Σε συνέντευξη που παραχωρήθηκε από την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κα. Ανθίππη Ζαννάρα στην Χιώτικη Διαφάνεια, η ίδια ερωτήθηκε για τις αποφάσεις που γνωστοποιήθηκαν με την δημοσιοποίηση του ορισμού του Νέου Δικαστικού Χάρτη. Ξεκινώντας, η κα. Ζαννάρα ανέφερε πως είχε προηγηθεί σύσκεψη προ δύο μηνών μεταξύ του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπουγά με τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων των νησιών, με σκοπό την παρουσίαση των αιτημάτων τους σχετικά με την διατήρηση των Ειρηνοδικείων. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως είχαν λάβει ψήφισμα και από το Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου ώστε να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια.
Ενταύθα από όσα γνωστοποιήθηκαν από τον Δικαστικό χάρτη, ορίζεται η παραμονή του Πρωτοδικείου με έδρα τη Χίο, ενώ η μεταβατική έδρα του Εφετείου αποροφάται από της Μυτιλήνης. Το Ειρηνοδικείο Χίου καταργείται, και κατ’ αποτέλεσμα θα έρχονται 5 δικαστές εντός έτους ώστε να τελούνται οι δικαστικές υποθέσεις.
Όσον αφορά το γειτονικό νησί της Λέσβου, η κα. Ζαννάρα ενημέρωσε ότι το Πρωτοδικείο της θα διατηρηθεί ενώ θα υπάρξει ενσωμάτωση των δύο Ειρηνοδικείων της, εκείνο του Πλωμαρίου θα καταργηθεί, ενώ κατά πάσα πιθανότητα της Καλλονής θα μετατραπεί σε μικρό Πρωτοδικείο, πράγμα το οποίο ακόμη δεν είναι σίγουρο.
Έτσι, όπως συνέχισε η κα. Ζαννάρα, λόγω νησιωτικότητας, αλλά και των διαρκών αγωνιστικών κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν, ώστε να ακουστούν τα αιτήματά τους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τα Πρωτοδικεία θα παραμείνουν ως έχουν.
Επεξήγησε μάλιστα ότι σε συνολικό πληθυσμό τα Ειρηνοδικεία Πανελλαδικώς ανέρχονται σε 63, με 56 κεντρικές έδρες και 7 παράλληλες. Για τα Κυκλαδίτικα νησιά, τα Πρωτοδικεία θα αναβαθμιστούν σε μεγαλύτερα ώστε να εκδικάζονται περισσότερες υποθέσεις, το Εφετείο της Ρόδου θα παραμείνει ως έχει, ενώ της Σάμου εντάχθηκε στο Εφετείο της Σύρου. Κατ’ επέκταση τα Ελληνικά Εφετεία ανέρχονται σε 19.
Κλείνοντας, η κα. Ζαννάρα ανέφερε πως γνωστοποιήθηκε αίτηση μεταφοράς δικηγόρων με σκοπό την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από το πλήθος των υποθέσεων.