Με πρωταγωνιστές τα παιδιά, τους νέους και την έρευνα, πραγματοποιήθηκε για 11η χρονιά, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, η «Βραδιά του Ερευνητή*» στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στη γιορτή της επιστήμης, της καινοτομίας και της γνώσης, στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του ιστορικού συγκροτήματος Πατησίων, πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τα επιτεύγματα ερευνητικών ομάδων, φοιτητών και μαθητών.
Πρωτοπόρες ιδέες, βραβευμένες καινοτομίες, πειράματα μπροστά στους επισκέπτες, ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους και ανέδειξαν τη σύνδεση της έρευνα με την κοινωνία αλλά και τον ρόλο της στη συνολική ανάπτυξη του τόπου.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η πράσινη, γαλάζια και ψηφιακή μετάβαση, η αειφορία, η ποιότητα ζωής και η υγεία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημιουργικότητας και των πρωτοπόρων ιδεών που παρουσίασαν φοιτητές και ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των πανεπιστημίων της Αττικής, ερευνητικών κέντρων, καθώς και νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνοβλαστών.
Το ιστορικό κτίριο Αβέρωφ πλημμύρισε από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής με παιδιά κάθε ηλικίας και τους γονείς τους, μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και φοιτητές που περιηγήθηκαν και συμμετείχαν στα επιστημονικά και καλλιτεχνικά δρώμενα. Οι ερευνητές είχαν προετοιμάσει πειράματα όπου μπορούσε να συμμετάσχει ο επισκέπτης, έξυπνα τεστ για να μάθει πόσο υγιεινές είναι οι συνήθειες του, παιχνίδια για να ανακαλύψει το επίπεδο προσοχής του. Μεταξοσκώληκες και σκαθάρια, προσέλκυσαν αρκετούς μικρούς μαθητές. Τα μικροσκόπια άνοιγαν έναν ολοκαίνουριο κόσμο για όσους τα χρησιμοποιούσαν, ενώ μικροί και μεγάλοι θαύμασαν τα αυτοκινούμενα που έχουν κατασκευάσει ερευνητικές ομάδες με βασικό στόχο την εξοικονόμηση και όχι μόνο.
Η Βραδιά του Ερευνητή για πρώτη φορά περιλάμβανε κοινές δράσεις εκτός από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις «Αποστολές της ΕΕ» (EU Missions) στο πλαίσιο του Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας Horizon Europe, για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μικρών επισκεπτών (“Planting for the future”, “The game of re-use”), για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων (“Science HERoes”), για την ανάδειξη της καινοτομίας (“Showcasing innovation”) με τη συμμετοχή εταιρειών τεχνοβλαστών, για την ανάδειξη κόμβων επιστήμης και μάθησης (“Science and learning hub”) σε ζωντανή σύνδεση με πειράματα του CERΝ.
Η έναρξη των φετινών εκδηλώσεων της Βραδιάς του Ερευνητή και ειδικότερα της δράσης «Ερευνητές στα Σχολεία» πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στην Ηρωική Νήσο Κάσο, όπου κηρύχθηκε φέτος από τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Καθηγητή Ιωάννη Κ. Χατζηγεωργίου και παρουσιάστηκε η συμβολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και των συνεργαζόμενων φορέων (Πρόγραμμα ΑΕΙ/Τ2ΕΔΚ-01278) στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της αειφόρου ανάπτυξης της Κάσου παρουσία των μαθητών και των κατοίκων του νησιού, με την ευκαιρία των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα.
«Η βραδιά έχει στόχο να φέρει τους ερευνητές στο προσκήνιο»
Η επιστημονικά υπεύθυνη της Βραδιάς του Ερευνητή, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Αντωνία Μοροπούλου μιλώντας για τη γιορτή αυτή της επιστήμης, ανέφερε ότι στόχος είναι «να φέρει τους ερευνητές στο προσκήνιο, να αναδείξει τη στρατηγική της έρευνας που μπορεί να στηριχθεί στις καινοτόμες και παραγωγικές προσπάθειές τους, αυτές που μπορούν να εφαρμοστούν στην οικονομία και την ανάπτυξη, την πολυδιάστατη ανάπτυξη του τόπου».
«Είμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή του ερευνητή και ελπίζουμε όλες οι υπεύθυνες φωνές τις Πολιτείας, να ακούσουν τη φωνή των ερευνητών του Δημόσιου Πανεπιστημίου, του ενιαίου ερευνητικού χώρου έτσι ώστε να διαμορφώσουμε μαζί το ελπιδοφόρο πρόσωπο της ανάπτυξης».
Η φετινή 11η χρονιά επιφύλαξε τις περισσότερες συμμετοχές, οι οποίες έφτασαν τις 172, με τη συμμετοχή Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, όχι μόνο της Αττικής, όπως το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
«Τα ερευνητικά επιτεύγματα τα οποία παρουσιάζονται αφορούν σε καινοτομίες που αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Καινοτομίες που οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν να διαχειριστούν μέσα από σχέδια αειφόρου ανάπτυξης, κυκλικής οικονομίας, που προάγουν την απασχόληση και τη βελτίωση της ζωής της κοινωνίας. Μέσα από σχέδια που προάγουν τη σύνδεση της παράδοσης με τη σύγχρονη εκδοχή της παραγωγής από τη ναυπηγική μέχρι τον χώρο της οικοδομής και του δομημένου περιβάλλοντος και όχι μόνο».
Οι δράσεις που έχουν ξεκινήσει ή επίκεινται, στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή, οι οποίες έχουν στόχο την προώθηση της έρευνας μέσω της συμμετοχής και της προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των νέων. Ενδεικτικά, τέτοιες δράσεις είναι:
- Reserchears at school: οι ερευνητές και ερευνήτριες που συμμετέχουν επισκέπτονται τάξεις πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παρουσιάζουν το αντικείμενό τους με κατανοητό τρόπο.
- Find me a mentor: επιλεγμένα σχολεία απομακρυσμένων περιοχών θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δικό τους μέντορα, ερευνητή/ ερευνήτρια, όπως στα Τζουμέρκα, το Διδυμότειχο, στην Κάσο.
- Chat Lab: Ερευνητές και ερευνήτριες εκπροσωπώντας το ΕΜΠ, Πανεπιστήμια της Αττικής, και καινοτόμες εταιρείες και άλλους φορείς συζητούν διαδικτυακά με τους μαθητές.
- Ανοιχτά εργαστήρια (Open Lab): για την ενημέρωση σε θέματα Αποστολών της ΕΕ.
Η βραδιά είχε και καλλιτεχνικές δράσεις. Οι μικρότεροι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών με τον Άθω Δανέλλη, στο «Ο Καραγκιόζης και το μεγάλο μυστήριο». Δεν έλειψαν, επίσης, οι διαγωνισμοί ζωγραφικής, αφίσας και φωτογραφίας (λόγω μεγάλης συμμετοχής οι διαγωνισμοί παρατείνονται έως 06.10.2024 23:59), ενώ όλη τη διάρκεια της Βραδιάς εξελίχθηκε το Κυνήγι Θησαυρού.
Οι δράσεις της Βραδιάς του Ερευνητή συνεχίστηκαν παρά την ένταση που δημιουργήθηκε κατά την εκκίνηση της Βραδιάς, με πλήθος επισκεπτών, ενώ υπήρξε και παράλληλη σύνδεση και διάλογος με το CERN και άλλες ερευνητικές ομάδες ανά την Ελλάδα, με θέμα την έρευνα αιχμής που διεξάγεται εκεί με συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών και ερευνητριών.
Η βραδιά του Ερευνητή δεν αποτελεί μόνο συμβατική υποχρέωση του ΕΜΠ στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Science Odyssey-Research Missions Under Starry Skies” αλλά είναι πλέον θεσμός και θα εξελιχθεί και τα επόμενα χρόνια.
Διοργάνωση
Κάθε χρόνο περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες σε πάνω από 350 ευρωπαϊκές πόλεις σε 25 χώρες μετέχουν στη «Βραδιά του Ερευνητή», μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (“European Researchers’ Night”), που στοχεύει στην εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας και της επιστήμης. Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ διοργανώνεται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon Europe “Science Odyssey-Research Missions Under Starry Skies”, με Επιστημονικά Υπεύθυνη για το ΕΜΠ την Ομοτ. Καθ. Αντωνία Μοροπούλου. Φέτος η Programme Manager κυρία Ελένη Καρακίτσου του European Research Executive Agency τίμησε με την παρουσία της τη Βραδιά του Ερευνητή. Την εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνδιοργάνωση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Συμμετείχε το Γραφείο Διασύνδεσης – Εξυπηρέτησης Φοιτητών και Νέων Αποφοίτων ΕΜΠ και η Ελληνική Πλατφόρμα για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Δήμου Αθηναίων – δια της Αναπτυξιακής Αθήνας ΑΕ, της Ανάπλασης Αθήνας ΑΕ, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ, της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι: ΕΡΤ, ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, BCI media.
Χορηγοί της Βραδιάς ήταν οι: Motor Oil, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΜΕΔΕ, ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, EUROBANK, ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, ΟΒΙ.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη «Βραδιά του Ερευνητή» μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα της εκδήλωσης https://www.ntua.gr/ntuaren/.
* «Ο Ερευνητής» είναι οντότητα. Αφορά σε όλα τα φύλα, Ερευνητές – Ερευνήτριες
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.