Αντίστροφη μέτρηση για τις Ευρωκάλπες – όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η κλεψύδρα γύρισε και μετράει αντίστροφα πλέον για τις επικείμενες Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή, 9 Ιουνίου. Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν τόσο σε εκλογικά τμήματα όσο και μέσω της επιστολικής ψήφου.

Τα εκλογικά τμήματα σε κάθε μέρος της Ελλάδας, θα λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα. Για την ψηφοφορία στο εκλογικό τμήμα, ο πολίτης θα πρέπει να προσκομίσει την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί επίσης να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Δικαίωμα ψήφου έχουν, Όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007), είτε είναι Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

 

Οι εκλογείς θα αναδείξουν 21 ευρωβουλευτές, όπως και στις ευρωεκλογές του 2019, από ενιαία ψηφοδέλτια, με την ελληνική επικράτεια να αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Συνολικά οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εκλέξουν συνολικά 720 ευρωβουλευτές, 15 περισσότεροι συγκριτικά με τις εκλογές του 2019. Βέβαια, το σύνολό τους δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον/την πρόεδρο.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο κατεβαίνουν έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες.

Τα πολιτικά κόμματα που έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων προκειμένου να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Οι εκλεγμένοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας έως το 2029, όταν και θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.

Σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το κόμμα.

Τέλος, όσον αφορά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τις πρώτες επιμέρους εκτιμήσεις στις 18:15 μ.μ. της Κυριακής, και την πρώτη πλήρη σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου στις 20:15 μ.μ. Μέχρι τις 23:00 μ.μ. μόλις έχουν κλείσει οι κάλπες σε όλα τα κράτη μέλη, θα παρουσιαστεί μια αξιόπιστη ολοκληρωμένη ματιά της σύνθεσης του νέου κοινοβουλίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.