Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει τa βουνά στη ζωή του ανθρώπου, αφού αποτελούν τόπο κατοικίας για το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, εξασφαλίζουν πόσιμο νερό για όλο τον πλανήτη και φιλοξενούν την μισή από την παγκόσμια βιοποικιλότητα.
Η Χίος είναι νησί ορεινό και έχει συνδέσει τη ιστορία της με τα βουνά. Βουνά, των μύθων και των θρύλων. Βουνά, τόποι θυσίας ηρώων. Βουνά, μάρτυρες της ζωής των κατοίκων.
Ο σύλλογος «Φίλοι μονοπατιών Χίου» με αφορμή την 11η Δεκεμβρίου θέλει να τονίσει την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από κάθε μορφή «οπτικής ρύπανσης» και υποβάθμισης του αρμονικού και φυσικού τρόπου ανάπτυξης και εξέλιξης. Σημαντικότερες εστίες προσβολής υποβάθμιση του τοπίου αποτελούν: η καταστροφή δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές, η διάνοιξη δρόμων και η εγκατάσταση μεγάλου μεγέθους ενεργειακών μονάδων, όπως οι ανεμογεννήτριες, ιδιαίτερα στα βουνά.
Ας αντλήσουμε χαρά, ευχαρίστηση και δύναμη από τα τοπία που απλόχερα μας χαρίζει η φύση!
Ας αφήσουμε τα βουνά να συνεχίσουν να ζουν ελεύθερα !!!
(Σαν έφτασαν σε μια ράχη, τους καλωσόρισε ο κρύος αέρας. Αυτός ο αέρας είχε περάσει από κάθε κορφή και κάθε λαγκαδιά. Τον πήραν με βαθιά αναπνοή…
Οι βράχοι σχημάτιζαν σα θεόρατα σπίτια, που δεν ξέρεις ποιος τα κατοικεί. Οι γκρεμοί ήταν φυτεμένοι με πουρνάρια και κουμαριές. Αλλού κατέβαιναν γυμνοί κι απότομοι, σα να τους είχες κόψει με σπαθί.
Ευτυχισμένοι σε τούτο το θέαμα οι μικροί ταξιδιώτες κοίταξαν προς τις κορφές και φώναξαν «ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ!!!»)
Απόσπασμα από «Τα ψηλά βουνά» Ζ. Παπαντωνίου