ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΧΙΟΥ

Η Βάσω Κριτάκη και ο Μπάμπης Κοιλιάρης, με μια ουσιαστική αλλά και συμβολική πράξη, παρέδωσαν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Tμήμα Χίου, την ταινία μικρού μήκους κοινής τους παραγωγής με τίτλο «Σμύρνη: Αίμα, Αγωνία, Σιωπή». Η 20λεπτη αυτή ταινία γυρίστηκε το Σεπτέμβρη του 2020 και αναφέρεται στον καημό και τον πόνο που βίωσαν οι Μικρασιάτες το 1922. Σ’ αυτήν περιλαμβάνονται και πρωτότυπες αφηγήσεις- ντοκουμέντα για πρόσωπα και γεγονότα που διασώθηκαν απ’ τον ξεριζωμό, ως πρόσφυγες στη Χίο. Η ταινία  καταχωρήθηκε στο Γ.Α.Κ. Χίου, με τον αριθμό βιβλιογραφικής εγγραφής -1761-.

Επίσης με τον ίδιο αριθμό (1761) καταχωρήθηκε ως αρχειακό υλικό και η ταινία «Σιγησάτω Πάσα Σάρξ» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μπάμπη Κοιλιάρη, παραγωγής ’’ ΕΕΑΣ Κοφινά Σήφι 2020’’. Η 30λεπτη αυτή ταινία περιγράφει την σφαγή των λεπρών από τους Τούρκους, στο Λωβοκομείο της Χίου το 1822 καθώς και την διάσωση ολίγων με την βοήθεια του εφημέριου Ιερέα Άνθιμου Πουλάκη.

Όπως ανέφερε η Προϊσταμένη κα Βασιλεία Κούνουπα, και τα δύο αυτά τεκμήρια είναι από τα ελάχιστα οπτικοακουστικά αρχεία που βρίσκονται στο Γ.Α.Κ. Χίου. Θεωρώντας ότι το Γενικό Αρχείο του Κράτους και το τμήμα του στη Χίο είναι μια «Κιβωτός Μνήμης» με ντοκουμέντα που χρησιμοποιούνται για την πραγματική και τεκμηριωμένη ιστορία του τόπου μας, με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία, ο Μπάμπης Κοιλιάρης και η Βάσω Κριτάκη, τόσο ιδιωτικά όσο και μέσα από τα σωματεία και τους συλλογικούς φορείς που δραστηριοποιούνται, θα συνεχίσουν να προωθούν την καλλιέργεια της αρχειακής συνείδησης.

Στο πλαίσιο αυτό καλούν όλους τους Χιώτες, τους Αιγνουσσιώτες και  τους Ψαριανούς όπου γης, να συγκεντρώσουν όποιο τεκμήριο (παλιές φωτογραφίες, περγαμινούς κώδικες, επιστολές, επώνυμες μαρτυρίες, επίσημα έγγραφα, παλιά έργα τέχνης, οπτικοακουστικό υλικό κ.α.) και να ‘’ διαβούν τις πύλες’’ του Γενικού Αρχείου του Κράτους-Τμήμα Χίου που στεγάζεται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Χίου‘’Κοραής’’, στηρίζοντας το πολύτιμο έργο που προσφέρει στον τόπο.

ΒΑΣΩ ΚΡΙΤΑΚΗ  &  ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΙΛΙΑΡΗΣ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.