Όραμά μας είναι να ριζώσουν νέοι άνθρωποι στον τόπο μας

 

Ο Δήμαρχος Οινουσσών στο ναυτιλιακό περιοδικό «ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ»

«Η ναυτική εκπαίδευση ευδοκιμεί στους τόπους με ναυτική ιστορία, με κοινωνία έτοιμη να μπολιάσει με ναυτοσύνη τις επόμενες γενιές» τόνισε ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Στ. Δανιήλ σε συνέντευξη, που έδωσε στον Διευθυντή κ. Ηλία Μπίσια, στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2020 του ιστορικού κι έγκριτου διεθνώς ναυτιλιακού περιοδικού «Ναυτικά Χρονικά».

Επεσήμανε την ανάγκη στήριξης κι ενίσχυσης της Ακαδημίας Εμπ. Ναυτικού σε έμψυχο υλικό και σύγχρονο εξοπλισμό, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο όραμα της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει υποδομές, αναπτυξιακά κίνητρα και θελκτικό περιβάλλον για να ριζώσουν οι νέοι άνθρωποι στο ακριτικό νησί.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ερωτ: Οι Οινούσσες θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σ’ ένα σημαντικό κέντρο σύγχρονης ναυτικής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και διατήρησης της ναυτικής παράδοσης του Αιγαίου. Ποιες κινήσεις θα υποστηρίξετε προς αυτόν τον σκοπό;

Απ: Οι Οινούσσες αποτελούν για πολλές δεκαετίες κέντρο ναυτικής εκπαίδευσης. Ένα μικρό γεωμορφολογικά νησί με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων έχει διαμορφώσει μεταπολεμικά ένα ζηλευτό πλαίσιο παροχής υψηλής ποιότητας ναυτικής εκπαίδευσης. Δεν ήταν τυχαίο, δεν ήταν «ρουσφέτι», το γενονός ότι το πρώτο πειραματικό Ναυτικό Γυμνάσιο της χώρας λειτούργησε εδώ στις Οινούσσες το 1954. Ήταν δωρεά του καραβοκύρη Διαμαντή και της καπετάνισσας Καλλιόπης Πατέρα κι αποτέλεσε το πρότυπο για τον θεσμό της ναυτικής επαγγελματικής κατάρτισης, διότι χορηγούσε απολυτήριο άμεσης σταδιοδρομίας στην ναυτική ιεραρχία.

Σήμερα το νησί μας διαθέτει Επαγγελματικό Λύκειο Ναυτικής κατεύθυνσης με κατά μέσο όρο 30 μαθητές. Επίσης το Μαθητικό Οικοτροφείο με τους υποψήφιους ναυτίλους, που γνωρίζουν από την εφηβεία τους τη ναυτιλία. Τέλος την Ακαδημία Εμπ. Ναυτικού/Πλοιάρχων με 200 σπουδαστές σε όλα τα εξάμηνα. Υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία έναρξης λειτουργίας της Σχολής Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων, ενώ στο σχεδιασμό της

 

Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία ενός ναυτικού συνεδριακού κέντρου με αμφιθέατρο και σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά μέσα για να ενισχυθεί το διδακτικό έργο της Ακαδημίας και να διοργανώνονται συνεδριακές συναντήσεις ανάλογου περιεχομένου. Παράλληλα προωθείται από το Δήμο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η λειτουργία summer schools για την πρόσκληση μεταπτυχιακών φοιτητών με συγκεκριμένη θεματολογία. Μια ναυτική βιβλιοθήκη και ένα λαογραφικό εκθετήριο, στόχοι άμεσης προτεραιότητας, θα συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εκπαίδευσης στις Οινούσσες

Ερωτ:  Υπάρχει ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία, τους μαθητές και τους σπουδαστές του ΕΠΑΛ για τη ναυτική ιστορία και παράδοση του νησιού; Υπάρχουν σκέψεις για την τόνωση του ενδιαφέροντος των νέων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού για τη ναυτική ιστορία του τόπου;

Απ: Στην εποχή των εκατομμυρίων πληροφοριών και γνωστικών ερεθισμάτων ημερησίως, όσο κι αν ακουστεί παράξενο, υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για την «εξερεύνηση» της ιστορίας της ναυτοσύνης των Οινουσσών. Οι νέοι και οι νέες, που επιλέγουν ως επαγγελματική κατεύθυνση τη θάλασσα, έχουν διαμορφώσει μια συνειδητοποιημένη εικόνα για τους ορίζοντες των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους. Έτσι, λοιπόν, συχνά-πυκνά βλέπουμε να συμμετέχουν, να ενδιαφέρονται, να πλαισιώνουν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες γνωστικής καλλιέργειας (διαλέξεις, συζητήσεις, σεμινάρια κλπ). Επισκέπτονται το Ναυτικό Μουσείο, ζητούν βιβλία, συζητούν με τους παλιούς ναυτικούς. Είναι μια πρόκληση να ενθαρρύνουμε αυτό το ενδιαφέρον. Πρόσφατα χαρτογραφήσαμε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος μέσα στον οικισμό αποτυπώνοντας την αρχιτεκτονική και ιστορική προέλευση των παλαιών καπετανόσπιτων και οικημάτων. Θα αποτελέσουν τον θησαυρό μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη γνωριμία με τα νεώτερα μνημεία. Ανάλογη προσπάθεια αναλαμβάνει ο Δήμος να «φωτίσει» τις προσωπικότητες της νεώτερης ναυτιλιακής ιστορίας, που ανέδειξε τούτη η ευλογημένη γη, για να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης, καταγραφής και επιστημονικής επεξεργασίας.

 

Ερωτ.: Υπήρχαν στο παρελθόν από διάφορες ηγεσίες στο υπουργείο ναυτιλίας σκέψεις για συρρίκνωση των ΑΕΝ εκτός των μεγάλων μητροπολιτικών κέντρων. Ποια θα ήταν η απάντηση σας προς την Πολιτεία, αν επέλεγε μια πολιτική συρρίκνωσης σε βάρος των περιφερειακών ΑΕΝ;

Απ.: Η ΑΕΝ Οινουσσών είναι -νομίζω- η πιο ηχηρή απόδειξη ότι η ναυτική εκπαίδευση ευδοκιμεί στους τόπους, που διαθέτουν την ιστορία, τις γεωφυσικές συνθήκες και το κοινωνικό δυναμικό για να στηρίξουν τις ναυτικές σχολές.

Το περιβάλλον και η διαμονή των σπουδαστών είναι μια προσομοίωση της ζωής στο καράβι.

Στα εγκαίνια της το 1965, ο Ανδρέας Γ. Λαιμός απευθυνόμενος στους πρωτοετείς σπουδαστές διαβεβαίωνε ότι στις Οινούσσες θα μάθουν σωστά την ναυτική τέχνη διότι «και οι πέτρες και τα ακρογιάλια και τα βράχια ακόμη κανοναρχούν τον Ακάθιστο Ύμνο της Ναυτοσύνης».

Οι Ακαδημίες δεν αναβαθμίζονται με τη συρρίκνωση και την αστικοποίησή τους, αλλά με την ενίσχυση του εκπαιδευτικού δυναμικού και την αναβάθμιση του εξοπλισμού τους. Τι έχει να κομίσει ένα ακόμη ναυτικό «πανεπιστήμιο» σε μια μεγάλη πόλη;

Στα ελληνικά νησιά και στους ναυτότοπους, που φιλοξενούνται οι Ακαδημίες, κερδίζουν από τις ναυτικές κοινωνίες, αλλά και «μπολιάζουν» τις επόμενες γενιές. Εκ νεότητός τους τα παιδιά μας «ζυμώνονται» με την παρουσία, τις αξίες και τα διδάγματα, που εκπέμπουν οι ναυτικές Σχολές. Έτσι γαλακτοτροφείται η ναυτική συνέχεια της φυλής μας.

Ερωτ.:  Πόσο ικανοποιημένος είστε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Χίο και την ηπειρωτική χώρα; Θεωρείτε αποδοτική για τους κατοίκους και επισκέπτες τη σύνδεση, που υπάρχει;

Απ: Στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας τον τελευταίο χρόνο διάγουμε το «μήνα του μέλιτος». Με την κατασκευή του εξωτερικού κρηπιδώματος διασφαλίσαμε την εβδομαδιαία απευθείας σύνδεση με τον Πειραιά. Ήταν όραμα δεκαετιών, που επί των ημερών του προκατόχου μου κ. Ευάγ. Αγγελάκου, είδαμε – μέσα από Συμπληγάδες- να λαμβάνει «σάρκα και οστά».

Όμως μέσα στο 2019 πείσαμε και πρόθυμα ανταποκρίθηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ να δρομολογούνται διπλά δρομολόγια από τον Πειραιά επί 22 εβδομάδες, ενώ η σύνδεση με την άγονη γραμμή, που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2020, ανοίγει νέες προοπτικές για το νησί μας.

«Ενώθηκαν» οι Οινούσσες με τη Βόρεια Ελλάδα, με το λιμάνι της Καβάλας, με τα νησιά της Περιφέρειάς μας: τη Λήμνο, τη Σάμο, την Ικαρία, αλλά και τις Κυκλάδες. Ήρθαμε πιο κοντά με τα αδελφά νησιά και με την καρδιά της ίδιας μας της Περιφέρειας.

Παράλληλα, διαθέτουμε καθημερινή σύνδεση με τη Χίο με το δικό μας πλοίο, το ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ, την αναπνοή του νησιού μας. Είναι μια σημαντική πατριωτική προσφορά του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών».

Επιπροσθέτως δραστηριοποιούνται καθ’ όλο το έτος δύο θαλάσσια ταξί, που παρέχουν ταχεία και ασφαλή 24ωρη συγκοινωνία με τη Χίο. Αναμένουμε να ολοκληρωθεί και το υδατοδρόμιο! Θα έχουμε ένα πλήρες δίκτυο καθημερινών θαλάσσιων κι αμφίβιων συγκοινωνιών, που θωρακίζει το νησί μας, το οποίο άλλωστε βρίσκεται σε εθνικά νευραλγικό σημείο.

Ερωτ: Αναφέρεται συχνά η ανάγκη για υποστήριξη με περαιτέρω οικονομικά κίνητρα στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. Ποιες είναι σήμερα οι πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων Ακριτών;

Απ: Τα οικονομικά κίνητρα είναι ικανή κι αναγκαία συνθήκη για να κινηθεί η τοπική νησιωτική οικονομία. Μια σταθερή φορολογική πολιτική ευνοϊκή και ελκυστική για μικρές και μεσαίες επενδύσεις στα μικρά νησιά είναι εκ των ων ουκ άνευ. Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα πολύ μικρά νησιά, ενίσχυση των μικρονησιωτικών επιχειρήσεων με χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο ν’ αποπληρώσουν, ταχύτερες μεταρρυθμίσεις, θεσμικό «fast track» για επενδύσεις φιλικές στη φυσιογνωμία και το περιβάλλον των νησιών. Πολλά νησιά δεν έχουν τακτοποιήσει ακόμη ζωτικές υποδομές τους (ύδρευση, αποχέτευση, αξιόπιστη ηλεκτροδότηση).

Οι Ακρίτες πρέπει να στηριχθούν διότι ο ρόλος τους είναι σημαντικός σε όλους τους τομείς και κυρίως στην αμυντική και

κοινωνική θωράκιση των συνόρων. Επομένως πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην κοινωνική μέριμνα των νησιωτών.

Ερωτ.: Ποια ήταν τα μεγαλύτερα διδάγματα από την κρίση, που ζήσαμε τους προηγούμενους μήνες, για τις μικρές τοπικές κοινωνίες;

Απ.:  Η υγειονομική κρίση και η επέλαση της πανδημίας ανέδειξε τις αδυναμίες της πρωτοβάθμιας υγείας στα μικρά νησιά. Αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε από την Πολιτεία να μας «αποκλείσει» για να αποτρέψουμε τη διασπορά του ιού. Γνωρίζαμε τις αδυναμίες και τα τρωτά του συστήματος υγείας. Στις Οινούσσες ευτυχώς δεν είχαμε κρούσματα. Όμως δεν είχαμε ούτε μια επίσκεψη του ΕΟΔΥ για να γίνουν covid-tests, έστω και δειγματολειπτικά. Το ζητήσαμε σε όλα τα διοικητικά επίπεδα και θα ενδυνάμωνε το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.

Μας δόθηκε ακόμη η ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε την τουριστική μας στόχευση. Μικρά νησιά με ελεγχόμενα καταλύματα, με αραιοκατοικημένους οικισμούς και μεγάλες ήσυχες παραλίες αποτέλεσαν τα ιδανικά «resorts» για το φετινό ιδιότυπο καλοκαίρι.

Ερωτ.: Ποιο σημαντικό σας όραμα/στόχο για το γενέθλιο τόπο σας θα θέλετε να υλοποιήσετε μέχρι το τέλος της θητείας σας ως Δήμαρχος;

Απ.:  Όραμά μας είναι να ριζώσουν νέοι άνθρωποι στον τόπο μας, να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας, αγαθά κι υπηρεσίες, που θα κάνουν αξιοζήλευτη τη ζωή στο νησί. Τιμώντας τις παραδόσεις, το μεγαλείο και τις θυσίες του ναυτικού λαού μας, θέλω να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τον ευγενή αυτό αγώνα τους. Οι υποδομές, ο εξοπλισμός και τα κτίρια, τα έργα γενικά θα γίνουν και θα δώσουν ευημερία και ευζωία στους συμπατριώτες μου. Σημαντικότερο όμως θεωρώ να θέσουμε τα θεμέλια για να χαρίσουμε στο νησί μας, την ακτινοβολία και το κύρος, που δικαιούται και αξίζει να εκπέμψει. Ένας μικρός βραχότοπος με τον σκληρό αγώνα, την οξυδέρκεια, τις θυσίες και την επιμονή των ανθρώπων του κατάφερε να γίνει γνωστό σ’ όλον τον κόσμο, πέτυχε και θα συνεχίσει να εμπνέει και να οραματοδοτεί τις ελπίδες ολόκληρων γενεών.

 

Γεώργιος Δανιήλ

Δήμαρχος Οινουσσών

Οινούσσες, 20 Οκτωβρίου 2020

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.