Τάλιρο μπιλιέτο στους τουριστικούς επισκέπτες της Χίου

Αδιανόητο φαίνεται το γεγονός της αύξησης των εισιτηρίων των Τούρκων επισκεπτών από και προς Τουρκία, κατά 5 μόλις ευρώ, εξαιτίας της δημιουργίας πύλης Schengen στη Χίο, με την αιτιολογία την ανάγκη διατήρησης των μέτρων ασφαλείας των λιμένων, των πλοίων και των εγκαταστάσεών τους. Επί της ουσίας, ο μέσος Τούρκος επισκέπτης, θα είναι υποχρεωμένος μέσω του αυξημένου κοστολογικά εισιτηρίου του, να πληρώνει για τον προαναφερθέντα λόγο. Αυτό ορίστηκε σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 3113.11/37616/2024 Κοινή Υπουργική Απόφαση, ΦΕΚ 3264/Β/10-6-2024, η οποία λήφθηκε από τους Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κώστα Χατζηδάκη και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη. Πιο αναλυτικά, η ΚΥΑ ορίζει το εξής: «Καθορισμός ανταποδοτικών τελών για την παροχή υπηρεσιών ενίσχυσης της ασφάλειας πλοίων, λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων».

Επομένως, τα ανταποδοτικά τέλη επιβατών των επιβατηγών πλοίων, που εκτελούν διεθνείς διαδρομές, ανέρχονται στο ποσό των 5 ευρώ για κάθε επιβάτη και εισπράττεται από το εκάστοτε λιμενικό ταμείο, ενώ για τα επιβατικά πλοία που εκτελούν διεθνείς περιηγητικούς πλόες, καθορίζονται σε 2.50 ευρώ ανά επιβάτη.

Το γεγονός αυτό, πιθανόν να επηρεάσει τον τουρισμό του νησιού από αφίξεις του εξωτερικού, καθώς και από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Χίου, Ιωάννης Μαλαφής, φάνηκε ξαφνιασμένος μέσα από τις δηλώσεις του, εξηγώντας στους δημότες και τουριστικούς φορείς ότι η απότομη προαναφερθείσα αύξηση, δεν σχετίζεται με το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο ούτε αποτελεί επιθυμία της Δημοτικής Αρχής, ενώ συνεχίζοντας, εξέφρασε τους προβληματισμούς του σχετικά με την αιτιολογία που απέδωσαν τα αρμόδια Υπουργεία, καθώς δεν θεωρεί πράγματι ότι τα έσοδα τα οποία θα λαμβάνονται από τους επισκέπτες, θα μπορέσουν πράγματι να καλύψουν τα έξοδα της ασφάλειας των λιμένων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.