Η Περιφέρεια καταπολεμά τα φυτοπαθογόνα βακτήρια Xylella fastidiosa

 

 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση – ημερίδα σχετικά με το φυτοπαθογόνο βακτήριο καραντίνας Xylella fastidiosa και άλλους εχθρούς του ελαιώνα των νησιών του Β. Αιγαίου.

Θα μιλήσουν σχετικά με το θέμα οι ερευνητές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου), οι οποίοι επισκέφτηκαν το νησί μας το Μάϊο 2023 και διενήργησαν δειγματοληψίες σε ελαιώνες, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου (Ι.Ε.Λ.Υ.Α.) του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και του Έργου που χρηματοδοτείται με τίτλο «Ερευνητικές και ενημερωτικές δράσεις για ενίσχυση της ετοιμότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναφορικά με την άμεση εκρίζωση του παθογόνου Xylella fastidiosa σε περίπτωση εντοπισμού του (XyLeVA)».

Το βακτήριο Xylella fastidiosa είναι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς προσβάλει ένα  μεγάλο αριθμό φυτών ξενιστών, όπως η ελιά, τα εσπεριδοειδή, το αμπέλι και  πιθανότατα το μαστιχόδεντρο, τα οποία έχουν ιδιαίτερη οικονομική σημασία για την περιοχή μας. Η αδυναμία χημικής ή βιολογικής του καταπολέμησης, καθιστά αδύνατη την ανάσχεση της καταστροφικής του πορείας.

Καθώς η πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων είναι μεγάλης σημασίας για τη παρεμπόδιση εισόδου του παθογόνου στη Χώρα μας, καλούνται όλοι να παρακολουθήσουν την ημερίδα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.