“Νερό, το Πολύτιμο ‘Νεράκι'”: Απαιτείται Άμεση Δράση

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Αισχύλος «αν ρίχνεις λάσπη σε καθαρό νερό, δεν θα μπορέσεις ποτέ να βρεις να πιεις».

Σοβαρή λειψυδρία απειλεί το νησί μας για τους επόμενους μήνες, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, με τις αρχές να πρέπει να λάβουν μέτρα και να εξετάσουν ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου στη χρήση του νερού… εκεί θα φτάσουμε…

Σε πολλές περιοχές η στάθμη των υπόγειων υδάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά και η κατάσταση βρίσκεται ήδη στο σημείο «έκτακτης ανάγκης». Η αυξημένη χρήση νερού «θα μπορούσε να ωθήσει στα όριά της τη ΔΕΥΑΧ, ειδικά κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Σε τοπικό επίπεδο, όσο και να δυσανασχετούμε θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις περιορισμού της χρήσης νερού.

Μήπως θα πρέπει να δούμε αυτό το θέμα ποιο βαθιά; Μήπως έφτασε η ώρα να ασχοληθούμε λίγο πιο σοβαρά και συντονισμένα με το θέμα του νερού; Το νερό είναι δημόσιο αγαθό αλλά και η πιο σημαντική πρώτη ύλη στη βιομηχανία τροφίμων.

Η έλλειψη νερού είναι μια κρίση που απειλεί τη βιωσιμότητα και την ευημερία των πολιτών του νησιού μας. Πρέπει να επενδύσουμε στην υποδομή για την εξασφάλιση πρόσβασης σε καθαρό νερό για όλους.

Η αλλαγή του κλίματος επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κρίση του νερού. Η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε μείωση των ποσοτήτων των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, ενώ παράλληλα ενισχύει τις ακραίες καιρικές φαινομενικές όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση, απαιτείται άμεση δράση σε πολλά μέτωπα. Καταρχάς, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την εξοικονόμηση και την αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών πόρων.

Ας μην αφήνουμε να διαρρέει το νερό μας σαν “νεράκι”. Ας το αντιμετωπίσουμε με σεβασμό και ευαισθησία, ως ένα πολύτιμο αγαθό που πρέπει να προστατεύουμε για τις μελλοντικές γενιές. Και ας θυμόμαστε πάντα ότι το νερό δεν είναι μόνο ένα αναντικατάστατο τμήμα της ζωής μας, αλλά και ένας σύμμαχος που πρέπει να φροντίζουμε και να σεβόμαστε.

Του Παντελή Κυδώνη

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.