
Προχωρά η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου – Το 92% των ακινήτων διαθέτει ΚΑΕΚ
Η ψηφιοποίηση των στοιχείων ιδιοκτησίας στη χώρα έχει πλέον φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, καθώς πάνω από το 92% των ακινήτων διαθέτει Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), ενώ το 70% των εκτάσεων της επικράτειας έχει ήδη καταγραφεί σε ψηφιακή μορφή.
Η εξέλιξη αυτή αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Prodexpo 2025, όπου παρουσιάστηκε ο ρόλος του Ελληνικού Κτηματολογίου στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας και στη διασφάλιση της διαφάνειας στις συναλλαγές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τέταρτη γενιά κτηματογραφήσεων περιλαμβάνει κυρίως νησιωτικές και ακριτικές περιοχές με ιστορικές και ιδιοκτησιακές ιδιαιτερότητες, γεγονός που καθιστά τον έλεγχο τίτλων και δικαιωμάτων ιδιαίτερα απαιτητικό.
Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης συμβάλλει στη χαρτογράφηση και καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και στην καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων για τη χάραξη πολιτικών ανάπτυξης και διαχείρισης γης. Παράλληλα, η ενσωμάτωση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στην αποτίμηση ακινήτων και στη βελτίωση των διαδικασιών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη μεταρρύθμιση των υποθηκοφυλακείων, τα οποία μειώθηκαν από 388 σε 17 κτηματολογικά γραφεία με ενιαίο κανονισμό λειτουργίας. Αν και η αλλαγή αυτή δημιούργησε περίπου 300.000 εκκρεμότητες, μεγάλο ποσοστό έχει ήδη διεκπεραιωθεί — με το 70% να έχει τακτοποιηθεί στο γραφείο Αθηνών και το 40% στη Θεσσαλονίκη.
Περισσότερες από 505 εκατομμύρια σελίδες αρχείων έχουν σαρωθεί και ενταχθεί στο ψηφιακό σύστημα, διαμορφώνοντας ένα εκτενές αποθετήριο πληροφοριών που θα εξασφαλίσει σταδιακά πλήρη πρόσβαση, ασφάλεια και ταχύτητα στις συναλλαγές ακινήτων.
Η πορεία του έργου δείχνει ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο κινείται με σταθερό ρυθμό προς την ολοκλήρωσή του, αποτελώντας ένα από τα πλέον κρίσιμα έργα ψηφιακής υποδομής της χώρας, με άμεσο όφελος για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.


