1991 – 2021, ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ

 

Η ΠΕΣ/ΝΑΤ Χίου (Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, Χίου), το κεντρικό σωματείο των συνταξιούχων ναυτικών όλης της Χίου, έκλεισε αισίως 30 χρόνια δυναμικής και συνεχούς λειτουργίας – παρουσίας.

Την Τρίτη 12 Μαρτίου 1991, ιδρύεται Η ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ από τους κάτωθι  23 Ναυτικούς της Χίου που είναι και τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου μας.                        Γιόμελος Νικόλαος,  Σταμούλης Λεωνίδας,  Μαυρέλος Στυλιανός,  Κουτσουράδης Παναγιώτης, Μικέδης Παντελής, Διαμάντας Σταμάτιος, Χονδρέλης Γεώργιος, Αμέντας Αντώνιος, Καρνουπάκης Κωνσταντίνος, Πούλος Μάρκος, Γιαννόπαπας Εμμανουήλ, Στρογγυλός Αντώνιος, Γεροντάκης Σταύρος, Μεταξής Σαράντος, Καραμπλάκας Ιωάννης, Μπιρλής Ματθαίος, Κώσταλλος Αντώνης, Κοσμάς Δημήτριος, Κασαπάκης Αθανάσιος, Γιοβανάκης Ιωάννης, Κωσταρής Δημήτριος, Μαυρέλος Κωνσταντίνος, Μελαχροινούδης Δημήτριος.

Στις 30 Ιούλιο 1991 με την 71/412/11/1991 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χίου εγκρίθηκε το καταστατικό του σωματείου μας και η εγγραφή του στα βιβλία σωματείων του Πρωτοδικείου με αριθμό 380.

Πρόεδρος του νεοσύστατου σωματείου μας, ο αείμνηστος καπτα Νικόλας Γιόμελος που ανέλαβε την προεδρία του Δ.Σ μετά από τις εκλογές που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβρη του 1991.

Παραθέτουμε τους Προέδρους των Δ.Σ της ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ από το 1991 μέχρι και σήμερα.

1991~1996  Νικόλας Γιόμελος,  1996~2002 Στυλιανός Μαυρέλος, 2002~2003 Μαρκέλλος Κρεατσούλας, 2003~2009 Νικόλαος Γιόμελος, 2009~2014 Ιάκωβος Ζαννίκος, 2014~2019 Μιχάλης Ατσίπαπας,  2019… Στυλιανός Κουμπιάς.

Η ΠΕΣ/ΝΑΤ Χίου είναι το μοναδικό συνδικαλιστικό σωματείο ναυτικών που υπάρχει στην Χίο και ανήκει σε όλους τους συνταξιούχους ναυτικούς, μέλη ή μη  (Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Πληρώματα), με πρωταρχικό και μοναδικό σκοπό να παρέχει κάθε βοήθεια και να βρίσκει λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά προβλήματα των συνταξιούχων ναυτικών και όχι μόνο, καθώς και στις χήρες συναδέλφων μας.

Η ΠΕΣ/ΝΑΤ Χίου δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει ποτέ τσιφλίκι κανενός προέδρου ή κόμματος, έχει το Διοικητικό Συμβούλιο που παίρνει τις όποιες αποφάσεις, και για το μόνο που υπερηφανευόμαστε από την ίδρυση του σωματείου μας(το έτος1991) και από την εποχή του αείμνηστου προέδρου μας καπτα Νικόλα Γιόμελου είναι ο μη χρωματισμός και κομματικοποίηση του.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έσκυψε το κεφάλι δεν υποδουλώθηκε σε κανέναν, προχωράει αυτόνομη, γιατί όπως είχαμε μάθει από αμούστακα παιδιά να παλεύουμε στην ζωή σε όλους τους ωκεανούς και τίς θάλασσες και να προχωράμε με ψηλά το κεφάλι, έτσι και τώρα προχωράμε ως απόμαχοι πλέον της θάλασσας, και αυτό είναι που μας κάνει διαφορετικούς. 

Το σωματείο ανήκει στους συνταξιούχους ναυτικούς της Χίου, και τα προβλήματά μας δεν έχουν χρώμα και κόμμα, είναι προβλήματα όλων εμάς που γευτήκαμε τόσα χρόνια την αρμύρα και την πίκρα της θάλασσας, και τώρα πλέον ως απόμαχοι ναυτικοί αντιμετωπιζόμαστε λες και δεν προσφέραμε τίποτα στον τόπο μας και στην πατρίδα μας.

Το Δ.Σ της ΠΕΣ/ΝΑΤ Χίου που εξελέγχει στις 30 Μαΐου 2019, συνεχίζει τον δρόμο που χάραξαν τα προηγούμενα Δ.Σ του σωματείου μας στην αντιμετώπιση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, και ειδικά:

Με το κατακρεούργημα των συντάξεων μας με πρόσχημα την παγκόσμια οικονομική κρίση και στις απαιτήσεις- διαταγές των Εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα μνημόνια που μας «βούτηξαν» οι κυβερνήσεις μας.

Με την διακοπή λειτουργίας του Οίκου Ναύτη Χίου.

Με τις καθυστερήσεις έκδοσης συντάξεων (κύριας και επικουρικής) και του εφάπαξ, Με την διακοπή του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους που τους έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού και στην απόγνωση.

Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χήρες συναδέλφων μας.

 

Ευχαριστούμε πολύ,

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ ΠΕΣ/ΝΑΤ Χίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.