Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Χίου για την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων των Σφαγών της Χίου

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2024, στον αιματοβαμμένο Ανάβατο, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου αποδίδει τον ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη των θυμάτων των Σφαγών της Χίου το 1822.

Το ημερολόγιο έγραφε 30 Μαρτίου του 1822, όταν ο Καρά Αλής έλαβε την εντολή να μεταβεί στο νησί μας με πανίσχυρο στόλο και να καταπνίξει κάθε είδους εξέγερσης. Με 7000 άνδρες αποβιβάστηκε στη Χίο και πυρπόλησε την  πόλη, λεηλατώντας και σφάζοντας χιλιάδες υπόδουλων Ελλήνων στο πέρασμά του.

Ο απολογισμός ήταν δραματικός για το νησί μας. Μια ανείπωτη τραγωδία είχε συντελεστεί. Από τους 117.000 χριστιανούς κατοίκους του νησιού τουλάχιστον 42.000 σφαγιάστηκαν, ενώ πάνω από 50.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Ως άξιοι απόγονοι αυτών των ηρώων, οφείλουμε να τιμούμε τις θυσίες τους για την υπεράσπιση της Ελευθερίας, να αναλογιζόμαστε το δικό μας Χρέος απέναντι στην Πατρίδα και να το «μεταλαμπαδεύουμε» εναργές στις γενιές των Ελλήνων που έρχονται.

Τιμή και Δόξα στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.