Γράφει ο κ. Τριπολίτης Αναστάσιος, Ιατρός[1]
Καθισμένος στο μπαλκόνι μου, Κυριακή βράδυ, απολαμβάνω την ησυχία της φύσεως! Ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται στις θάλασσες ή, τέλος πάντων, εκτός Αθηνών, έτσι που η ησυχία είναι σχεδόν εκνευριστική. Μπροστά μου έχω ανοικτά τα φύλλα των εφημερίδων του Σαββατοκύριακου από τα οποία μαθαίνω ότι αυτές τις ημέρες έχομε μια θλιβερή επέτειο[2]: ένας χρόνος από τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία παραχωρήσαμε μέρος της ιστορίας μας στους λαούς των Σκοπίων. Κι όταν λέω «λαούς» κυριολεκτώ, διότι στα Σκόπια δεν ζουν μόνο Σλάβοι και Σέρβοι, οι οποίοι βέβαια αποτελούν την πλειοψηφία!
Αλλά για να πιάσομε τα πράγματα από την αρχή, παραπέμπω τον αναγνώστη σε άρθρο του κ. Ιωάννου Μ. Ασλανίδη, Αντιστρατήγου ε.α., Επίτιμου Διοικητού της Σ.Σ.Ε., όταν με γλαφυρότητα γράφει πως ο εξ Άργους Ηρακλείδης Περδίκας ο Α΄ (700-678 π.Χ.), ο ένας από τους τρεις υιούς του Τημένου (οι άλλοι δύο ήταν ο Γαβάνης και ο Αέροπος), κατά την κάθοδο από τα Πιέρια Όρη στην πεδιάδα, ίδρυσε την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τις Αιγές. Λέγεται ότι η πρωτεύουσα έλαβε το όνομά της από ένα κοπάδι κατσικιών (Αίγες) που ακολούθησε ο Περδίκας. Σήμερα η περιοχή ταυτίζεται με το χωριό Βεργίνα. Αργότερα η πρωτεύουσα των Μακεδόνων μεταφέρεται από τον Αρχέλαο (413-399 π.Χ.) στην πόλη Πέλλα και τέλος ο Κάσσανδρος (306-297 π.Χ.) έκτισε τη Θεσσαλονίκη και μετέφερε την πρωτεύουσα της Μακεδονίας σε αυτήν το 315 π.Χ.
Όλα τα πιο πάνω εν λεπτομερεία και εν εκτάσει μπορείτε να τα διαβάσετε στο άρθρο του κ. Ασλανίδη. Εγώ απλώς προσθέτω από το ίδιο άρθρο ότι όταν ο Βασιλεύς των Μακεδόνων Αλέξανδρος ο Α΄ (498-454 π.χ.) θέλησε να αγωνισθεί στην Ολυμπία… έδωσε εξετάσεις για την… ελληνικότητά του και η Επιτροπή επισήμως του επέτρεψε να αγωνισθεί με τη φράση: «Ούτος τε γαρ Έλλην το γένος εστί».
Η γλώσσα των Μακεδόνων ήταν μια ξεχωριστή διάλεκτος της Αιολικής Ελληνικής, η οποία υποτάχθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στην πλημμυρίδα της «κοινής» Ελληνικής τον 4ο π.Χ. αιώνα. Το όνομα Μακεδών προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τη Δωρική λέξη «Μάκος» που σημαίνει μήκος και δήλωνε ότι η Μακεδονία είναι η χώρα με τους υψηλούς ή μακριούς ανθρώπους, ή από την Ομηρική λέξη (Αιολική γλώσσα) «Μακεδνός» που σημαίνει υψηλός άνθρωπος!
Δεν θα φορτώσω τον αναγνώστη με την λίγο-πολύ γνωστή ιστορία του πατέρα του Μεγ. Αλεξάνδρου, Φιλίππου του Β΄ (359-336 π.χ.), ούτε με τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο, διότι οι ιστορίες τους είναι γνωστές. Το μόνο που θα τονίσω είναι ότι η έκταση της τότε Μακεδονίας δεν διαφέρει και πολύ από τη σημερινή Μακεδονία.
Βορείως λοιπόν των συνόρων της Μακεδονίας κατοικούσαν οι Δάρδανοι, στη σημερινή περιοχή των Σκοπίων, και οι Παίονες βορειότερα. Αμφότεροι ήσαν εχθροί των Μακεδόνων, τα εδάφη δε που κατοικούσαν ΔΕΝ ήταν Μακεδονικά.
Λίγο πιο κάτω (νοτιότερα) οι πραγματικοί Μακεδόνες απέκρουαν τις επιθέσεις των βαρβάρων κι έτσι «οι πιο κάτω του Ολύμπου Έλληνες απερίσπαστοι δημιούργησαν τα περίλαμπρα δημιουργήματα του πνεύματος και τη τέχνης τα οποία κληροδότησαν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα!…» (Καθ. κ. Απόστολος Δασκαλάκης, «Ο Ελληνισμός της Μακεδονίας»).
Τέλος, το γεγονός ότι τα Σλαβικά φύλα «μετακόμισαν» στη Βαλκανική Χερσόνησο τον 6ο μ.Χ. αιώνα δεν χρειάζεται να το τονίσω εγώ εδώ! Τώρα το πώς και το γιατί οι γείτονές μας επιμένουν να ονομάζονται Μακεδόνες, μόνο αυτοί οι ίδιοι και κάποιες (μεγάλες) δυνάμεις γνωρίζουν!… Υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε τιμή για μας η επιμονή τους. Σήμερα το μόνο που μπορούμε να τους προσφέρουμε είναι μια δωρεάν εξέταση DNA στα εργαστήριά μας για να μάθουν από πού προέρχονται (κατάγονται, αν προτιμάτε). Πάντως η αντιδικία μας αυτή δεν πρόκειται ασφαλώς να βοηθήσει τα Σκόπια.
Πάντα με Αγάπη,
Αναστ. Ι. Τριπολίτης
Ιατρός
και Ίωνας στην καταγωγή
Υ.Γ.: Η γονιδιακή εξέταση (DNA) είναι σχετικά εύκολη εφόσον υπάρχει η διαθέσιμη τεχνολογία και κατέχομε την τεχνογνωσία.
[1] Έχω ξαναγράψει ότι έχω… αλλεργία με την πολιτική και τους πολιτικούς. Ούτε ακροδεξιός, ούτε φασίστας, ούτε Γερμανοτσολιάς, ούτε βέβαια και κομμουνιστής είμαι!… Όμως, αδέλφια μου, ως εδώ!…
[2] Επέτειος: ημέρα συμπλήρωσης ορισμένων χρόνων από σημαντικό γεγονός (Μπαμπινιώτης).