεις βόλτα ανενόχλητοι, δημιουργούνται φασαρίες και προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, τους παρέχεται χρηματική βοήθεια, μπορούν να βρουν δουλειά ή ακόμα να μείνουν και σε ξενοδοχεία και το κυριότερο οι ΜΚΟ τους προσφέρουν τα πάντα. Με αυτό τον τρόπο στέλνουν το μήνυμα στις πατρίδες τους ότι εδώ είναι ο παράδεισος και ελάτε. Στις κλειστές δομές θα είναι περιορισμένοι και σίγουρα θα υπάρχει έλεγχος. Με αυτό τον τρόπο οι πόλεις των νησιών θα ανασάνουν. Είμαστε υπέρ της λειτουργίας κλειστών δομών βέβαια αφού πρώτα κλείσουν οι υπάρχουσες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο. Φυσικά, έχουμε ενστάσεις, όπως προανέφερα σχετικά με την δυναμικότητα των νέων κλειστών κέντρων. Όσον αφορά τις θέσεις που θα επιλεγούν για τη Χίο και για τη Λέσβο, πρέπει να τύχουν της αποδοχής των τοπικών κοινωνιών. Θα μας βρει μπροστά της η κυβέρνηση, αν δεν λάβει απόφαση, που βρίσκει σύμφωνη την τοπική κοινωνία», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης.


 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.