11η Νοεμβρίου 1912, η Χίος μας ελευθέρα!

Η Ελληνική Ιστορία είναι γεμάτη από αγώνες για την απόκτηση ή ανάκτηση ενός πολύτιμου αγαθού για τον άνθρωπο, της Ελευθερίας, για το οποίο θυσιάζει ακόμη και την ίδια του τη ζωή. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι Χιώτες, που πλήρωσαν με το αίμα τους την αγάπη τους για τη Λευτεριά το 1822, όταν οι Τούρκοι κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το νησί και έσφαξαν τους κατοίκους του. 90 χρόνια αργότερα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και οι Χιώτες αναπνέουν ελεύθεροι.

Ήταν η 11η Νοεμβρίου του 1912, ημέρα Κυριακή, εορτή των πολιούχων της Χίου Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου. Από τότε εορτάζεται και ως ημέρα της απελευθερώσεως από τον τουρκικό ζυγό. Κάθε χρόνο η Χίος ζει αυτές τις ανεπανάληπτες στιγμές, τις υπέροχες, τις ευτυχισμένες, που έρχονται στη μνήμη με τη ζωντάνια του πρόσφατου γεγονότος.
Με πληθώρα εκδηλώσεων θα γιορτάσει και φέτος η Χίος την 107η επέτειο της Απελευθέρωσης από την τουρκική κατοχή στις 10 και 11 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στους εορτασμούς για την 107η επέτειο από την απελευθέρωση της Χίου, την προσεχή Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019.

Το πρόγραμμα εορτασμού για τα Ελευθέρια της Χίου 2019 έχει ως εξής:

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019
Ώρα 09:00 Ανάρτηση, στο κτήριο της Π.Ε. Χίου, «ομοιώματος» της πρώτης χειροποίητης Σημαίας που υψώθηκε στη Χίο την ημέρα της απελευθέρωσης της Χίου το 1912.
Ώρα 12:00 Ομιλίες στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, για τη σημασία της επετείου και σημαιοστολισμός των σχολείων.
Ώρα 13:00 Προσκύνημα στο Ηρώο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τη μαθητιώσα νεολαία, τους Προσκόπους και Οδηγούς, με επικεφαλής τους Δασκάλους, Καθηγητές και βαθμοφόρους – σημαιοστολισμός του Ηρώου.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019
Ώρα 11:15
Αρχιερατική υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Κρήνης Μ. Ασίας, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Χίου, η οποία φυλάσσεται στον Ι. Ναόν Αγ. Γεωργίου Φρουρίου .
Ώρα 12:15 Έπαρση Μεγάλης Σημαίας στον Κεντρικό Λιμενοβραχίονα Χίου, με τη συμμετοχή στρατιωτικού τιμητικού αγήματος και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 Α.Δ.Τ.Ε.
Ώρα 17:30 Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.
Ώρα 19:00 Πάνδημος, ανά την πόλη της Χίου, Ιερή Λιτανεία της Εικόνος των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, Πολιούχων της Χίου και της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Κρήνης Μ. Ασίας.
Ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο στην Πλατεία Βουνακίου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
–  Γενικός σημαιοστολισμός από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου στις 8, 9, 10 και 11 Νοεμβρίου.

– Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων της πόλης της Χίου, καθώς και των Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. κατά τις βραδινές ώρες στις 8, 9, 10 και 11 Νοεμβρίου.
– Σημαιοστολισμός και Φωταγώγηση των ναυλοχούντων πλοίων στις 8, 9, 10 και 11 Νοεμβρίου με φροντίδα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.
–  Φωταγώγηση Πλατείας Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου), Προκυμαίας, Ηρώου των Πεσόντων και οδών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες στις 8, 9, 10 και 11 Νοεμβρίου, με μέριμνα του Δήμου Χίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου.

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019

Ώρα 07:00 Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και οι μπάντες του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου και του 2ου Συστήματος Ναυτοπρο σκόπων Χίου θα περιέλθει στους δρόμους της πόλης παιανίζοντας.
Ώρα 08:00 Έπαρση σημαίας στην Πλατεία Πλαστήρα (Βουνακίου), με τη συμμετοχή στρατιωτικού τιμητικού αγήματος και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 Α.Δ.Τ.Ε.
– Τέλεση Aρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.Ιγνατίου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.
Ώρα 10:30 Τέλεση Δοξολογίας, με καμπανοκρουσίες, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.
Ώρα 11.30 Επιμνημόσυνη Δέηση, Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.
– Διανομή μικρών ελληνικών σημαιών από την Π.Ε. Χίου στους παρακολουθούντες την παρέλαση.
Ώρα 11:50 Παρέλαση της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου, Παλαιών Πολεμιστών, μαθητών και μαθητριών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, των Οδηγών και Προσκόπων, τοπικών Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων, της Κιβωτού του Κόσμου, μαθητών και μαθητριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, σπουδαστών και σπουδαστριών A.E.N., καθώς και αντιπροσωπευτικών τμημάτων του Στρατού, του Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 Α.Δ.Τ.Ε.

-Μετά το τέλος της παρέλασης θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στο Δημαρχείο Χίου, για τις Αρχές και το κοινό, από το Δήμο της Χίου.
Ώρα 13:15 Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από Πολιτιστικά Σωματεία της Χίου στην Πλατεία Πλαστήρα (Βουνακίου) με την επιμέλεια της κας Γεωργίας Μάντικα, Προέδρου του Παγχιακού Ομίλου Μουσικής Παιδείας «Η Αρμονία».
Ώρα 16:15 Ύποστολή Μεγάλης Σημαίας στον Κεντρικό Λιμενοβραχίονα Χίου, με τη συμμετοχή στρατιωτικού τιμητικού αγήματος και της Στρατιωτικής Μπάντας της 96 Α.Δ.Τ.Ε.
Ώρα 16:50 Ύποστολή Σημαίας στην Πλατεία Πλαστήρα (Βουνακίου).
Ώρα 17:00 Μέγας Μεθεόρτιος Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου και Ιερά Παράκληση.


[…] «Ελεύθερη σε χαιρετώ, μυριανθισμένη γη,
που βάρβαρη σ’ ερήμαξε τρομάρα και σφαγή,
κ’ υψώνονται τα σύμβολα των Ελευθερωτών
σε πύργους Γιουστινιάνηδων και Τούρκων δεσποτών» […]
Γεώργιος Σουρής (1852-1919) , «Νέας Χαράς Ημέρα».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.