Ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους

 

ΤΑ ΛΑΘΗ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΛΑΘΗ; Ή Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

Αν η μεταναστευτική πολιτική στα νησιά επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ολόκληρη ένα ολέθριο λάθος, η συνέχεια της από την κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι μια ολοκληρωτική εξαπάτηση.
Η Ν.Δ., ως αντιπολίτευση, είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης που θα παραλάμβανε. Ο ΣΥΡΙΖΑ της άφησε ως παρακαταθήκη μια Κοινή Δήλωση με ολοφάνερες μελλοντικές εθνικές παρενέργειες στο χώρο του Αιγαίου. Για αυτό εξάλλου προεκλογικά ευθέως την υποδείκνυε ως κυρίαρχη αιτία πρόκλησης συνθηκών ασφυξίας στα νησιά.
Ποικιλοτρόπως υπονόησε ότι θα επιδιώξει την αντικατάσταση της.
Τι έγινε ως σήμερα; Δεν ξέρουμε… Ποτέ ένας κυβερνητικός παράγοντας δεν θεώρησε χρέος του να ενημερώσει τις κοινωνίες των νησιών για τα αποτελέσματα πιθανών προσπαθειών της χώρας να την θέσει στον πάγο. Απομακρύνθηκε κι ο διπλωμάτης υφυπουργός, που, θεωρητικά πάντα, είχε την ευθύνη διατύπωσης των ελληνικών θέσεων στις συζητήσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, και η χώρα μας συνέχισε να σύρετε πίσω από μια άκρως επικίνδυνη για την εθνική ταυτότητα των νησιών συμφωνία.
Το δυστύχημα για την κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν πως βρέθηκε σε περιβάλλον ιδανικών συνθηκών για να αμφισβητήσει μονομερώς την Κοινή Δήλωση χωρίς κανείς να της αντιτείνει κουβέντα. Ο μεν ένας εταίρος της Συμφωνίας, οι σύμμαχες ευρωπαϊκές χώρες, έχασαν το φύλο συκής των δήθεν ευθυνών της Ελλάδας στις ελεύθερες μετακινήσεις όσων εγκρίνεται το άσυλο από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της Ελλάδας και περίτρανα αποδεικνύεται πως στην παρούσα χρονική περίοδο όσους πρόσφυγες δέχτηκαν, δέχτηκαν. Από ‘δω και πέρα λειτουργεί το σταγονόμετρο. Ο δε πιο επικίνδυνος εταίρος, η Τουρκία, έχει βάλλει «προσωρινή» φραγή στις επαναπροωθήσεις και ταυτοχρόνως ξεδιπλώνει όλο τον αναθεωρητικό και επεκτατικό στη θάλασσα του Αιγαίου καμβά της.
Απέμεινε ο … καρπαζοεισπράκτορας, η χώρα μας, να υπερασπίζεται μια εις βάρος της Συμφωνία, πέρα από κάθε λογική. Και να εντείνει το αιτιολογημένο ερώτημα των νησιωτών, με ποιο κρυφό αντίτιμο;
Όσο οι νησιώτες δεν λαμβάνουν πειστικές εξηγήσεις για τη στάση της χώρας, όσο η κεντρική εξουσία δεν πείθει ότι διαθέτει και διεκδικεί μια πολιτική διαφορετική από αυτήν που της κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αμφιβολίες πως κάθε σημερινός σχεδιασμός θα ναυαγήσει στην πρώτη στραβή είναι απόλυτα αιτιολογημένες και η βασική αιτία ναυαγίου να κάνουν ένα μικρό βήμα συμβιβασμού.
Τι δεδομένα δημιουργούνται σήμερα, μετά την αποστομωτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Μια λάθος στρατηγική επιδιώκεται να διορθωθεί με ένα άλλο καταφανέστατο λάθος, την επιμονή του κ. Μηταράκη στο Θόλος. Εκεί, δηλαδή, που μέχρι τώρα διέθετε ένα σύμμαχο, τη δημοτική αρχή Κάρμαντζη, πλέον επιλέγει την τυφλή σύγκρουση με όλους, αν δεχτούμε – και δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε – ότι η διαφωνία και του συνδυασμού Κάρμαντζη για το Θόλος είναι αληθινή.
Πως θα αντιδράσετε, αν στην προσπάθεια να δημιουργηθεί η δομή μερίδα της κοινωνίας έμπρακτα αντιδράσει, ρωτήθηκε σήμερα από τον Κώστα Κυδώνη στον ΑΝΤ1 Αιγαίου ο κ. Μηταράκης. Θα επιχειρήσετε να επιβληθείτε με τη δύναμη των ΜΑΤ; Όχι, δεν είναι στις προθέσεις μας, απάντησε ο υπουργός. Θα έχουμε εκεί έναν αστυνομικό για να επιβλέπει τις εργασίες, απάντησε ο Ν. Μηταράκης και γέλασαν και τα ηχεία του σταθμού απ’ την απάντηση.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός βρίσκεται σε πασιφανές αδιέξοδο. Τη λογική πρώτα χωροθετώ και μετά σας λέω τι θέλω να κάνω απέρριψε χθες σύσσωμη η χιακή ΝΔ, πλην των κ.κ. Μηταράκη – Κάρμαντζη. Οι τρεις απ’ τους τέσσερις του ψηφοδελτίου της Χίου, με ξεκάθαρη την καταδίκη του σχεδιασμού από τον Νο 2 της «γαλάζιας» Χίου, τον άνθρωπο που κέρδισε την εμπιστοσύνη 5.500 νεοδημοκρατών, Στ. Μιχαηλίδη. Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, πρόσωπα με βαρύνουσα άποψη στα νεοδημοκρατικά, σαν τον Γιάννη Μαλαφή, το Χρ. Καραχάλιο. Η νυν και ο πρώην πρόεδροι της ΝΟΔΕ και τα περισσότερα από τα στελέχη των κομματικών οργανώσεων. Ο πρώην βουλευτής Γ. Πίττας. Ο Χαρης Μπουρνιάς. Η καθαρή σιωπή του Κ. Μουσουρούλη. Κοντολογίς, όλη η Ν.Δ., με εξαίρεση το δίδυμο Μηταράκη – Κάρμαντζη.
Σήμερα η ευθύνη ανήκει σ’ αυτό το τμήμα του κυβερνητικού βραχίονα στο νησί μας. Είναι πρόδηλο ότι ο υπουργός Μετανάστευσης μεταφέρει αλλοιωμένη εικόνα για την κατάσταση στα νησιά και την Χίο ειδικότερα. Μεταφέρει ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός σκοντάφτει σε αντιπολιτευτικές και ακραίες εκδηλώσεις.
Όλος ο παραπάνω κομματικός στρατός της Ν.Δ. έχει την ευθύνη να ενημερώσει προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη για το πραγματικό περιβάλλον διαχείρισης της κατάστασης. Να τον ενημερώσει ότι η διαχείριση της κατάστασης, ειδικά στη Χίο, έχει προ πολλού ξεφύγει από τον έλεγχο του υπουργού Μετανάστευσης.
Κι αν διαπιστώσουν ότι η πολιτική Μηταράκη στη Χίο και τα νησιά είναι αυστηρή πολιτική κατεύθυνση Μητσοτάκη, να συνεκτιμήσουν τη δική τους στάση. Με το κόμμα ή με τον τόπο; Εδώ που φτάσαμε και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ δεν γίνεται.
Η κυβέρνηση και ο Κυρ. Μητσοτάκης να τεθούν προ των ευθυνών τους. Τα γεγονότα αποσύρουν, ειδικά στη Χίο, το ρόλο του εγγυητή βιώσιμης λύσης από τα χέρια του Νότη Μηταράκη. Κάποιοι πρέπει να τον αντικαταστήσουν, ειδάλλως το κενό θα είναι για όλους καταστροφικό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.