
Την έντονη διαφωνία του με την καταδικαστική απόφαση σε βάρος 16 ιδιοκτητών και κληρονόμων διαμερισμάτων της πολυκατοικίας 407 στις Εργατικές Κατοικίες Χριστού Βαρβασίου εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Χίου.
Το Εργατικό Κέντρο υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες εδώ και χρόνια με ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο, όπως αναφέρει, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οικονομικά μόνες τους. Παράλληλα, ζητά κρατική παρέμβαση για την επίλυση του ζητήματος και εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο εισαγγελικής διερεύνησης και στις όμορες πολυκατοικίες 408 και 409.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Το Εργατικό Κέντρο Χίου με σεβασμό στην Ελληνική δικαιοσύνη εκφράζει την έντονη διαφωνία του και διαμαρτυρία του στην καταδικαστική απόφαση σε βάρος των 16 ιδιοκτητών και κληρονόμων διαμερισμάτων της πολυκατοικίας 407 στις Εργατικές Κατοικίες Χριστού Βαρβασίου.
Οι άνθρωποι που επί χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σοβαρό και άλυτο πρόβλημα, που αφορά κατοικίες οι οποίες έχουν κριθεί ακατάλληλες και παραμένουν κενές, οδηγούνται τελικά στην καταδίκη με ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί
αποκομμένα από την πραγματικότητα που βιώνουν οι συγκεκριμένες οικογένειες. Όπως αναγνωρίστηκε και κατά τη δικαστική διαδικασία, οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν πραγματική οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν στο κόστος των εκτεταμένων επισκευών που απαιτούνται. Την ίδια στιγμή, το
ίδιο το Εργατικό Κέντρο έχει ήδη επισημάνει ότι οι ιδιοκτήτες είχαν ζητήσει από το Δημόσιο να δώσει λύση στο ζήτημα, ακόμη και μέσω αγοράς ή απαλλοτρίωσης των διαμερισμάτων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί ουσιαστική διέξοδος. Δεν θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελεί λύση η ποινικοποίηση της αδυναμίας ανθρώπων που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που ξεπερνά κατά πολύ τις προσωπικές τους δυνατότητες.
Το ζήτημα των Εργατικών Κατοικιών Χριστού Βαρβασίου δεν δημιουργήθηκε σήμερα ούτε μπορεί να επιλυθεί με την αναζήτηση και την απόδοση ποινικών ευθυνών στους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα με ευθύνη της πολιτείας πρωτίστως που παρέδωσε εργατικές πολυκατοικίες με στατικά και κατασκευαστικά προβλήματα που απαιτούν συνολική, δημόσια και ουσιαστική παρέμβαση αντί ο εύκολος στόχος να είναι οι ταλαίπωρες οικογένειες που ζήτησαν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και ζουν ένα εφιάλτη με ευθύνη της πολιτείας χρόνια τώρα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, μετά την απόφαση για την 407, ανοίγει πλέον ο δρόμος για εισαγγελική διερεύνηση της κατάστασης και στις όμορες πολυκατοικίες 408 και 409. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα δεν αφορά μία μεμονωμένη οικοδομή, αλλά ένα ευρύτερο ζήτημα του συγκροτήματος των Εργατικών Κατοικιών.
Το Εργατικό Κέντρο Χίου επαναλαμβάνει τη συμπαράστασή του στις οικογένειες της 407 και ζητά από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Φτάνει η κοροϊδία φτάνουν οι υποσχέσεις.
Απαιτούμε:
- Να δοθεί άμεσα ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των πολυκατοικιών των Εργατικών Κατοικιών Χριστού Βαρβασίου.
- Να υπάρξει κρατική μέριμνα για τους ιδιοκτήτες που αδυνατούν οικονομικά να αντιμετωπίσουν το κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων.
- Να εξεταστεί σοβαρά η πρόταση για αγορά ή απαλλοτρίωση των διαμερισμάτων από το Δημόσιο, ώστε να δοθεί οριστική λύση στους ιδιοκτήτες και στις οικογένειές τους και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως υπεύθυνοι για την αδυναμία ενός συστήματος να δώσει λύση σε ένα
πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια.
Το Εργατικό Κέντρο Χίου θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών της 407 και των υπόλοιπων συγκροτημάτων και να διεκδικεί μια πραγματική και οριστική λύση για τις Εργατικές Κατοικίες Χριστού Βαρβασίου.
