ΛΑΣ: Ευχαριστίες αλλά και δριμύς κριτική για την πυρκαγιά στις Καρυές

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου και Δήμου Χίου ευχαρίστησαν θερμά την  Πυροσβεστική Δύναμη του νησιού (Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, Πιλότοι εναέριων μέσων, Δασοκομάντος, εθελοντές) που επί ώρες πάλευαν δια σώματι να σβήσουν την πυρκαγιά που κινήθηκε στην περιοχή των Ρεστών ως τις Καρυές. Ωστόσο, η δριμύς κριτική δεν παραλείφθηκε, στοχεύοντας τους αρμόδιους φορείς για την μη ικανοποιητική πρόληψη για τις πυρκαγιές και τον αδύναμο εξοπλισμό:

Η Λαϊκή Συσπείρωση β. Αιγαίου και δήμου Χίου συγχαίρουν και ευχαριστούν την πυροσβεστική υπηρεσία Χίου, τους Δασοκομάντος, τους πιλότους των εναέριων μέσων και όλους τους εθελοντές των ομάδων πυρόσβεσης και συμπολίτες μας που συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης μιας επικίνδυνης φωτιάς που απείλησε το μοναδικό περιαστικό δάσος της Χίου και του Βροντάδου, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα λατομικών ζωνών, της φαραωνικής παράκαμψης του Βροντάδου “προς Βορρά”, που συνεπικουρούν και πιέζουν το μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο και περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Εδώ και χρόνια απαιτούμε από τους τοπικούς άρχοντες περιφέρειας και δήμου να προστατευτεί η περιοχή, να ανακηρυχθεί περιοχή προστατευόμενου φυσικού τοπίου, να αναδειχθούν οι περιπατητικές διαδρομές, να προστατευτούν οι φυσικές πηγές πόσιμου νερού, αλλά αυτοί “αγρόν ηγόρασαν”.

Για άλλη μια φορά επαναλήφθηκαν εικόνες οι μάνικες να μην επαρκούν, τα ακροφύσια να λείπουν από τις εγκαταστάσεις των σωλήνων, η τροφοδοσία νερού προς την πυροσβεστική να παρουσιάζει προβλήματα και να ξεμένουν τα πυροσβεστικά, ενώ το πόσιμο νερό προς όσους έδιναν τη μάχη έλειπε με ευθύνη και της δημοτικής και της περιφερειακής αρχής στην αρχή και καλύφθηκε από ιδιωτικές πρωτοβουλίες φορέων και πολιτών.

Εικόνες που αποτελούν κραυγή αγωνίας για την αδιαφορία των κυβερνητικών παραγόντων στα θέματα πρόληψης και πολιτικής προστασίας, που με θράσος ήρθαν ως επιθεωρητές να κομπορρημονούν εκ του μακρόθεν για τα πτητικά μέσα και τους Δασοκομάντος, που έκαναν τη διαφορά, λες και η πυροσβεστική με τους υπόλοιπους ήταν κομπάρσοι.

Σαφώς τη διαφορά την έκαναν εν συνόλω όσοι ρίχτηκαν στη μάχη, αλλά πού να τα δουν κυβερνητικοί και παρατρεχάμενοι αφού προείχε το show.

Αν οι κυβερνήσεις και η σημερινή, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές είχαν ανταποκριθεί στα διαχρονικά αιτήματα της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ πάνω στην πρόληψη και δασοπροστασία δεν θα θρηνούσαμε άλλα 300 στρέμματα καμένου δάσους, ούτε θα ήταν στο στόχαστρο μεγαλοεπενδυτών η περιοχή με τον έναν ή άλλο τρόπο.

Και επισημαίνουμε τα «σχέδια» για λατομικές ζώνες, και περιφερειακή παράκαμψη του Βροντάδου, πρώτο γιατί εμπεριέχονται στη φιλοσοφία του νέου χωροταξικού και δεύτερον επειδή το παράδειγμα του Έβρου είναι πολύ πρόσφατο, όπου που πριν ακόμη σβήσουν οι φωτιές, παραχωρήθηκαν οι άδειες για ανεμογεννήτριες.

Ως Λαϊκή συσπείρωση Β Αιγαίου και δήμου Χίου ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αφήσουμε να περάσουν αυτοί οι σχεδιασμοί, θα δώσουμε τη μάχη με όλους τους μαζικούς φορείς κυβέρνηση και τοπικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.