Για να γράψω παλιές αναμνήσεις από την ιστορία και την ζωή της Χίου πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό που να θεμελιώνει τα γεγονότα. Ευχαριστώ την εγγονή του Ιωάννη Κασαπάκη Σοφία και τον Νίκο Μαμουνή που έψαξαν και μου βρήκαν αυτές τις φωτογραφίες που φαίνεται και το έτος ιδρύσεως το 1923 πάνω στην πινακίδα της μεγάλης αίθουσας που βρισκόταν στημένη ξύλινη πάνω σε πασσάλους μέσα στην θάλασσα. Οι παλιοί πιστεύω να θυμούνται ότι από τις χαραμάδες μεταξύ των ξύλινων ταβλών στο δάπεδο φαινόταν από κάτω η θάλασσα. Ήταν μια μεγάλη ξύλινη αίθουσα όσο είναι και σήμερα το περιβόητο αυθαίρετο πάρκιν έναντι του Ελληνικού Κάστρου.
Στις μεγάλες δόξες του το κέντρο Κασαπάκη μαζί με τον ΝΟΧ ήταν η κοσμική ζωή της Χίου με χορούς χοροεσπερίδες συλλόγων, γάμους βαπτίσεις, δεξιώσεις με μουσική και πρό παντός καλή κουζίνα με τους καλύτερους κεφτέδες που έφτιαχνε ο Γιαννακός όπως τον φωνάζαμε στην Καλλιμασιά ο περιβόητος Γιάννης Σταμούλης που είχε κάνει ως μάγειρας στην οικογένεια Μπενάκη, αλλά προτίστως και ο μπάρμπα Γιάννης Κασαπάκης η ψυχή και ο ιδρυτής του κέντρου καλοσυνάτος και καλόκαρδος.Η κουζίνα και μία ακόμη μικρή αίθουσα βρισκόταν ακριβώς απέναντι εκεί που άνοιξε δρόμο το ξενοδοχείο για το δικό του πάρκιν.
Εκτός όλων των εκδηλώσεων την αίθουσα την χρησιμοποιούσε το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Μεταφορών για τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών στα σήματα καί εν συνεχεία όποιος τελείωνε έδινε και εξετάσεις οδήγησης. Εγώ το καλοκαίρι του 1966 μόλις έκλεισα τα 19 μου χρόνια γιατί έπρεπε να τα έχεις κλείσει, έδωσα εδώ εξετάσεις οδήγησης και μου ήρθε απ’ευθείας το δίπλωμα από τον Χολαργό και μάλιστα την ημέρα της γιορτής μου 15-12-1966 . Τότε δεν υπήρχε εξεταστική επιτροπή στην Χίο και ερχόταν κατά τακτά χρονικά διαστήματα οπότε μαζευόταν αρκετοί υποψήφιοι,εξεταστές συνήθως δύο από από το Υπουργείο Συγκοινωνιών. Οι φωτογραφίες πελατών είναι από την αίθουσα όπως και η δική μου με την Ιουλία 1968 αρραβωνιασμένοι. Τώρα γιατί έχω την φωτογραφία από την πέτρινη οικία Μαγεράκη; Γιατί όσα χρόνια θυμάμαι από το 1959 έμενε σ αυτό το σπίτι η θεία του Γιαννακό, Γιασεμί ή Γιασεμό Σταμούλη μαζί με την Λουκία Μαγεράκη που ήταν χήρα μετά από όλα τα δυσάρεστα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου. Όπως είναι γνωστό όλη η περιοχή οικία Μαγεράκη, ξενοδοχείο Κύμα του Βάνια και Θεοδώρου Σπορδίλη πρώην οικία Πατέρα με ιστορικά γεγονότα πολιτικοστρατιωτικά και δίπλα όπου σήμερα το ξενοδοχείο Χανδρής ήταν ο Βράχος ή Πύργος που τον πρόλαβα και έμεναν η Οικογένεια Κουτελή και Νεαμονιτάκη, ήταν στην κατοχή επιταγμένα από τους Γερμανούς το λεγόμενο Τρίγωνο που εκτελέστηκαν πολλοί Χιώτες. Η οικογένεια Μαγεράκη καταγωγής Καλλιμασιάς Χίου είχε μεγαλουργήσει στην Αίγυπτο όπως πολλοί Καλλιμασιώτες ακόμη και αδέλφια του πατέρα μου.
Όλη η περιοχή στον κουματό δυτικά της Καλλιμασιάς μέχρι την Μονή της Παναγίας της Πλακιδιώτισσας ανήκε σχεδόν στην οικογένεια Αλέξανδρος και Λουκία Μαγεράκη. Χρονολογούνται από βιβλία και στοιχεία του Αρχιεπισκόπου Πολιτισμού της Καλλιμασιάς ερευνητή και συγγραφέα καπτεν Δημήτρη Μελαχροινούδη από το 1782 γάμος του Σταμάτη Μαγεράκη. Σήμερα στην Καλλιμασιά υπάρχουν πολλοί συγγενείς της οικογένειας Μαγεράκη από γένους θηλυκού που δεν φέρουν το επίθετο. Όταν έφυγαν οι Γερμανοί και άρχισε ο καταραμένος αιματοβαμμένος εμφύλιος οι Αριστερόστροφοι της εποχής θεώρησαν την οικογνεια Μαγεράκη φιλογερμανική επειδή η Λουκία ήταν χήρα και έμενε σε ένα χώρο του σπιτιού μαζί με την κόρη της Ελένη και τον γαμπρό της Ανδρέα Σαγιάδη από τα Καμπόχωρα και παραμονή της Παναγίας 14 Αυγούστου έστησαν ενέδρα και εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον Ανδρέα Σαγιάδη και την γυναίκα του Ελένη Μαγεράκη κατά άλλη εκδοχή ότι έγινε πρωτομαγιά.
Πολλοί από τους συγγενείς θυμούνται από αφηγήσεις παλαιότερων ότι τους μετέφεραν πάνω σε κάρο . Λέγεται ότι η κηδεία έγινε στην Παναγία Ευαγγελίστρια. Δυστυχώς όποιο ιστορικό γεγονός και αν αναλογιστούμε θα δούμε ότι τα πολιτικά πάθη έχουν διχάσει και καταστρέψει την υπερηφάνεια του Ελληνικού λαού ! Μόνο μονιασμένοι πάντοτε μεγαλουργούμαι .Η Παναγία και ο Χριστός να βάλουν το χέρι τους.
Καλό Απόγευμα!
Χίος 6 Νοεμβρίου 2019
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιωτης