1918 – 2018| 100 χρόνια Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 ετών παρουσίας και δράσης του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου στα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας εγκαινιάζεται την Παρασκευή 9/11 στο ΟΜΗΡΕΙΟ, σε συνδιοργάνωση μαζί του έκθεση εικαστικών τεχνών Χίων δημιουργών.

Όταν το φθινόπωρο του 1918, έξι χρόνια μετά την Οθωμανική κατοχή, ο τότε Διοικητής Χίου Γεώργιος Παπανδρέου πρότεινε στους Χιώτες να ιδρύσουν έναν Όμιλο αφιερωμένο στον πολιτισμό, το πνεύμα και την τέχνη βρήκε άμεση και θερμή ανταπόκριση καθώς είχε πλέον ωριμάσει η ανάγκη για πνευματικές αναζητήσεις, καλλιτεχνική δημιουργία  και πολιτιστική σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον.

Σ’αυτές τις ανάγκες ήλθε να απαντήσει από τη γέννησή του ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου που σήμερα έναν αιώνα μετά αναθυμάται την ιστορία του, συνεχίζει με σταθερό βήμα την πορεία του και βάζει τα θεμέλια για ένα μέλλον φωτεινό αντάξιο της μέχρι τώρα αξιόλογης παρουσίας του που σηματοδοτήθηκε από επιλεγμένες ομιλίες, καλλιτεχνικά προγράμματα, ποικίλες εκθέσεις, θέατρο, εκδρομές, τιμητικές διακρίσεις σε πνευματικούς ανθρώπους, μαθητικούς φιλολογικούς διαγωνισμούς, εκδόσεις βιβλίων και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

Για το έργο του που πραγματοποιήθηκε με την εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά όλων όσων κατά καιρούς συμμετείχαν σ’ αυτόν  τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με Έπαινο και με Βραβείο και από το Δήμο της Χίου με το χρυσό Μετάλλιο της πόλης.

Σήμερα στην αυγή του δεύτερου αιώνα της ζωής του προσκαλεί τα μέλη, τους φίλους του και κάθε Χιώτη που τιμά το Πνεύμα και την Τέχνη σε μια επετειακή εκδήλωση που αφορά την εικαστική έκφραση της σύγχρονης Χίου μέσα από τα έργα καλλιτεχνών που επιλέχθηκαν με κριτήριο τη δημιουργική τους προσφορά και τη συμμετοχή τους στο Εικαστικό Επιμελητήριο. Τους ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκρισή τους.

Θερμές ευχαριστίες οφείλομε στο ΟΜΗΡΕΙΟ Π.Κ.Δ.Χ. το οποίο πέραν της παρούσας συνδιοργάνωσης είναι πάντοτε κοντά μας στηρίζοντας με κάθε τρόπο το έργο του Φιλοτεχνικού κι αποτελώντας με την γενικότερη προσφορά του ορόσημο στην πνευματική και καλλιτεχνική πορεία του νησιού μας.

Χίος, 24/10/2018

Μαρία Βασιλακάκη – Ντούλου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΙΟΥ

filotexnikos_ekthesi_fylladio_181017

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.