

Σαφή θέση για το ζήτημα της προσβασιμότητας στον Δημοτικό Κήπο της Χίου παίρνει ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις και τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από την ανάπλαση του χώρου.
Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Συλλόγου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα η πρόεδρος Χριστίνα Παβίτσου και η γενική γραμματέας Καλλιόπη Λουφάκη, πραγματοποίησαν πριν από περίπου έναν μήνα αυτοψία στον χώρο του Δημοτικού Κήπου, εξετάζοντας σχολαστικά την προσβασιμότητά του για άτομα με κινητικές και άλλες αναπηρίες.
Από τον έλεγχο που έγινε, όπως αναφέρει ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ, διαπιστώθηκε ότι με βάση το αρχικό σχέδιο της μελέτης δεν υπήρχαν μεγάλα περιθώρια για εκτεταμένες αλλαγές, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ουσιαστικά νέο σχεδιασμό και νέα μελέτη. Ωστόσο, εντοπίστηκαν δύο συγκεκριμένα σημεία στα οποία δεν είχε προβλεφθεί η απαιτούμενη πρόσβαση και για τα οποία κατατέθηκαν προτάσεις βελτίωσης.
Οι δύο παρεμβάσεις που ζητήθηκαν
Το πρώτο σημείο αφορά το αναψυκτήριο του Κήπου. Κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου, συμφωνήθηκε να κατασκευαστεί πλαϊνή πρόσβαση στρωμένη με τσιμέντο. Στο συγκεκριμένο σημείο προβλέπεται να τοποθετηθούν τραπέζια, ώστε να εξασφαλιστεί ευκολότερη και αυτόνομη πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία.
Το δεύτερο σημείο αφορά το θεατράκι του Δημοτικού Κήπου, όπου επίσης δεν υπήρχε πρόβλεψη επαρκούς προσβασιμότητας. Ο Σύλλογος ζήτησε τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να διαμορφωθεί ομαλή πρόσβαση και σε αυτό το τμήμα του χώρου.
Με βάση την ανακοίνωση, για τα δύο αυτά σημεία οι λύσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί. Παράλληλα, η πρόεδρος και η γενική γραμματέας του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ επιβεβαιώνουν ότι, πέρα από τις συγκεκριμένες εκκρεμότητες, η υπόλοιπη ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου είναι προσβάσιμη και λειτουργική για όλους τους πολίτες.
Η παρέμβαση του Συλλόγου αναδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η προσβασιμότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως δευτερεύουσα λεπτομέρεια σε δημόσια έργα. Ιδίως σε χώρους καθημερινής χρήσης, όπως ο Δημοτικός Κήπος, ο σχεδιασμός οφείλει να υπηρετεί στην πράξη την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών.
Ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ δηλώνει ότι θα παραμείνει παρών και αρωγός σε κάθε έργο της πόλης, με στόχο η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη να αποτελούν πραγματική προτεραιότητα και όχι απλή διατύπωση.

