

Σε καθεστώς πλήρους ακινησίας βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το λιμάνι του Πειραιά, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη παμπειραϊκή απεργία με τη συμμετοχή ναυτεργατών και λιμενεργατών. Η κινητοποίηση έχει 24ωρη διάρκεια, από τις 00:01 έως τις 24:00, και αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων.
Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, η απεργία επηρεάζει και τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις προς Σαλαμίνα και Ελευσίνα, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας. Από νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στον σταθμό του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, πραγματοποιώντας προσυγκέντρωση στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων.
Την απεργία στηρίζουν, μεταξύ άλλων, οι ναυτεργατικές ενώσεις ΠΕΜΕΝ και ΠΕΝΕΝ, ενώ σχετική απόφαση έχει ανακοινωθεί και από την ΑΔΕΔΥ για τις περιοχές της Σαλαμίνας και της Ελευσίνας. Η ημέρα έχει οριστεί ως Κοινή Ημέρα Δράσης των λιμενεργατών, με κεντρικό αίτημα τη βελτίωση των όρων εργασίας και την ενίσχυση της ασφάλειας στα πλοία.
Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων περιλαμβάνονται η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, η λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των ναυτεργατών, η ένταξη γιατρού στη σύνθεση των πλοίων, καθώς και η διενέργεια συστηματικών και αυστηρών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι προβάλλουν έντονα αντιπολεμικά αιτήματα, ζητώντας να χαρακτηριστούν εμπόλεμες ζώνες οι θαλάσσιες περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις, να απαγορευτεί η διέλευση εμπορικών πλοίων από αυτές και να επιστρέψουν άμεσα οι ναυτεργάτες που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές. Επιπλέον, τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις ούτε να χρησιμοποιούνται τα λιμάνια για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού.
Η σημερινή απεργιακή δράση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεθνών κινητοποιήσεων, με απεργίες και διαδηλώσεις να έχουν προγραμματιστεί σε λιμάνια της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας και του Μαρόκου. Οι δράσεις αποτελούν συνέχεια της αντιπολεμικής διακήρυξης που υπέγραψαν συνδικάτα λιμενεργατών στη Γένοβα, με βασικό σύνθημα «Οι λιμενεργάτες δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο».

