Ετήσια η πολιτισμική ανάπτυξη της Χίου

Ο Δήμαρχος Χίου Ιωάννης Μαλαφής, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γεώργιο Αμέντα  προχώρησαν σε δηλώσεις για να παρουσιάσουν το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα του νησιού, που δεν αφορά μόνο δράσεις για την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς αυτές συνεχίζονται μέχρι το τέλος του χρόνου. Η μεγάλη προσπάθεια επέφερε καρπούς και σε συνδυασμό με τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων και καλλιτεχνών όλης της Ελλάδας, δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα με μεγάλο εύρος περιεχομένου.

Ο ίδιος τονίζει ότι ο δήμος θα υποστηρίξει κάθε πολιτιστικό ή αθλητικό σωματείο του νησιού, παρά το γεγονός ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι.  Αυτός είναι και ο λόγος που στο νησί έδωσαν προτεραιότητα στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των πολιτιστικών δράσεων που εξελίσσονται στο νησί.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο πολιτισμού Γιάννη Αμέντα, σε όλη τη διάρκεια της έως τώρα θητείας τους, οι προεκλογικές τους δεσμεύσεις αποτελούν ορόσημο για τις ενέργειές τους. Το σχέδιο είναι η αναβάθμιση της πολιτιστικής σύνθεσης της Χίου. Σκοπός είναι όλοι οι κάτοικοι του νησιού να συμμετέχουν τόσο στις προσεχείς εκδηλώσεις, όσο και να τις απολαμβάνουν. Ο ίδιος τόνισε πως ορισμένες από τις εκδηλώσεις που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν, θα έχουν ως κεντρικό άξονα τους επώνυμους καλλιτέχνες της χώρας. Η οικονομική δυσχέρεια του Δήμου ωστόσο, δεν εμπόδισε τους αρμόδιους να οργανώσουν ένα γεμάτο πολιτιστικό καλοκαίρι, ενώ σε αυτή την ενέργεια συνέβαλαν και οι ενδιαφερόμενοι πολιτιστικοί σύλλογοι.

Φέτος για πρώτη φορά η Χίος θα φιλοξενήσει 2 από τις 5 παραστάσεις που ανεβαίνουν στην Επίδαυρο, τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο ανοιχτό θέατρο Καρδαμύλων Αδ. Λαιμός στις 30 Ιουλίου και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη στις 11 Σεπτεμβρίου.

Σημαντικό γεγονός αποτελεί και η  συναυλία του Παντελή Θαλασσινού στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα που είναι αφιερωμένη στους Έλληνες ομογενείς, στις 8 Αυγούστου.

Πρώτη φορά επίσης, θα υπάρχουν στο νησί σινεμά σε παραλίες και χωριά, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το παλιό κινητό σινεμά.

Παράλληλα δεν θα απουσιάζουν και τα παιδικά θέατρα τα οποία θα είναι δωρεάν, οι εκθέσεις φωτογραφίας γλυπτικής ζωγραφικής κτλ, καθώς επίσης και τα καθιερωμένα φεστιβάλ Χίου.

Τα τελευταία υποστηρίζονται από τον Δήμο Χίου, καθώς λειτουργούν ανταποδοτικά, και φέρνουν τα μεγαλύτερα οφέλη για το νησί. Μέσα από αυτά εξάλλου, γίνεται γνωστός ο πολιτισμός και γενικότερα η εικόνα της Χίου.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και οι επιστημονικές δράσεις, όπου ο Δήμος συνεχίζει να στηρίζει την Ομηρική Ακαδημία, ενώ φιλοξενείται και το πανεπιστήμιο του Berkeley, που η ακαδημία του είναι εδώ. Αυτή τη χρονιά στη Βολισσό θα γίνει η εκδήλωση της Ακαδημίας αρχαιολογίας και ιστορίας της Μεσαιωνικής Χίου.

Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Χίου κατάφερε να πετύχει ένα καλοκαίρι με περισσότερες και ποιοτικότερες πολιτισμικές εκδηλώσεις στο Βόρειο Αιγαίο χρειάζεται συνεχώς επαγρύπνηση και να μην περιορίζεται σ’ ένα πολιτισμικό καλοκαίρι, αλλά σ’ ένα  πολιτισμικό έτος. Οι ανάγκες υπάρχουν και πρέπει να καλύπτονται όλο το χρόνο. Θετικό είναι ότι υπάρχει δέσμευση από την Εθνική Λυρική Σκηνή για να μας εντάξει στις περιοδείες της και την επόμενη χρονιά.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.