Aκατάλληλες – Επικίνδυνες παραλίες στη Χίο. Ποιοι θα είναι οι υπεύθυνοι για ότι συμβεί;

 

 

 

Όλα έχουν αφεθεί στον παράγοντας της «τυχαιότητας», κάτι το οποίο συμβάλλει στην αξιοπιστία αλλά και στην ακρίβεια του αποτελέσματος.

Κτυπάμε τον κώδωνα του κινδύνου σε Δήμο και Εισαγγελία αλλά και σε κάθε υπεύθυνο αδειοδοτήσεων μη κατάλληλων και επικινδύνων παραλιών στο νησί μας.

Εκπέμπουμε Σήμα Κινδύνου για επικίνδυνες κατολισθήσεις σε τουριστικές περιοχές και παραλίες του νησιού μας, μη ξεχνώντας την περσινή τραγωδία στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στην Αγιά Φωτιά Ιεράπετρας, όπου έχασε την ζωή της μία 47χρονη τουρίστρια, μετά από κατολισθήσεις πάνω σε ξενοδοχειακή μονάδα.

Δεν έχει περάσει, άλλωστε, πολύς καιρός και από τότε που μια παραλία διεθνούς φήμης, το Ναυάγιο της Ζακύνθου, συγκέντρωνε με αρνητικό τρόπο τα φώτα της δημοσιότητας επιβεβαιώνοντας τους φόβους των επιστημόνων: έπειτα από σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ στο σημείο προκλήθηκε αποκόλληση και πτώση βράχων – για τρίτη φορά μέσα σε λίγα χρόνια -, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα.

«Ο ελληνικός χώρος οφείλει την ύπαρξή του σε μια σειρά καταστροφικών φαινομένων. Οι όμορφες παραλίες του, τα ακρωτήρια, οι πεδιάδες, όλα όσα τον κατατάσσουν σε έναν από τους αραιότερους τουριστικούς προορισμούς δημιουργήθηκαν μέσα από σεισμούς και ηφαίστεια, φαινόμενα τα οποία εξελίσσονταν εκατομμύρια χρόνια και θα συνεχίσουν να εξελίσσονται.

 

Προειδοποιούμε:
Προειδοποιούμε τους υπευθύνους για την γνωστή παραλία των Γλάρων στην περιοχή του Μηλιγκά, μια παραλία από τις πιο επικίνδυνες για κατολισθήσεις, στο νησί μας, ενώ υπάρχουν και άλλες με υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο λόγω της γεωμορφολογίας τους.

Μία επικίνδυνη παραλία, που κατε με κακός έχει δοθεί για ενοικίαση από το Δήμο Χίου, με βράχια να κρέμονται πάνω από το κεφάλι των λουόμενων και χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος στάθμευσης, οι λουόμενοι προχωρούν και σε παράνομη στάθμευση, πάνω σε επικίνδυνες στροφές του οδικού δικτύου.

Έχουμε κτυπήσει πολλές φορές τον κώδωνα του κίνδυνου κύριοι των αρχών, Προσοχή… όλοι εσείς θα είστε οι υπαίτιοι αν καταπλακωθεί από βράχια στις απαγορευμένες αυτές παραλίες κάποιος λουόμενος.

 

Οριοθέτηση υπάρχει στην παραλία των Γλάρων ή σε μία έκτακτη ανάγκη όπου θα χρειαστεί να  απομακρυνθούν οι θαμώνες, θα δημιουργήσουμε μία νέα τραγωδία από τσαλαπατημένους αθώος ανθρώπους;  Υπάρχει κάποιο «πιστοποιητικό ασφαλείας από φυσικούς  κινδύνους» για τα τουριστικά καταλύματα του νησιού μας; Γνωρίζει ο κάθε τουρίστας αν επιστρέψει σώος και αβλαβής στην χώρα του;

Πάρτε άμεσα τα μέτρα σας πριν είναι αργά. Το πολιτικό κόστος όταν θα αφαιρέσετε μία άδεια θα είναι πολύ μικρό, σε σχέση με την απώλεια μίας ή περισσότερων ανθρώπινων ζωών. Να δούμε τότε ποιοι θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους και θα κάτσουν στο σκαμνί.

Το πρόβλημα με τα μάτια του ειδικού:

Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που πάμε να εκμεταλλευτούμε αυτόν το φυσικό πλούτο ασκώντας τεράστιες πιέσεις σε μερικά από τα ομορφότερα σημεία της Ελλάδας», λέει ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας. «Τα επιβαρύνουμε με ανάπτυξη που δεν μπορούν να αντέξουν, συγκεντρώνουμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, καταλαμβάνουμε χώρους, κάνουμε οικιστικές κατασκευές που δεν μπορούν να υποστηριχτούν από την περιοχή ή τοποθετούμε χιλιάδες ομπρέλες σε κόλπους με απότομα πρανή», λέει.

Το σχέδιο του Υπ. Τουρισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή, από την φετινή σεζόν, ένα πιλοτικό σχέδιο, με βάση το οποίο θα εκτιμηθεί ο κίνδυνος κατολισθήσεων στις πιο εμβληματικές παραλίες της χώρας και το οποίο θα οδηγήσει στην εφαρμογή μέτρων προστασίας όπου χρειαστεί. Στη Χίο θα δοθεί η σχετική προσοχή;;;

 Παντελή Κυδώνης

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.