Ύπατη Αρμοστεία: Καλεί την Ευρώπη να επιτρέψει να αποβιβαστούν οι 507 διασωθέντες στη Μεσόγειο

 

 

 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει σήμερα έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση 507 ανθρώπων που διασώθηκαν πρόσφατα στην κεντρική Μεσόγειο και παραμένουν εν πλω.

Πολλοί από αυτούς αναφέρεται ότι έχουν υποστεί φρικτή κακομεταχείριση στη Λιβύη και είναι από χώρες προέλευσης προσφύγων. Έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και κάποιοι έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν διεθνή προστασία.

«Πρόκειται για μάχη με το χρόνο», ανέφερε ο Vincent Cochetel, Ειδικός Απεσταλμένος της Υ.Α. για την κεντρική Μεσόγειο. «Αναμένονται καταιγίδες και οι συνθήκες πρόκειται μόνο να χειροτερέψουν. Το να αφήνεις στην ανοιχτή θάλασσα με τέτοιο καιρό ανθρώπους που διέφυγαν τον πόλεμο και τη βία στη Λιβύη σημαίνει ότι προκαλείς δεινά πάνω στα δεινά. Θα πρέπει να τους επιτραπεί επειγόντως να ελλιμενιστούν και να δεχθούν την τόσο αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.»

151 άνθρωποι παραμένουν πάνω στο σκάφος της οργάνωσης Open Arms ενώ άλλοι 356 διασώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από το σκάφος Ocean Viking.

Θα πρέπει να προσφερθεί άμεσα ασφαλές λιμάνι, ενώ τα κράτη θα πρέπει να διαμοιραστούν την ευθύνη για τη φιλοξενία τους μετά την αποβίβασή τους.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώσανε σοκαρισμένοι από τα περιστατικά του προηγούμενου μήνα, όταν πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της αεροπορικής επίθεσης στο κέντρο κράτησης της Tajoura στη Λιβύη, ενώ άλλοι 150 άνθρωποι χάθηκαν στο μεγαλύτερο ναυάγιο της Μεσογείου μέσα στο 2019.

Αυτά τα αισθήματα θα πρέπει τώρα να μεταφραστούν σε ουσιαστική αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη Λιβύη. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει το να δοθεί πρόσβαση στην επικράτεια και σε διαδικασίες ασύλου στους ανθρώπους που αναζητούν διεθνή προστασία.

Σχεδόν 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στην κεντρική Μεσόγειο μέσα στο 2019. Σε σύγκριση με την κεντρική Μεσόγειο, στις οδούς της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου σημειώνονται πολύ περισσότερες αφίξεις και πολύ λιγότεροι θάνατοι ανθρώπων.

Είναι αναγκαία η ενισχυμένη δυνατότητα έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αναγνωριστεί και να υποστηριχθεί ο ρόλος των σκαφών των Μ.Κ.Ο. Οι προσπάθειές τους σώζουν ζωές και δεν θα πρέπει να στιγματίζονται, ούτε να ποινικοποιούνται.

Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από τους κινδύνους στη Λιβύη. Κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να νιώθει ότι είναι καλύτερο να ρισκάρει τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του, σε αυτά τα – συχνά θανάσιμα – θαλάσσια ταξίδια. Ταχύτερες και ενισχυμένες ασφαλείς και νόμιμες οδοί είναι αναγκαίες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής θέσεων προσωρινής μεταφοράς και επανεγκατάστασης.

Η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει ότι οι σφοδρές συγκρούσεις στη Λιβύη, καθώς και οι εκτεταμένες αναφορές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  μεταξύ των οποίων για αυθαίρετη κράτηση, σημαίνουν πως η χώρα δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλές λιμάνι και κανείς δεν θα πρέπει να επιστρέφεται εκεί.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.