Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) στην Ελλάδα υπέγραψαν την Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, Μνημόνιο Συνεργασίας που σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την διαμόρφωση ενός ισχυρότερου και ανθεκτικότερου συστήματος παιδικής προστασίας στην Ελλάδα. Επενδύοντας στην επαγγελματική ανάπτυξη των κοινωνικών λειτουργών και υποστηρίζοντας συστημικές βελτιώσεις, ο ΣΚΛΕ και η UNICEF διασφαλίζουν ότι κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να μεγαλώσει με ασφάλεια, υποστήριξη και αποφασίζοντας για τη ζωή του, όπως περιγράφεται
στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ο Δρ. Γασάν Χαλίλ, Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας:
«Η έναρξη της πολύ σημαντικής συνεργασίας μας με τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε το ρόλο των κοινωνικών λειτουργών ως υπερασπιστών των δικαιωμάτων των παιδιών, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των παιδιών βρίσκονται στο επίκεντρο των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα».
Η κα Τριανταφυλλιά Αθανασίου, Πρόεδρος του ΣΚΛΕ, δήλωσε: «Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη UNICEF σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κοινή μας αποστολή για την ενίσχυση της προστασίας των παιδιών στην Ελλάδα. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση των κοινωνικών λειτουργών με γνώσεις και εργαλεία που απαιτούνται για να πετύχουν το βέλτιστο συμφέρον για κάθε παιδί, καθώς επίσης και για την προώθηση των απαραίτητων συστημικών αλλαγών, διασφαλίζοντας ότι όλα τα δικαιώματα των παιδιών προστατεύονται. Αυτή η συνεργασία επιβεβαιώνει ότι η παιδική προστασία είναι προτεραιότητα για τον ΣΚΛΕ ώστε να συμβάλλουμε σε ένα ασφαλέστερο και πιο υποστηρικτικό περιβάλλον για τα παιδιά.»
Το Μνημόνιο Συνεργασίας θα επικεντρωθεί σε διάφορους τομείς συνεργασίας, μεταξύ των οποίων:
-Ανάπτυξη ικανοτήτων: Ο ΣΚΛΕ και η UNICEF θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν ολοκληρωμένα εργαστήρια ανάπτυξης ικανοτήτων για κοινωνικούς λειτουργούς, με έμφαση στην προστασία των παιδιών και την πρακτική εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών, με σκοπό την παροχή ολιστικών υπηρεσιών στα παιδιά και τις οικογένειες, βασισμένων στα δικαιώματα των παιδιών.
-Ανταλλαγή γνώσεων: Η συνεργασία θα διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ του ΣΚΛΕ και της UNICEF, συνδυάζοντας την τεχνογνωσία σε εθνικό επίπεδο με τις παγκόσμιες προοπτικές για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός κοινού πρωτοκόλλου εργασίας μεταξύ των Κοινωνικών Υπηρεσιών και των Εισαγγελικών Αρχών.
-Υπηρεσίες παιδικής προστασίας: Τα δύο μέρη θα συνεργαστούν για να υποστηρίξουν τη δημιουργία εξειδικευμένων υπηρεσιών παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας τον πλήρη σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση τόσο του ΣΚΛΕ όσο και της UNICEF σε αρκετούς από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΣΒΑ), που σχετίζονται με κρίσιμους τομείς όπως ο τερματισμός της παιδικής φτώχειας, η ισότητα των φύλων, η αξιοπρεπής εργασία
και η οικονομική ανάπτυξη και η ειρήνη, η δικαιοσύνη και οι ισχυροί θεσμοί. Με την προώθηση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού προς την ασφάλεια, την εκπαίδευση και την ευημερία, η συνεργασία συμβάλλει στην οικοδόμηση
ειρηνικών κοινωνιών, χωρίς αποκλεισμούς.
Η συνεργασία αναμένεται να αποφέρει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα για τους κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και για το ευρύτερο σύστημα παιδικής προστασίας στη χώρα, όπως:
-Βελτίωση των δεξιοτήτων και των γνώσεων των κοινωνικών λειτουργών στην εφαρμογή των αρχών των δικαιωμάτων του παιδιού
-Ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημιακών τμημάτων Kοινωνικής Eργασίας και των επαγγελματιών
-Αυξημένη προστασία των παιδιών σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων παιδιών
Μέσω αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας, ο ΣΚΛΕ και η UNICEF επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και στην προώθηση προσεγγίσεων που δίνουν προτεραιότητα στην
ευημερία των παιδιών και των οικογενειών τους στην Ελλάδα.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.