27 Σεπτεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

“Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω”

Γνώρισε τις πόλεις και τον νου πολλών ανθρώπων. -Όμηρος (περ 800-750π.Χ) ποιητής (Οδύσσεια α’ 3). Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα φαίνεται ότι η μετακίνηση των ανθρώπων ήταν δείγμα πολιτισμού και αναγκαιότητα, μπορεί να μην είχε τη μορφή και τη διαδικασία που ακολουθεί σαν δραστηριότητα στις μέρες μας, όμως από ότι φαίνεται η πρώιμη μορφή του προϋπήρχε. Σαν επικρατέστερη γενέτειρα του Ομήρου, η Χίος μπορούμε να πούμε ότι οι σαν λαός το ταξίδι είναι στο DNA μας και ενταγμένο στον πολιτισμό μας, αφού γνωρίζουμε από την αρχαιότητα τη λέξη ¨φιλοξενία” και πόσο σημαντική ήταν στην αρχαία Ελλάδα.

Ο τουρισμός είναι και σήμερα παιδεία και πολιτισμός, δεν είναι ένα απλό ταξίδι για χαλάρωση. Όπως είπε και κάποιος ανώνυμος: “το ταξίδι είναι το μόνο πράγμα που ξοδεύοντας χρήματα, θα σας κάνει πιο πλούσιους.”

Πλέον, το ταξίδι και ο τουρισμός δεν είναι όπως παλαιότερα μια μαζική μετακίνηση ανθρώπων με στόχο το μαζικό ηλιοτροπικό μοντέλο τουρισμού, τον τουρισμό των 3s (sea, sun and sand) αλλά το ταξίδι γίνεται εμπειρία, μια εμπειρία ζωής που θα προσφέρει ευεργεσία και γνώση στον επισκέπτη.

Η τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, αν και ήμαστε μια ευλογημένη χώρα με ηλιοφάνεια μας επιτάσσει να σχεδιάσουμε και να στραφούμε σε άλλες μορφές τουρισμού, πιο φιλικές στο περιβάλλον και τη φύση και πιο ελκυστικές στον εν δυνάμει επισκέπτη.

O τουρισμός δύσκολα ορίζεται με λέξεις.

Πολλές είναι οι προσπάθειες που έχουν γίνει για να δοθεί ένας επακριβής ορισμός του τουρισμού. Από τα κύρια χαρακτηριστικά του, πέντε μπορούν να εξακριβωθούν εννοιολογικά και συγκεκριμένα τα εξής:

  • Ο τουρισμός είναι αποτέλεσμα μεμονωμένης ή ομαδικής μετακίνησης ανθρώπων σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς και η διαμονή τους σε αυτούς επί τουλάχιστον ένα 24ωρο με σκοπό την ικανοποίηση των ψυχαγωγικών τους αναγκών.
  • Οι διάφορες μορφές του τουρισμού περιλαμβάνουν απαραίτητα δύο βασικά στοιχεία: Το ταξίδι στον τουριστικό προορισμό και τη διαμονή σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένου της διατροφής.
  • Το ταξίδι και η διαμονή λαμβάνουν χώρα εκτός του τόπου της μόνιμης διαμονής των ανθρώπων που αποφασίζουν να μετακινηθούν για τουριστικούς λόγους.
  • Η μετακίνηση ανθρώπων σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς είναι προσωρινού και βραχυχρόνιου χαρακτήρα, που σημαίνει ότι πρόθεσή τους είναι να επιστρέψουν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους μέσα σε λίγες, μέρες βδομάδες ή μήνες.
  • Οι άνθρωποι επισκέπτονται τουριστικούς προορισμούς για τουριστικούς λόγους, δηλαδή για λόγους άλλους από εκείνους της μόνιμης διαμονής τους ή της επαγγελματικής απασχόλησής τους.

Το 1937 η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Κοινωνίας των Εθνών σύστησε στις χώρες-μέλη της να υιοθετήσουν έναν ορισμό που χαρακτήριζε τον τουρίστα σαν ένα άτομο που ταξιδεύει για ένα χρονικό διάστημα 24 ωρών ή περισσότερο σε μια χώρα διαφορετική από εκείνη που διαμένει μόνιμα.  Το 1941 οι καθηγητές Hunziker και Krapf του Πανεπιστημίου της Βέρνης υποστήριξαν την άποψη πως ο τουρισμός πρέπει να οριστεί σαν το σύνολο των φαινομένων και σχέσεων που προκύπτουν από την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού σε έναν προορισμό και τη διαμονή σε αυτόν μη μόνιμων κατοίκων του.

(https://el.wikipedia.org/wiki/Τουρισμός)

Φέτος, ήταν μια χρονιά που έφερε τα πάνω κάτω στα τουριστικά δεδομένα. Γενικότερα, ποτέ ένας τουριστικός προορισμός δεν έχει την ίδια αίγλη, οι τάσεις, το ενδιαφέρον των τουριστικών πρακτόρων και το ενδιαφέρον των μεμονωμένων επισκεπτών αλλάζει και αναπροσαρμόζεται για διάφορα τουριστικά θέλγητρα ανά τον κόσμο. Η χώρα μας λόγω της ιστορίας, του πολιτισμού της και του εύκρατου κλίματός της, ήταν, είναι και θα είναι στα ενδιαφέροντα τουριστικά μέρη ανά τον κόσμο. Βλέπουμε δυστυχώς ότι η τουριστική ανάπτυξη και η τουριστική προώθηση παρουσιάζει ανισοκατανομή. Μέρη τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και Περιφέρειες όπως η δική μας, ενώ έχουν τουριστικό ενδιαφέρον δεν έχουν αναπτυχθεί όσο άλλες Περιφέρειες ή και πιο μικρά νησιά.

Σε μία δύσκολη και πρωτόγνωρη εποχή για τον τουρισμό, ίσως να είναι η ευκαιρία μας και αυτών των περιοχών που δεν παρουσίαζαν μεγάλη τουριστική προώθηση να εγκατασταθούν στον τουριστικό χάρτη και να αποτελέσουν “μοχλό” ανάπτυξης για την καταπονημένη οικονομία της χώρας μας. Τα δεδομένα αλλάζουν, οι ΒορειοΑιγαιοπελαγίτες θέλουν τον τουρισμό, θέλουν να συναναστραφούν και να επιδείξουν την “φιλοξενία” τους σε δυνητικούς επισκέπτες, οι επιχειρήσεις το επιζητούν και η παιδεία μας έχει πλέον διαμορφωθεί και αναπτυχθεί ώστε να μπορούμε να δεχτούμε τουριστικές ροές και να αποτελέσουμε ακόμη και οι ίδιοι μέρος της εμπειρίας για τους επισκέπτες.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι πληγές που δέχτηκαν τα νησιά είναι πολλές και πολύπλευρες, το μεταναστευτικό ήταν μια κακή προώθηση για τον τουρισμό, όμως ακόμη και από εκεί μπορούν να βγουν καλά μηνύματα. Ο Covid-19 για πρώτη φορά ήταν μια καλή διαφήμιση για την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα και την υγειονομική ασφάλεια της χώρας, βέβαια με το άνοιγμα των συνόρων διαταράχθηκαν λίγο οι ισορροπίες. Αυτή η αβέβαιη κατάσταση, δυστυχώς όπως φαίνεται ήρθε και θα μείνει και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για τις επόμενες χρονιές και να προσπαθήσουμε να εκμαιεύσουμε τις όποιες ευκαιρίες για τουριστική ανάπτυξη.

Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με τους εμπλεκόμενους του τουρισμού να δημιουργήσουμε ελκυστικές προοπτικές ανάπτυξης για τους δυνητικούς επισκέπτες μας και να συνδράμουμε στη βελτίωση των συνθηκών τόσο των πολιτών μας όσο και των τουριστών. Φέτος, η προσπάθεια έγινε για προσέγγιση εσωτερικού τουρισμού, θέλουμε οι ίδιοι οι Έλληνες να γίνουν οι πρεσβευτές των νησιών μας και να μας γνωρίσουν και να μας προωθήσουν.

Ας ελπίσουμε και ας προσπαθήσουμε να γίνουμε όλοι φίλοι της τουριστικής εμπειρίας και ανάπτυξης που μπορούμε να προσφέρουμε στους εν δυνάμει τουρίστες. Τα νησιά μας είναι από αρχαιοτάτων χρόνων μέρη πολιτισμού, ιδεών και λιμάνια εμπορικού ενδιαφέροντος.

Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είμαστε κοσμοπολίτες και έχουμε μάθει να ζούμε και να συναλλασσόμαστε με νέους πολιτισμούς και να δεχόμαστε τη διαφορετικότητα, να “δίνουμε” και να “παίρνουμε” δημιουργώντας καινοτομίες σε όλους τους τομείς.

Αυτή η πολιτισμική ταυτότητα θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε το τουριστικό “γίγνεσθαι” των νησιών μας και να εκμεταλλευτούμε ακόμη και αυτές τις δυσμενείς συνθήκες διότι τα νησιά μας έχουν την βασική πρώτη ύλη να μετατραπούν σε τουριστικά θέλγητρα, η φύση και ο Θεός ήταν γενναιόδωρος μαζί μας και μας έδωσε την πιο όμορφη χώρα του κόσμου. Ας εκμεταλλευτούμε, την ποικιλομορφία του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμά μας και ας τα αναδείξουμε στον υπόλοιπο πλανήτη.

Μετά από χρόνια , η πίστη των Ελλήνων στην ίδια την Ελλάδα πρέπει να αποκατασταθεί και οι ίδιοι οι Έλληνες να κινητοποιηθούν για να δημιουργήσουμε δράσεις που θα βοηθήσουν την οικονομία, η τουριστική δραστηριότητα προσέφερε το 1/4 του ΑΕΠ και οι δυνατότητες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Στα επόμενα χρόνια που ακολουθούν, ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να διαψεύσουμε τα αρνητικά σενάρια και νούμερα, με αειφόρο τουριστικό σχεδιασμό ας επιλέξουμε μια “πράσινη” ανάπτυξη και ας αναγάγουμε τον τουρισμό στις βασικές δραστηριότητές μας και στις πηγές εσόδων μας.

Ο τουρισμός είναι παιδεία και πολιτισμός, μας αλλάζει και μας κάνει πιο σοφούς και καλύτερους ανθρώπους, ας τον υποδεχτούμε και ας σχεδιάσουμε την πορεία πλεύσης μας.

Τα ταξίδια μας κάνουν ταπεινούς. Συνειδητοποιούμε πόσο μικροσκοπικός είναι ο χώρος που καταλαμβάνουμε σ’ αυτόν τον κόσμο. Γκυστάβ Φλωμπέρ 1821-1880 Γάλλος συγγραφέας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.