

Το 5ο Συμπόσιο Τεχνών Δήμου Οινουσσών ανοίγει στις 24 Ιουλίου 2026
Μια 24ωρη ζωντανή performance. 48 καλλιτέχνες. Ένα νησί όπου η αναμονή δεν είναι παθητική, είναι πράξη αγάπης.
Αυτό το καλοκαίρι, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το μικρό νησί των Οινουσσών στο Βορειοανατολικό Αιγαίο μετατρέπεται σε μια από τις πιο συναρπαστικές σκηνές σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Από τις 24 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2026, το Συμπόσιο Τεχνών Οινουσσών, ASO2026, συγκεντρώνει 48 επιλεγμένους συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα για δέκα ημέρες εντατικών εργαστηρίων, συλλογικής δημιουργίας και ζωντανών παραστάσεων, όλα εμπνευσμένα από ένα κεντρικό θέμα: «δημιουργίας όρια».
Η Βάρδια, η μνήμη ενός νησιού ζωντανεύει
Κεντρικός άξονας του ASO2026 είναι η ΒΑΡΔΙΑ. Από την Τρίτη 28 Ιουλίου στις 17:30 έως την Τετάρτη 29 Ιουλίου στις 17:30, 48 καλλιτέχνες θα κρατήσουν μια αδιάλειπτη 24ωρη καλλιτεχνική βάρδια στην Πλατεία Ναυτοσύνης, στην καρδιά του λιμανιού των Οινουσσών, σε μια durational ζωντανή performance ανοιχτή στην κοινότητα και τους επισκέπτες του νησιού.
Πρώτη ύλη της performance είναι τα αυθεντικά γράμματα του καπετάν Γιώργη Χαλκιά, ενός Οινουσσιώτη καπετάνιου που έγραφε σπίτι του από τη θάλασσα. Γράμματα πόθου, αντοχής και διαρκούς επαγρύπνησης, διασωσμένα στο βιβλίο «Για να μη με ξεχνάτε» της εγγονής του Ειρήνης Λύρα-Γκίκα.
Φέτος το καλοκαίρι, αυτά τα γράμματα γίνονται αφετηρία για μια ζωντανή πράξη δημιουργίας και μνήμης. Οι συμμετέχοντες εναλλάσσονται ως performers και κινηματογραφιστές, φέρνοντας ελεύθερα τη δική τους ανταπόκριση στο υλικό, χωρίς σκηνοθετικούς περιορισμούς. Το μόνο όριο είναι ο χώρος. Ο μόνος κανόνας είναι η βάρδια.
Αυτό είναι ένα νησί που χτίστηκε από τη θάλασσα, όπου γενιές οικογενειών περίμεναν τους καπετάνιους να επιστρέψουν, όπου ο ορίζοντας ήταν ταυτόχρονα υπόσχεση και αβεβαιότητα. Η ΒΑΡΔΙΑ τοποθετεί αυτή την εμπειρία στο κέντρο της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής, θέτοντας το ερώτημα τι σημαίνει να κρατάς βάρδια σήμερα: ως καλλιτέχνης, ως κοινότητα, ως άτομο.
Το θέμα και το πρόγραμμα
«Δημιουργίας όρια» είναι ένα θέμα που αντλεί άμεσα από τη ναυτική ψυχή των Οινουσσών. Ο καπετάνιος στα όρια της αντοχής. Η οικογένεια στα όρια της υπομονής. Ο καλλιτέχνης στα όρια αυτού που νόμιζε ότι μπορεί. Το φετινό πρόγραμμα θέτει και τα τρία ερωτήματα ταυτόχρονα.
Παράλληλα με τη ΒΑΡΔΙΑ, το ASO2026 παρουσιάζει τις παρακάτω ανοιχτές δράσεις, δωρεάν για την κοινότητα και τους επισκέπτες:
ΛΑΧΤΑΡΩ, μια πρωτότυπη υπαίθρια performance εμπνευσμένη από το έργο Crave της Sarah Kane, σε σκηνοθεσία Βασίλη Τριανταφύλλου, στην Πλατεία Ναυτοσύνης, την Κυριακή 26 Ιουλίου στις 21:30. Μια ποιητική σκηνική εμπειρία για την απουσία, την αναμονή και την ανάγκη της επιστροφής.
Η Βάρδια του Φάρου, ένα διαδραστικό εργαστήρι και παράσταση για τα παιδιά των Οινουσσών, που συνδυάζει μυθολογία, σωματικό θέατρο και φαντασία. Εργαστήρι στις 29 Ιουλίου, παράσταση στις 31 Ιουλίου.
K(oinousses) Project, μια περιπατητική συμμετοχική performance γεννημένη από τις αληθινές ιστορίες και μνήμες κατοίκων των Οινουσσών, που θα δημιουργήθει κατα την διάρκεια του Συμποσίου από τους συμμετέχοντες υπό την καθοδήγηση της Κάτιας Γκουλιώνη. Σάββατο 1 Αυγούστου, 21:30.
«Χαρτογραφώντας τις Οινούσσες», μια κοινοτική δράση στην οποία συμμετέχοντες και κάτοικοι του νησιού καλούνται να χαρτογραφήσουν περιοχές του νησιού, να καταγράψουν ανάγκες που σχετίζονται με την καθαριότητα και τη φροντίδα του δημόσιου χώρου και να σημειώσουν κάθε τοποθεσία με μια εφήμερη καλλιτεχνική παρέμβαση. Δευτέρα έως Τετάρτη, στο Δασύλλιο Αγίας Μαρίνας, την παραλία Αγίου Γιαννή και τη νησίδα Αγίου Παντελεήμονα.
Οκτώ εισηγητές. Ένα νησί.
Το ASO2026 συγκεντρώνει οκτώ σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου: Ανέστης Αζάς, Βασίλης Ανατσίτος, Χριστίνα Βασιλοπούλου, Κάτια Γκουλιώνη, Στέισυ Λεονδή, Γιώργος Παλούμπης, Βασίλης Τριανταφύλλου και Γιώργος Χρυσοστόμου. Ο αριθμός αιτήσεων συμμετοχής απ’ όλη την Ελλάδα -ρεκόρ φέτος- αντικατοπτρίζει τη διαρκώς αυξανόμενη φήμη του ASO ως ένα από τα πιο ξεχωριστά και περιζήτητα εντατικά καλλιτεχνικά προγράμματα της χώρας.
«Καλώς ήρθατε στις Οινούσσες, ένα νησί που αγαπά ιδιαίτερα όσους φτάνουν με ανοιχτή καρδιά. Ο χρόνος κυλά διαφορετικά εδώ, πιο αργά, πιο καθαρά, πιο στοχαστικά. Η θάλασσα είναι πάντα παρούσα, και μαζί της μια σιωπή που δεν τρομάζει αλλά εμπνέει. Χαιρόμαστε που το ASO2026 επιστρέφει στο νησί μας για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Ελπίζω οι Οινούσσες, άγρυπνες στη βάρδια του Αιγαίου, να σας προσφέρουν όλα όσα χρειάζεστε: έμπνευση, φαντασία και χώρο για να δημιουργήσετε.» Γιώργος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών
Σχετικά με το ASO
Το Συμπόσιο Τεχνών Οινουσσών συνιδρύθηκε από τους θεατρικούς δημιουργούς Βασίλη Τριανταφύλλου και Στέισυ Λεονδή και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Οινουσσών. Γεννημένο από την πεποίθηση ότι η ποιοτική καλλιτεχνική εκπαίδευση μπορεί να συμβεί έξω από την πόλη και πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, το ASO έχει μεγαλώσει χρόνο με τον χρόνο και έχει γίνει ένας πολιτιστικός θεσμός που τοποθετεί ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας στο κέντρο της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής ζωής.
Όλες οι δημόσιες δράσεις είναι δωρεάν και ανοιχτές σε όλους.
24 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2026, Οινούσσες
Instagram: @artsymposiumoinousses
Facebook: facebook.com/artsymposiumoinousses
Επικοινωνία Τύπου: Στέισυ Λεονδή
oinoussesymposium@gmail.com
693 8083662

