Αποχωρεί ο ανάδοχος από το Κόρης Γεφύρι! Το έργο βυθίζεται ξανά στην αβεβαιότητα


Σε νέο κρίσιμο σημείο βρίσκεται το πολύπαθο φράγμα «Κόρης Γεφύρι», καθώς ο ανάδοχος του έργου γνωστοποίησε την αποχώρησή του από τη σύμβαση, εντείνοντας τις ανησυχίες για το αν και πότε θα ολοκληρωθεί ένα έργο κομβικής σημασίας για τη διαχείριση των υδατικών πόρων της Χίου. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής, εκφράζοντας ανοιχτά τον φόβο ότι το έργο δεν θα έχει ολοκληρωθεί ούτε το 2026.

Έργο δεκαετιών χωρίς τέλος

Το φράγμα Κόρης Γεφύρι αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων που «βαραίνουν» από τον χρόνο. Ο αρχικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το 2004, ενώ η σύμβαση με τον πρώτο ανάδοχο υπογράφηκε το 2005, με αρχικό προϋπολογισμό που ξεπερνούσε τα 14 εκατομμύρια ευρώ και προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2008. Από τότε, το έργο πέρασε από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, διακοπές, επανεκκινήσεις και συμπληρωματικές παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να καταστεί λειτουργικό.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί, οι συνολικές δαπάνες για το έργο εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τα 18 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το βασικό σκέλος που θα επιτρέψει τη λειτουργία του φράγματος. Αυτό που απομένει σήμερα είναι η ολοκλήρωση των υδροληψιών και το λεγόμενο «πόμα», δηλαδή η στεγανοποίηση και το κλείσιμο της λεκάνης, ώστε το φράγμα να μπορεί να συγκρατήσει και να αξιοποιήσει τα ύδατα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, έχουν ήδη καταβληθεί περίπου 250.000 ευρώ για εργασίες υδροληψίας, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν υλοποιηθεί. Παράλληλα, η πορεία του έργου φαίνεται να συνδέεται πλέον με τα αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα με τον εγκιβωτισμό του ρέματος Παρθένη, για τον οποίο δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένη μελέτη.

Η αποχώρηση του αναδόχου, οφείλεται στη διαπίστωση ότι οι ρυθμοί προόδου είναι εξαιρετικά αργοί και δεν διαφαίνεται άμεση προοπτική ολοκλήρωσης. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί αναγκαστικά σε νέα προκήρυξη από το αρμόδιο Υπουργείο, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα προσθέσει τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο καθυστέρησης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το φράγμα Κόρης Γεφύρι παραμένει «μετέωρο», με τη Χίο να στερείται ακόμη ενός έργου που θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην άρδευση, την ύδρευση και τη συνολική διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων του νησιού. Ένα έργο που ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες συνεχίζει να αποτελεί ανοιχτή πληγή, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις